To je to što me zanima!

Šeks i HDZ odlučili zaobići SDP i izglasati arbitražu?

Budući da se predloženim sporazumom granice samo uređuju, HDZ-ovci moraju samo osigurati kvorum u sabornici, pa nacrt prolazi, tvrdi Šeks
Vidi originalni članak

Iako se pričalo da za arbitražni sporazum Kosor mora prikupiti dvotrećinsku većinu, potpredsjednik Sabora Vladimir Šeks tvrdi da je za to dovoljna obična većina. Kako je pojasnio u razgovoru s novinarima, dvotrećinska bi većina bila potrebna u slučaju da se mijenjanju granice. Budući da se predloženim sporazumom granice samo uređuju, tvrdi Šeks, vladajući moraju osigurati kvorum u sabornici, jer da bi nacrt prošao bit će im dovoljno 39 glasova zastupnika. Pojasnio je da u prvom koraku Sabor samo daje odobrenje Vladi da sklopi arbitražni sporazum sa Slovenijom, za što je potrebna obična većina.
- Hoće li za sam arbitražni sporazum kada dođe na ratifikaciju u Sabor biti potrebna obična ili dvotrećinska većina ovisi o tome mijenjaju li se ili samo uređuju granice - izvijestio je Šeks.
Tako je plan vladajućih da već u petak u Saboru otvore raspravu i glasuju o arbitražnom sporazumu sa Slovenijom. Novo Šeksovo tumačenje stiglo je samo dan nakon što oporbeni SDP nije prihvatio dati potporu nacrtu sporazuma. Oporba pak i dalje tvrdi da je za prolaz u Saboru ipak potrebna dvotrećinska većina. Ne prođe li sporazum u Saboru postoji mogućnost da Slovenija ponovno blokira pregovore Hrvatske s Europskom unijom, a za to bi onda, kazala je Kosor, kriv bio SDP. Oporbi je sporan dio koji govori da će arbitražni sud utvrditi vezu Slovenije sa otvorenim morem, a nitko ne zna što to zapravo znači. Vladajući bi u petak mogli glasovati i o zakonu o medicinskoj oplodnji.

KOSOR: SPORAZUM ĆEMO IZGLASATI SLJEDEĆI TJEDAN
Premijerka Kosor kazala je u četvrtak u Bruxellesu kako ne gubi nadu da će dobiti potporu Sabora za potpisivanje sporazuma te da bi do potpisivanja sporazuma moglo doći sljedeći tjedan u nazočnosti predsjedništva EU. Dodala je i kako razumije da Milanoviću treba još malo vremena, no vjeruje da će imati potporu. Kazala je kako neće biti potpisa ako ne bude potpore Sabora. Smatra da nije dobro iz teksta sporazuma izvući samo jedan dio ili pojedine riječi, već sporazum treba gledati u cjelini, zato što se članci nadopunjuju.

ŠTO PIŠE U ARBITRAŽNOM SPORAZUMU?
U arbitražnom sporazumu sa Slovenijom stoji da je zadaća arbitražnog suda utvrditi 'vezu Slovenije prema otvorenim morem', tijek granice na moru i kopnu između Hrvatske i Slovenije te režim korištenja relevantnih morskih područja. U sporazumu između ostalog stoji da je odluka arbitražnog suda obvezujuća. Stoji i da će Hrvatska i Slovenija dogovorno postaviti predsjednika i dva člana arbitražnog suda koji su priznati stručnjaci međunarodnog prava s popisa kandidata sastavljenIh od strane Predsjednika i povjerenika za proširenje Europske komisije. Ne dogovore li se, predsjednika i dva člana arbitražnog suda postavit će predsjednik Međunarodnog suda u Haagu s tog popisa. Uz sam sporazum bit će potpisana i izjava, kojoj će svjedočiti Predsjedništvo Vijeća EU i SAD. Njom Hrvatska izjavljuje da se "ništa u Sporazumu o arbitraži neće smatrati kao pristanak Hrvatske na zahtjev Slovenije za teritorijalnim kontaktom s otvorenim morem".

Idi na 24sata

Komentari 26

  • Chuchi82 30.10.2009.

    Zašto je HDZu za sve uvijek kriv SDP???? Vladaju već 15tak godina od nezavisnosti ali ipak za sve loše što se događa kriv je SDP. Svašta!

  • brkan1 29.10.2009.

    Seksu treba u sanatorij na liječenje, ima šofera pa može lokati i lupetat bez veze. običan mlatimiud ili lelemud. a sada su mu u osijeku zatvorili omljenu birtiju Jadran kraj ekonomskog faksa pa je tamo škojina pekara . Ovaj pijanac onaj lopov. ej što se slažu

  • vinine 29.10.2009.

    pijanduro ljigava to su i naše granice

Komentiraj...
Vidi sve komentare