To je to što me zanima!

Šeks svjedočio: Ne znam ništa o ratnim ubojstvima

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Tužitelj je zaključio kako je potpredsjednik Sabora 'četvrti Glavašev odvjetnik' te da je njegov iskaz, da Glavaš nije imao vojnih ovlasti, neistinit
Vidi originalni članak

Ratni šef Kriznog štaba za Slavoniju i Baranju 1991., Vladimir Šeks, svjedočio je na suđenju Branimiru Glavašu i ostalima optuženima u slučajevima "selotejp" i "garaža" za ratne zločine nad srpskim civilima u Osijeku. Šeks je svjedočenje na zagrebačkom Županijskom sudu počeo prisjećanjem kako se organizirala obrana Osijeka i područja za koje je kao šef regionalnog Kriznog stožera bio zadužen nekoliko mjeseci 1991.  Rekao da je u vrijeme bombardiranja i zamračenja u gradu djelovala peta kolona koja nije bila nigdje u zemlji tako dobro organizirana. Rekao je da su to bili pripadnici KOS-a i SUZUP-a koji su djelovali u okviru legalnih organa, ali u službi neprijatelja. Za njih je rekao da su koristili oznake hrvatske vojske i pod bombama i zamračenjima organizirali ubojstva, a o tome je dobio informacije i od šefa SIS-a Mirka Grošelja. Tvrdi da su plasirali i širili dezinformacije prema vodstvu države i Tuđmanu kako bi oslabili obranu i diskreditirali Glavaša i njega. Nakon ukidanja štaba na tom je području ostao kao Vladin povjerenik. Izjavio je da je vojni zapovjednik Kriznog štaba bio Franjo Pejić, a članovi Ivan Petrinović, Eduard Bakarac, koji su bili zaduženi za vojne postrojbe te Tomislav Merčep, Stjepan Galović i Branimir Glavaš koji su, kazao je, bili skupina vezana za civilne funkcije. Šeks je posvjedočio da je Glavaš početkom studenoga 1991. imenovan pomoćnikom zapovjednika obrane Slavonije i Baranje Karla Gorinšeka, a početkom prosinca zapovjednikom grada Osijeka. Opisao je da je drugooptuženog Ivicu Krnjaka, krajem '91. ili početkom '92. Karl Gorinšek imenovao zapovjednikom 1. diverzantske čete, za koju zna da je djelovala u neprijateljskoj pozadini. Gordanu Getoš Magdić, zna od kad se uključila u HDZ, a sreo ju je s Glavašem opet kad se vratio u Osijek u kompleksu zgrada koji se zvao Općina. Tamo mu je rekla da radi u centru za zbrinjavanje prognanika i izbjeglica i da volontira u sektoru za narodnu obranu. U nastavku svjedočenja Šeks je rekao da od proljeća 2005. između njega i Glavaša ne postoje kontakti. Rekao je da je tijekom 1991., KOS njega, Glavaša i Špegelja cijenio kao najopasnije koje treba eliminirati. Tvrdi da su to činili tako što su uz dokumente koje su slali i bili 99 posto istiniti, kao ključne dijelove stavljali baš laži. Šeks je rekao da nema nikakvih saznanja o kaznenim djelima za koja se terete optuženi, osim o ubojstvu Čedomira Vučkovića, 31. kolovoza 1991.
- Oko ponoći sam se vratio s terena i vidio čovjeka da leži mrtav. Policija je obavljala očevid i rekli su da je terorist preskočio ogradu i uputio se prema zgradi te su stražari zapucali i ubili ga. Iste sam informacije dobio od Glavaša i Pejića. Njima je isto ispričala straža. Kasnije sam u tisku pročitao da je riječ o čovjeku koji je htio ubiti Glavaša - rekao je Šeks. Dodao je i da Glavaš nije sudjelovao u vojnom dijelu zapovjednog lanca kriznog stožera.
- Nisam vidio da bi se u garaže kraj Sekretarijata narodne obrane dovodili civili i da bi bili zlostavljani i mučeni niti me itko o takvim događajima informirao - rekao je Šeks i dodao da nikakvih mučenja i zlostavljanja nije bilo niti mu je netko za to rekao.
Na početku suđenja, krajem 2007., Glavaš je iznoseći obranu Šeksa prozvao da je u napadnutom Osijeku bio "bog i batina" bez čijeg se znanja ništa nije moglo dogoditi.
- Ništa se nije moglo dogoditi bez znanja, suglasnosti i odobrenja čelnog čovjeka regionalnoga Kriznog stožera - rekao je Glavaš. Šeks to tada nije želio komentirati.
- Smatram da je Šeks svjedočenjem preuzeo ulogu četvrtog Glavaševog odvjetnika. Njegov iskaz je neistinit kada je tvrdio da Glavaš nije imao vojnih ovlasti - rekao je na kraju tužitelj Miroslav Kraljević.

Idi na 24sata

Komentari 12

  • markovicn78 07.02.2009.

    sta je vama glavas je HEROJ nije on kao vi komunisti ko je ubijao po osjeku ima onaj supak sta se ulizia muriji pa neka njemu sude on je prizno da je ubijo nemoze njemu niko zapovidit da ubije ako nece alaj ste vi na komentarima kao tetkice

  • kako-lako 06.02.2009.

    definitivno nist ne zna niko tamo nist ne zna sto se događalo ...nije on jedini nezanalica u svemu tome....

  • dozvati1 05.02.2009.

    da mi je vidjeti rasplet

Komentiraj...
Vidi sve komentare