Obavijesti

News

Komentari 12

Šeks svjedočio: Ne znam ništa o ratnim ubojstvima

Šeks svjedočio: Ne znam ništa o ratnim ubojstvima
7

Tužitelj je zaključio kako je potpredsjednik Sabora 'četvrti Glavašev odvjetnik' te da je njegov iskaz, da Glavaš nije imao vojnih ovlasti, neistinit

VIDEO

Ratni šef Kriznog štaba za Slavoniju i Baranju 1991., Vladimir Šeks, svjedočio je na suđenju Branimiru Glavašu i ostalima optuženima u slučajevima "selotejp" i "garaža" za ratne zločine nad srpskim civilima u Osijeku. Šeks je svjedočenje na zagrebačkom Županijskom sudu počeo prisjećanjem kako se organizirala obrana Osijeka i područja za koje je kao šef regionalnog Kriznog stožera bio zadužen nekoliko mjeseci 1991.  Rekao da je u vrijeme bombardiranja i zamračenja u gradu djelovala peta kolona koja nije bila nigdje u zemlji tako dobro organizirana. Rekao je da su to bili pripadnici KOS-a i SUZUP-a koji su djelovali u okviru legalnih organa, ali u službi neprijatelja. Za njih je rekao da su koristili oznake hrvatske vojske i pod bombama i zamračenjima organizirali ubojstva, a o tome je dobio informacije i od šefa SIS-a Mirka Grošelja. Tvrdi da su plasirali i širili dezinformacije prema vodstvu države i Tuđmanu kako bi oslabili obranu i diskreditirali Glavaša i njega. Nakon ukidanja štaba na tom je području ostao kao Vladin povjerenik. Izjavio je da je vojni zapovjednik Kriznog štaba bio Franjo Pejić, a članovi Ivan Petrinović, Eduard Bakarac, koji su bili zaduženi za vojne postrojbe te Tomislav Merčep, Stjepan Galović i Branimir Glavaš koji su, kazao je, bili skupina vezana za civilne funkcije. Šeks je posvjedočio da je Glavaš početkom studenoga 1991. imenovan pomoćnikom zapovjednika obrane Slavonije i Baranje Karla Gorinšeka, a početkom prosinca zapovjednikom grada Osijeka. Opisao je da je drugooptuženog Ivicu Krnjaka, krajem '91. ili početkom '92. Karl Gorinšek imenovao zapovjednikom 1. diverzantske čete, za koju zna da je djelovala u neprijateljskoj pozadini. Gordanu Getoš Magdić, zna od kad se uključila u HDZ, a sreo ju je s Glavašem opet kad se vratio u Osijek u kompleksu zgrada koji se zvao Općina. Tamo mu je rekla da radi u centru za zbrinjavanje prognanika i izbjeglica i da volontira u sektoru za narodnu obranu. U nastavku svjedočenja Šeks je rekao da od proljeća 2005. između njega i Glavaša ne postoje kontakti. Rekao je da je tijekom 1991., KOS njega, Glavaša i Špegelja cijenio kao najopasnije koje treba eliminirati. Tvrdi da su to činili tako što su uz dokumente koje su slali i bili 99 posto istiniti, kao ključne dijelove stavljali baš laži. Šeks je rekao da nema nikakvih saznanja o kaznenim djelima za koja se terete optuženi, osim o ubojstvu Čedomira Vučkovića, 31. kolovoza 1991.
- Oko ponoći sam se vratio s terena i vidio čovjeka da leži mrtav. Policija je obavljala očevid i rekli su da je terorist preskočio ogradu i uputio se prema zgradi te su stražari zapucali i ubili ga. Iste sam informacije dobio od Glavaša i Pejića. Njima je isto ispričala straža. Kasnije sam u tisku pročitao da je riječ o čovjeku koji je htio ubiti Glavaša - rekao je Šeks. Dodao je i da Glavaš nije sudjelovao u vojnom dijelu zapovjednog lanca kriznog stožera.
- Nisam vidio da bi se u garaže kraj Sekretarijata narodne obrane dovodili civili i da bi bili zlostavljani i mučeni niti me itko o takvim događajima informirao - rekao je Šeks i dodao da nikakvih mučenja i zlostavljanja nije bilo niti mu je netko za to rekao.
Na početku suđenja, krajem 2007., Glavaš je iznoseći obranu Šeksa prozvao da je u napadnutom Osijeku bio "bog i batina" bez čijeg se znanja ništa nije moglo dogoditi.
- Ništa se nije moglo dogoditi bez znanja, suglasnosti i odobrenja čelnog čovjeka regionalnoga Kriznog stožera - rekao je Glavaš. Šeks to tada nije želio komentirati.
- Smatram da je Šeks svjedočenjem preuzeo ulogu četvrtog Glavaševog odvjetnika. Njegov iskaz je neistinit kada je tvrdio da Glavaš nije imao vojnih ovlasti - rekao je na kraju tužitelj Miroslav Kraljević.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 12
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa