To je to što me zanima!

Sekta Povratak Helena slavi ljetni solsticij i grčke bogove

Festival Prometheia započinje utrkom šestorice muškaraca obučenih u starogrčku ratničku opremu. Tijekom tri dana traju molitve, vjenčanja i promjene imena
Vidi originalni članak

Dana 21. lipnja počinje ljetni solsticij, a sekta Povratak Helena na brdu, za koje pretpostavlja da je bilo sveto mjesto Olimp, održava Prometheia festival, piše BBC.

Prometheia festival slavi helenističkog boga Prometeja koji je ukrao vatru bogovima i donio ju ljudima. Sekta Povratak Helena pokušava vratiti religijske vrijednosti, filozofiju i način života u drevnoj Grčkoj, za koju smatraju da je preuzeta od kršćana. 

Godine 2007. jedan dužnosnik Pravoslavne crkve opisao ih je kao 'šačicu bijednih spasitelja degenerativne mrtve religije'. Osnivatelj sekte Povratak Helena, profesor filozofije Tryphon Olympios, ističe kako su ti dani gotovi. On je sektu osnovao 1996. godine. 

- Shvatili su kako nismo opasni i kako nismo bezbožnici te sotonisti - istaknuo je Olympios.

Festival započinje utrkom od deset kilometara uz brdo šestorice muškaraca obučenih u starogrčku ratničku opremu. Tijekom tri dana traju molitve, vjenčanja i imenovanja. Sljedbenici se odriču kršćanskih imena i uzimaju starogrčka. Ne mole se Zeusu, Heri i ostalima, bogovi samo predstavljaju različite vrline. 

Kipar Exsekias Trivoulides, koji je studirao je povijest umjetnosti i klasične jezike, samo je jedan od nekoliko tisuća sljedbenika drevne helenističke religije.  

- Volim energiju koju ima ovo mjesto - rekao je Trivoulides. 


Idi na 24sata

Komentari 6

  • Hrvat_DU 21.06.2013.

    Kršćanski Bog nije ništa stvarniji od grčkih bogova.

  • Venucci 21.06.2013.

    ljudi es pomalo vracaju tradiciji, svojim korjenima, bjeze od danasnjeg ludila

  • nefer 21.06.2013.

    ima tu i antičkih orgija bez gumenih gluposti :)

Komentiraj...
Vidi sve komentare