To je to što me zanima!

'Seljaci jednostavno više nisu mogli tako izdržati'

Mato Mlinarić se boji da će biti još većih nereda jer su seljaci izgubili sve. Ljudi su sada na rubu živaca zbog propalih pregovora s Čobankovićem
Vidi originalni članak

Suradnja s policijom cijelo je vrijeme bila korektna, ali bilo je pitanje trenutka kad će prosvjednici ovako reagirati. Očekivali su sastanak s Vladom. Nisu ga dobili. Znali smo da njihovo strpljenje neće dugo potrajati, komentirao je uznemireno nerede u Vinkovcima Mato Mlinarić iz Udruge nezavisni hrvatski seljaci, nesuđeni savjetnik predsjednika za selo i poljoprivredu. Telefoni su mu neprestano zvonili, seljaci su ga zvali. Svi su željeli odgovore. Čuo je samo za napad seljaka na policajce u Vinkovcima, ali boji se da će i drugi isto reagirati.
- Pokušali smo ljudima reći da nije sve u novcu. Oni su se držali dok su trajali pregovori. Nakon što su shvatili da je to to i nemaju izlaza, došlo je do ovog cirkusa. Naš je plan i dalje pokušati smiriti situaciju jer ovo su zaista jako teški trenuci - nastavio je Mlinarić.

DOŠAO ZBOG POLJOPRIVREDE, A SADA JEDVA PREŽIVLJAVA
Mladi Tomislav Konjik (27) iz Čepinskih Martinaca pridružio se sa još 14 konjanika prosvjednicima na čepinskoj cesti. Tomislav se prije pet godina sa suprugom i djecom vratio iz Njemačke namjeravajući se ozbiljno baviti poljoprivredom. Kupili su zemlju, izgradili dvije kuće, podigli veliku farmu sa 50 krava na 70 hektara zemlje. Po dolasku u Čepinske Martince, koji su mu tada izgledali kao obećana zemlja, ubrzo dobiva još dvoje djece. Sve je izgledalo idilično, nije se ustručavao podići kredite, uspješno je i bez ikakvih problema vraćao mjesečno po 30 do 40 tisuća kuna. I onda je prije dvije godine sve krenulo po zlu.
- Banka mi je u prosincu 2008. godine legla na račun, a mi smo otad prisiljeni postupno prodavati krave da bi uopće preživjeli. Od 50 njih spali smo na 25 krava. Pravimo sir, razvozimo mlijeko po selima da bi namaknuli bar nešto novca, ali ne uspijevamo. I majka nam se razboljela, dobila je dijabetes. Banka je oglasila i prodaju jedne naše kuće, da bi time namirila potraživanja koja mi nismo mogli platiti proizvodnjom i prodajom mlijeka - priča Tomislav.
- Proklinjem dan kad sam se vratio! Da sam znao da će nas ovako sve iskoristiti, ne bih ni pomišljao o bavljenju poljoprivredom u Hrvatskoj - zaključio je ogorčeni Tomislav.

Idi na 24sata

Komentari 32

  • marko-001 07.03.2010.

    lijepo si napisao stto si podigao u hr a ,lijepo napsi sto si imao u njemackoj i sto si iz njemacke donio u hr ,unaprijed znam da nisi donio nista jer sa 22 godine u njemackoj nisi mogao ni skolu zavrsiti ,objasni i crnu stranu svoju a mislio si docu u hr i postati milionas jesi u njemackoj imao konja kuce krave itddddd.hvala

  • Comentator 07.03.2010.

    Joj sta ti napravi vratiš se pred 5 godina iz švabije u Hrvatsku, a poljuprivrednici sa Vladom ratuju 10godina.Šta ti je u Njemačkoj falilo danas bi živio normalno sa ženom i djecom.

  • suzyq 07.03.2010.

    i šta sada hoćeš? bavi se nečim čime ćeš moći preživjeti!

Komentiraj...
Vidi sve komentare