To je to što me zanima!

Šest godina sam čekala, a onda sam za Božić dobila zdravlje...

Narast će ti kosica, tako je i meni bilo. I to što ti je malo zlo, isto će proći, ne brini..., tim je riječima Antonija Vuletić hrabrila male bolesnike na Odjelu onkologije...
Vidi originalni članak

Narast će ti kosica, tako je i meni bilo. I to što ti je malo zlo, isto će proći, ne brini..., tim je riječima Antonija Vuletić hrabrila male bolesnike na Odjelu onkologije na Klinici za dječje bolesti u Klaićevoj.

Sve zbog čega pate ili tuguju i sama je prolazila punih šest godina. No upravo joj je Božić donio najljepši mogući dar - zdravlje. Snimke magnetne rezonancije pokazale su kako tragova tumora na mozgu više nema i da Tonka može najnormalnije nastaviti sa životom. Čekala ju je još samo jedna manja operacija, i to kvrge na glavi. 

Na tome mjestu dobivala je kemoterapiju direktno u likvor (moždanu tekućinu) te se stvorila kvrga. Krupnim zelenim očima Tonka gleda na svijet kao na mjesto koje je ovdje za sve lijepe stvari što ih tek namjerava učiniti i u njima uživati. Baš kao što je u dugim bolesničkim danima oslikavala bolničke zidove sličicama bubamara.

Tonkina mama Ljiljana predsjednica je udruge Ljubav na djelu koja okuplja roditelje čija se djeca liječe na onkologiji u Klaićevoj od raznih tumora i hematoloških bolesti. Ona je najveća potpora ne samo svojoj djevojčici nego i ostalim malim pacijentima. 

Bori se za iste uvjete liječenja

Bori se da svi dobiju što bolje uvjete liječenja. A Tonki je u prvim danima liječenja, kad je imala samo devet go-dina, značilo najviše baš to što je mama bila uz nju. Šteta je, kaže, što ne mogu svi roditelji biti uz svoju djecu u najtežim trenucima. No zato se djeca tješe među-sobno. Tonka kaže da je upravo u bolnici stekla mnoge drage prijatelje s kojima je dijelila muku, ali i mnogo smijeha i šale. 

- Kemoterapija mi je bila gora od obje operacije. Mnoga djeca su to teško podnosila, povraćala. 

Jedna prijateljica zbog vađenja koštanje srži naizmjence je bila bijesna i tužna, ali sam je tješila i govorila kako ćemo zajedno na-praviti tulum kad prođemo kroz sve to - prisjeća se Antonija. I danas se jasno sjeća detalja iz dobi kad je oboljela u 3. razredu osnovne škole. Primijetila je isprva kako joj lijeva strana tijela trne i da u njoj osjeća vrućinu. Pretrage su pokazale kako je riječ o PNET tumoru na desnoj strani mozga. To je embrionalni tumor koji nastaje dok je dijete još u majčinoj utrobi.

Uplakana i prestrašena otišla je na prvu operaciju, a nakon nekog vremena i na kemoterapiju. Ondje mama nije mogla biti s njom. Liječenje se pokazalo učinkovitim pa je sve bilo u redu do prošle godine kad su počeli epileptični napadaji. Liječnici su ionako pretpostavljali da je u glavi ostao komadić tumora pa su se odlučili na novu operaciju. 

Ipak, isplatilo se. Bolest je za Antoniju prošlost i o svemu što je bilo ona priča sa smiješkom, i to zato što je zanima samo jedno. Budućnost. 

Pomaže drugoj djeci u oporavku

Udruga  ”Ljubav na djelu” pokrenula  je uređenje onkološkog odjela Klinike za dječje bolesti u Zagrebu. 

Uspjela se izboriti za Antonijino zdravlje, a onda je odlučila pomoći i svima drugima.

- Djeca su u Klaićevoj boravila u katastrofalnim i potpuno nehumanim uvjetima. Kroz udrugu smo osigurali brojne donacije i pokrenuli institucije kako bi oboljelim mališanima, njihovim roditeljima, ali i doktorima barem malo olakšali ionako tešku situaciju - govori Vuletić.

Ljiljana je kroz udrugu Ljubav na djelu Klaićevoj bolnici osigurala aparat za posljedice zračenja i kemoterapija vrijedan 300.000 kuna te vrijedan aparat za neurokirurške operacije beba. Onkološki odjel su opremili i televizorima, stolovima, krevetima, sjedalicama, brojnim igračkama te didaktičkom opremom. Kroz udrugu rade i na drugim programima.

- Sufinanciramo stručne edukacije liječnika, izdajemo pedijatrijski udžbenik i puno radimo na psihoedukaciji. Kroz projekt ‘Moja školica’, zajedno s bolnicom i osnovnom školom ‘ Izidor Kršnjavi’, pomažemo djeci oboljeloj od malignih bolesti predškolske dobi da brže i lakše krenu u školu - objašnjava nam Vuletić.

Kako bi rasteretila roditelje, udruga je dobila kutak u bolnici, tzv. Helpdesk na kojem roditelji mogu potražiti izravnu pomoć i vrijedne informacije. Umjesto da lutaju kroz šumu propisa od vrata do vrata, roditelji sve doznaju na jednome mjestu.

Priču o Ljiljani pročitajte i na www.ponoshrvatske.hr

Pobjedu života postigla je marljivim i upornim radom

Tonka je bila najbolja u svemu jer je imala volje i snage te se silno trudila. Ostala je vedra, vesela i pozitivna pa nam je to olakšalo situaciju. Unatoč jako lošim prognozama, danas je živa i zdrava, rekla je Ljiljana o kćerinoj borbi za zdravlje.

Helpdesk služi roditeljima kao slamka spasa u birokraciji

Kontaktiramo s institucijama za drugo mišljenje, zovemo za liječenje u inozemstvu te šaljemo sve papire kako bi se roditelji mogli posvetiti svojoj djeci i njihovu zdravlju, ističe Vuletić opisujući što točno za roditelje radi Helpdesk.

Idi na 24sata

Komentari 20

  • Lavica Medo 28.12.2016.

    dragi ljudi, čitatelji 24 sata Ta cura/žena je nešto najhrabije što sam ja ikad mogla naći/dobiti. Upoznale smo se prije 2 mjeseca na Algebri, čim je vidite osjećate njezinu dobrotu, koliko je snažna i uporna, iskreno ja joj se divim, ona je za mene kao dar od Bog jer sam bivšeg dečka izgubila na taj način, on je isto imao tumor na mozgu, ali on nije došao na vrijeme i nije se stigao izljećiti. Zato draga Antonija prijateljice moja uvijek i zauvijek ću biti uz tebe <3

  • KrunovkbWhitey 26.12.2016.

    Luka123456 - molim te ne zali nas 'andjele slomljenih krila', radije nam pruzi ruku podrske kad onemocamo, pa ces vidjeti sto mi svasta jos mozemo uciniti za Vas (sve)... OM Sai Baba - nije patnja jedino zbog cega smo rodjeni... rodjeni smo da se Zajedno Radujemo Zivotu... PROVOKATOR - zalim te zbog takovog tvojeg razmisljanja... ono izmedju ti se naziva Zivot, ako nisi znao... Sretan Bozic Svima i lijepi pozdravi O:)...

  • jožek2 26.12.2016.

    Pa kad bi bio barem tri puta u godini božić svi bolesni vjernici bi ozdravili, nebi nam trebalo ni bolnica ni ljećnika.

Komentiraj...
Vidi sve komentare