Obavijesti

News

Komentari 20

Šest godina sam čekala, a onda sam za Božić dobila zdravlje...

Narast će ti kosica, tako je i meni bilo. I to što ti je malo zlo, isto će proći, ne brini..., tim je riječima Antonija Vuletić hrabrila male bolesnike na Odjelu onkologije...

VIDEO

Narast će ti kosica, tako je i meni bilo. I to što ti je malo zlo, isto će proći, ne brini..., tim je riječima Antonija Vuletić hrabrila male bolesnike na Odjelu onkologije na Klinici za dječje bolesti u Klaićevoj.

Sve zbog čega pate ili tuguju i sama je prolazila punih šest godina. No upravo joj je Božić donio najljepši mogući dar - zdravlje. Snimke magnetne rezonancije pokazale su kako tragova tumora na mozgu više nema i da Tonka može najnormalnije nastaviti sa životom. Čekala ju je još samo jedna manja operacija, i to kvrge na glavi. 

Na tome mjestu dobivala je kemoterapiju direktno u likvor (moždanu tekućinu) te se stvorila kvrga. Krupnim zelenim očima Tonka gleda na svijet kao na mjesto koje je ovdje za sve lijepe stvari što ih tek namjerava učiniti i u njima uživati. Baš kao što je u dugim bolesničkim danima oslikavala bolničke zidove sličicama bubamara.

Tonkina mama Ljiljana predsjednica je udruge Ljubav na djelu koja okuplja roditelje čija se djeca liječe na onkologiji u Klaićevoj od raznih tumora i hematoloških bolesti. Ona je najveća potpora ne samo svojoj djevojčici nego i ostalim malim pacijentima. 

Bori se za iste uvjete liječenja

Bori se da svi dobiju što bolje uvjete liječenja. A Tonki je u prvim danima liječenja, kad je imala samo devet go-dina, značilo najviše baš to što je mama bila uz nju. Šteta je, kaže, što ne mogu svi roditelji biti uz svoju djecu u najtežim trenucima. No zato se djeca tješe među-sobno. Tonka kaže da je upravo u bolnici stekla mnoge drage prijatelje s kojima je dijelila muku, ali i mnogo smijeha i šale. 

- Kemoterapija mi je bila gora od obje operacije. Mnoga djeca su to teško podnosila, povraćala. 

Jedna prijateljica zbog vađenja koštanje srži naizmjence je bila bijesna i tužna, ali sam je tješila i govorila kako ćemo zajedno na-praviti tulum kad prođemo kroz sve to - prisjeća se Antonija. I danas se jasno sjeća detalja iz dobi kad je oboljela u 3. razredu osnovne škole. Primijetila je isprva kako joj lijeva strana tijela trne i da u njoj osjeća vrućinu. Pretrage su pokazale kako je riječ o PNET tumoru na desnoj strani mozga. To je embrionalni tumor koji nastaje dok je dijete još u majčinoj utrobi.

Uplakana i prestrašena otišla je na prvu operaciju, a nakon nekog vremena i na kemoterapiju. Ondje mama nije mogla biti s njom. Liječenje se pokazalo učinkovitim pa je sve bilo u redu do prošle godine kad su počeli epileptični napadaji. Liječnici su ionako pretpostavljali da je u glavi ostao komadić tumora pa su se odlučili na novu operaciju. 

Ipak, isplatilo se. Bolest je za Antoniju prošlost i o svemu što je bilo ona priča sa smiješkom, i to zato što je zanima samo jedno. Budućnost. 

Pomaže drugoj djeci u oporavku

Udruga  ”Ljubav na djelu” pokrenula  je uređenje onkološkog odjela Klinike za dječje bolesti u Zagrebu. 

Uspjela se izboriti za Antonijino zdravlje, a onda je odlučila pomoći i svima drugima.

- Djeca su u Klaićevoj boravila u katastrofalnim i potpuno nehumanim uvjetima. Kroz udrugu smo osigurali brojne donacije i pokrenuli institucije kako bi oboljelim mališanima, njihovim roditeljima, ali i doktorima barem malo olakšali ionako tešku situaciju - govori Vuletić.

Ljiljana je kroz udrugu Ljubav na djelu Klaićevoj bolnici osigurala aparat za posljedice zračenja i kemoterapija vrijedan 300.000 kuna te vrijedan aparat za neurokirurške operacije beba. Onkološki odjel su opremili i televizorima, stolovima, krevetima, sjedalicama, brojnim igračkama te didaktičkom opremom. Kroz udrugu rade i na drugim programima.

- Sufinanciramo stručne edukacije liječnika, izdajemo pedijatrijski udžbenik i puno radimo na psihoedukaciji. Kroz projekt ‘Moja školica’, zajedno s bolnicom i osnovnom školom ‘ Izidor Kršnjavi’, pomažemo djeci oboljeloj od malignih bolesti predškolske dobi da brže i lakše krenu u školu - objašnjava nam Vuletić.

Kako bi rasteretila roditelje, udruga je dobila kutak u bolnici, tzv. Helpdesk na kojem roditelji mogu potražiti izravnu pomoć i vrijedne informacije. Umjesto da lutaju kroz šumu propisa od vrata do vrata, roditelji sve doznaju na jednome mjestu.

Priču o Ljiljani pročitajte i na www.ponoshrvatske.hr

Pobjedu života postigla je marljivim i upornim radom

Tonka je bila najbolja u svemu jer je imala volje i snage te se silno trudila. Ostala je vedra, vesela i pozitivna pa nam je to olakšalo situaciju. Unatoč jako lošim prognozama, danas je živa i zdrava, rekla je Ljiljana o kćerinoj borbi za zdravlje.

Helpdesk služi roditeljima kao slamka spasa u birokraciji

Kontaktiramo s institucijama za drugo mišljenje, zovemo za liječenje u inozemstvu te šaljemo sve papire kako bi se roditelji mogli posvetiti svojoj djeci i njihovu zdravlju, ističe Vuletić opisujući što točno za roditelje radi Helpdesk.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 20
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.