To je to što me zanima!

Šibenska tvrđava i zadarski bedemi na popisu UNESCO-a!

UNESCO-ova odbora za svjetsku baštinu koji zasjeda u poljskom Krakowu uvrstio je zadarski sustav bedema i šibensku utvrdu svetog Nikole na listu kulturne baštine...
Vidi originalni članak

Svi su potvrdili nominaciju, i ono što je neuobičajeno, nije bilo niti jedne primjedbe. Tvrđava svetog Nikole najbolje je očuvana od svih šibenskih tvrđava. Ovo je velika stvar za Šibensko-kninsku županiju, a posebno za grad Šibenik koji ima dva upisana spomenika kulture pod UNESCO. Ovo je vrhunac koji teško dostignu i znatno veći gradovi i regije, ali mi smo posebni i to dokazujemo i na ovaj način, kazao je za Šibenski portal župan Goran Pauk koji se nalazi u Poljskoj.

Zadar i njegovi fascinantni bedemi također su uvršteni na Unescov popis.

Šibenska tvrđava Sveti Nikola i zadarski gradski bedemi uvršteni su na popis svjetske baštine kao dio zaštićenog niza obrambenih sustava na teritoriju nekadašnje Mletačke republike.

Tvrđava Sv. Nikola, jedna od četiriju u Šibeniku, izgrađena je u 16. stoljeću radi obrane od turske najezde s mora na ulazu u šibenski kanal Sv. Ante. Jedinstvena je to građevina sazidana prema nacrtima mletačkog vojnog graditelja Michelea Sammichellea i jedna je od najjačih fortifikacijskih utvrda na Jadranu.

 Zadarski gradski bedemi u dužini od tri kilometra koje je u 16. stoljeću podigla Mletačka republika za obranu od Turaka, dio su obrambenog sustava koji omeđuje zadarski Poluotok.

Na listi Svjetske kulturne baštine iz Hrvatske već se nalaze dubrovački stari grad, Dioklecijanova palača, trogirska gradska jezgra, Eufrazijeva bazilika u Poreču, Starogradsko polje, stećci i šibenska katedrala sv. Jakova.

 

Idi na 24sata

Komentari 26

  • purgerica prva 09.07.2017.

    Pauk! Ma koji pauk? On je samo statirao u Krakowu, pravi posao odradili ljudi iz Ministarstva, pomoćnik Trupković i ostali. Two more Croatian sites join UNESCO World Heritage List - Xinhua ... news.xinhuanet.com/english/2017-07/09/c_136430298.htm

  • Tigar 74 09.07.2017.

    "Zadar je u srcu mome, Zadar je u mome tilu...Radost si mi grade dao a ja tebi mladost cilu...."

  • gladijator 09.07.2017.

    Na popisu UNESCA je sve osim Arene, Zlatnih vrata, Dvojnih vrata, Augustovog hrama, Rimskog teatra, Austrougarske tvrđave, Nezakcij........

Komentiraj...
Vidi sve komentare