To je to što me zanima!

'Sijeku i zdrava stabla, a ista tvrtka bavi se otkupom drva...'

Tvrtka koja sječe bolesna stabla na Marjanu istodobno otkupljuje posječene trupce od Grada. Neovisni nadzor stiže u Split tek u četvrtak. Stabla sjek jer je potkornjak uništio pola šume
Vidi originalni članak

Ne znaš što je gore. Invazija potkornjaka i činjenica da se buba-štetočina, koja je “pojela” pola marjanske šume budi iz hibernacije za manje od mjesec dana ili činjenica da šumu praktički bez nadzora neovisnih stručnjaka sječe tvrtka koja istu tu drvnu građu i otkupljuje.

U interesu joj je, naravno, da posiječe i koju tisuću zdravih stabala, uz onih 20.000 koja su ionako, prema procjeni, uništena potkornjakom i predviđena za sječu.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

U tvrtki Matima project ne vide ništa čudno što se sječa obavlja bez stručnog nadzora i elaborata. Sve kao u žurbi da se potkornjak ne probudi iz hibernacije početkom travnja, prije nego što radovi budu gotovi, sječe se sve redom i nemoguće je kontrolirati padaju li uistinu samo zaražena ili će među 20 pa i više tisuća stabala biti jako puno zdravih, kao što sumnjaju lokalne udruge za zaštitu prirode. Tek u četvrtak na teren stiže neovisni nadzor.

- Elaborat? Nisam vidio elaborat jer ga nema, odnosno nije potreban. Nema ‘ucrtavanja’, nisu to vlake. Kad se skine žičara za izvlačenje stabala, neće biti tragova da je tu bila - kaže glavni koordinator Nenad Ružić. Uvjeren je da će Marjan nakon svega “procvjetati”.

- Mislim da treba prestati ova, da se tako izrazim, histerija oko Marjana.

Situacija na terenu je odlična, sve ide po planu i prema pravilima struke - tvrdi Ružić. Ipak, dio Splićana tvrdi da se sijeku i zdrava stabla, a sve kako bi se pogodovalo tvrtki Matima project i izvođaču radova. Razočarani su, kažu, potpunim manjkom brige i odgovornosti prema, kako ističu, splitskoj svetinji.

U Društvu Marjan su izrazito skeptični prema cijeloj priči. Za sada se, ističu, radi samo sječa zaraženih stabala, a ne pošumljavanje. Sječa je, kako tvrde, započela sa zakašnjenjem od dvije i pol godine. Iako tvrde da su upozoravali na problem, sječa je počela tek kad se broj zaraženih stabala s nekoliko stotina popeo na 20.000.

- Najveći problem je nedostatak nadzora. Uočeno je da se sijeku i stabla koja nisu označena za sječu. Dobro je da se konačno počelo sa sanacijom, ali zahtijevamo da se radovi izvode uz stručni nadzor, kako bi se izbjegle potencijalno štetne situacije - kaže Srđan Marinić, predsjednik Društva Marjan.

Naš poznati alpinist Stipe Božić smatra da su sječa i pošumljavanje neophodni za Marjan.

- Svi se slažu da šumu treba ozdraviti. O spletkama i ćakulama ne znam ništa - kaže nam.

Idi na 24sata

Komentari 28

  • kritičariz 06.03.2019.

    ne kažem da se s pravom ne bune spličnani,ali kad se radi koridor za mehanizaciju siječe se sve.nadalje nemojte se čuditi da će grad još i platiti za siječu i odvoz stabala,u korist izvođača.a što hočete bolje jer dalmacija je leglo,uz hercegovinu korupcije,muljanja i zaobilaženje zakona.cijelu hrvatsku ste zagadili,naravno tu ne mislim na pošteni i radišni narod dalmacije,koji je,nažalost u manjini............

  • kormilar 05.03.2019.

    Najveći problem ove države je taj što odgovorni pojedinci na rukovodećim mjestima u RH i vladajuća stranka gledaju samo svoj privatni interes umjesto interesa RH i što nema nikakve odgovornosti na svim nivoima vlasti! A, te dvije stvari u kompletu su ubitačne za RH i hrvatski narod koji živi u njoj!

  • tata zna 05.03.2019.

    Psjeći sve,uništiti ličinke i ponovno pošumljavanje i nema problema,inače za ludu svaki pokušaj da se šuma ozdravi... Jednostavno,nema zavjere

Komentiraj...
Vidi sve komentare