To je to što me zanima!

Sindikat i Matica umirovljenika traže ukidanje krizne mjere dodatnog doprinosa mirovina

SUH i MUH podsjećaju da je 2009. na snagu stupila izmjena Zakona o doprinosima, kojom je uveden dodatni doprinos za zdravstvo u iznosu od jedan i tri posto mirovine
Vidi originalni članak

Sindikat umirovljenika Hrvatske (SUH) i Matica umirovljenika Hrvatske (MUH) zatražili su u ponedjeljak ukidanje stare krizne mjere dodatnog doprinosa za zdravstveno osiguranje iz mirovine, koja je uvedena još za vrijeme bivše premijerke Jadranke Kosor.

SUH i MUH podsjećaju da je 2009. na snagu stupila izmjena Zakona o doprinosima, kojom je uveden dodatni doprinos za zdravstvo u iznosu od jedan i tri posto mirovine, s time da viši iznos plaćaju umirovljenici s mirovinom iznad prosječne neto plaće u prvih osam mjeseci prethodne godine. Obvezu podmirenja doprinosa u iznosu od jedan posto za mirovine branitelja te mirovine niže od prosječne plaće preuzela je država.

Neprimjereno kažnjavanje umirovljenika

U međuvremenu je pokrenut proces ukidanja propisa kojim se zakidalo za do 10 posto umirovljene branitelje i neke druge umirovljenike prema posebnim propisima, ali nije pokrenuto ukidanje dodatnog zdravstvenog doprinosa na mirovinu, što je obveza Ministarstva financija kroz izmjene Zakona o doprinosima.

SUH i MUH ističu kako je neprimjereno kažnjavanje umirovljenika, koji su tijekom svog poduljeg radnog staža iz visokih plaća izdvajali visoke doprinose za zdravstveno i mirovinsko osiguranje.

To se donekle moglo prihvatiti kao kratkotrajna mjera za vrijeme krize nakon 2008. godine, ali više ne. Neshvatljivo je i to da se doprinos obračunava na cijeli iznos mirovine, a ne samo na manji dio koji prelazi propisani cenzus.

ISPOVJESTI UMIROVLJENIKA Iz mirovine na posao: 'Cijeli život smo radili kako bi sad morali živjeti na rubu gladi'

Umirovljeničke udruge poručuju da treba ukinuti dodatni doprinos od jedan i tri posto, jer tako nešto ne prakticiraju druge europske zemlje.

Do konačnog ukidanja oba iznosa doprinosa, kako bi se rasteretilo umirovljenike i javni proračun, ponavljaju zahtjev za novim načinom izračuna dodatnog zdravstvenog doprinosa samo na razliku iznad cenzusa od neto plaće.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • 03041 13.02.2023.

    To treba njima i povećati. Ionako ih 80% potroši više nego što kroz to i dodatno uplate

Komentiraj...
Vidi sve komentare