Obavijesti

News

Komentari 1

Sindikat i Matica umirovljenika traže ukidanje krizne mjere dodatnog doprinosa mirovina

Sindikat i Matica umirovljenika traže ukidanje krizne mjere dodatnog doprinosa mirovina

SUH i MUH podsjećaju da je 2009. na snagu stupila izmjena Zakona o doprinosima, kojom je uveden dodatni doprinos za zdravstvo u iznosu od jedan i tri posto mirovine

VIDEO

Sindikat umirovljenika Hrvatske (SUH) i Matica umirovljenika Hrvatske (MUH) zatražili su u ponedjeljak ukidanje stare krizne mjere dodatnog doprinosa za zdravstveno osiguranje iz mirovine, koja je uvedena još za vrijeme bivše premijerke Jadranke Kosor.

SUH i MUH podsjećaju da je 2009. na snagu stupila izmjena Zakona o doprinosima, kojom je uveden dodatni doprinos za zdravstvo u iznosu od jedan i tri posto mirovine, s time da viši iznos plaćaju umirovljenici s mirovinom iznad prosječne neto plaće u prvih osam mjeseci prethodne godine. Obvezu podmirenja doprinosa u iznosu od jedan posto za mirovine branitelja te mirovine niže od prosječne plaće preuzela je država.

Neprimjereno kažnjavanje umirovljenika

U međuvremenu je pokrenut proces ukidanja propisa kojim se zakidalo za do 10 posto umirovljene branitelje i neke druge umirovljenike prema posebnim propisima, ali nije pokrenuto ukidanje dodatnog zdravstvenog doprinosa na mirovinu, što je obveza Ministarstva financija kroz izmjene Zakona o doprinosima.

SUH i MUH ističu kako je neprimjereno kažnjavanje umirovljenika, koji su tijekom svog poduljeg radnog staža iz visokih plaća izdvajali visoke doprinose za zdravstveno i mirovinsko osiguranje.

To se donekle moglo prihvatiti kao kratkotrajna mjera za vrijeme krize nakon 2008. godine, ali više ne. Neshvatljivo je i to da se doprinos obračunava na cijeli iznos mirovine, a ne samo na manji dio koji prelazi propisani cenzus.

Iz mirovine na posao: 'Cijeli život smo radili kako bi sad morali živjeti na rubu gladi'
Iz mirovine na posao: 'Cijeli život smo radili kako bi sad morali živjeti na rubu gladi'

Umirovljeničke udruge poručuju da treba ukinuti dodatni doprinos od jedan i tri posto, jer tako nešto ne prakticiraju druge europske zemlje.

Do konačnog ukidanja oba iznosa doprinosa, kako bi se rasteretilo umirovljenike i javni proračun, ponavljaju zahtjev za novim načinom izračuna dodatnog zdravstvenog doprinosa samo na razliku iznad cenzusa od neto plaće.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti
PRIPREMITE KABANICE

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti

U srijedu će biti sunčano, no postupno će rasti naoblaka te će u drugom dijelu dana mjestimično pasti kiša s grmljavinom...

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma
KRAJ POTRAGE

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma

Stjepanu Posavcu se svaki trag gubi od petka kad se udaljio s adrese prebivališta. U ponedjeljak se vratio kući
Peđa Grbin nakon  pregovora s DP-om:  Odluka kako dalje je na njima. Naša pozicija je jasna...
VIDEO: OBRAĆANJE ŠEFA SDP-A

Peđa Grbin nakon pregovora s DP-om: Odluka kako dalje je na njima. Naša pozicija je jasna...

Do potrebnih 76 ruku još nitko nije došao, HDZ je, podsjećamo, na ovim parlamentarnim izborima osvoji 61 mandat, SDP 42, dok je Domovinski pokret s 14 osvojenih mandata 3. stranka u državi...