To je to što me zanima!

Sindikat turizma preporučuje turističkim radnicima: Cijepite se zbog sebe, posla i turista

Iz Sindikata Turizma i usluga Hrvatske ističu da će procijepljenost stanovništva izrazito utjecati na turističku sezonu što nam dolazi.
Vidi originalni članak

Sindikat turizma i usluga Hrvatske (STUH) svim svojim članovima preporuča da se prijave za cijepljenje protiv covida, prvenstveno kako bi sačuvali vlastito zdravlje i život, ali i turista te turističku sezonu, radna mjesta i plaće, ističu u srijedu iz STUH-a.

"Turistička sezona 2021. godine, ali gotovo sigurno i ona 2022. godine, uvelike će ovisiti o procijepljenosti građana i zaposlenih u turističkom sektoru te stoga preporučamo cijepljenje. To je i važna poruka svim turistima koji planiraju doći u Hrvatsku da se mogu osjećati sigurno i da će o njima brinuti djelatnici koji brinu i o sebi", naglasio je za Hinu predsjednik STUH-a Eduard Andrić.

Na pitanje što ako se netko od zaposlenih u turizmu i ugostiteljstvu ne želi cijepiti, jer je ono dobrovoljno, Andrić kaže da ih u tom slučaju nitko neće osuđivati niti diskriminirati u odnosu na one koji su se cijepili, a ni poslodavac im zbog toga ne može raskinuti ugovor o radu niti im smanjiti plaću i druga prava.

KAKVA ĆE BITI SEZONA Turizam s Covid putovnicama? 'Trebamo što prije krenuti s cijepljenjem turističkih radnika'

"U slučaju da primjerice gosti nekog hotela, restorana ili u drugim objektima traže dokaz da su djelatnici koji ih uslužuju cijepljeni i ako nisu ne žele uslugu od njih, poslodavac može one koji se nisu cijepili premjestiti na neko drugo radno mjesto gdje neće biti u izravnom kontaktu s gostima. Ipak, vjerujem da toga neće biti, jer svijest svih nas o važnosti cijepljenja za zdravlje i rad jača i vjerujem da će se većina djelatnika u turizmu cijepiti", rekao je Andrić.

Dodaje i da su zaposleni u ugostiteljskoj i turističkoj djelatnosti svakako najizloženiji kontaktima s većim brojem ljudi, a mnogi od njih, zbog prirode posla, nisu ni u mogućnosti održavati fizičku udaljenost od drugih osoba.

Iz STUH-a iznose i da su dopisom od Ministarstva turizma i sporta obaviješteni da je "odlučeno da se, nastavno na daljnji proces cijepljenja šire populacije, među prioritetne skupine uvrste i turistički djelatnici kako bi se i na taj način osigurala što bolje epidemiološka situacija u uvjetima pojačanih kontakata".

Cijepljenje bi se organiziralo prema prioritetima - prvo bi obuhvatilo operativno osoblje hotela (recepcija, odjel hrane i pića, domaćinstvo i slično) te djelatnike koji su u neposrednom kontaktu s njima na dnevnoj bazi, a zatim i administrativno osoblje i osobe koje rade na dislociranoj lokaciji koje nisu u dnevnom kontaktu s djelatnicima iz prve skupine.

ZDARVSTVO BILJEŽI ZNAČAJAN RAST Najveći pad plaća u turizmu

Potpore za radna mjesta i za travanj, a trebat će moguće i do Uskrsa 2022.

Andrić za Hinu iznosi i da je poslao dopis ministru rada i mirovinskog sustava Josipu Aladroviću o potrebi nastavka mjera za očuvanje radnih mjesta i  da će te potpore dobiti i za travanj, a vjerojatno će trebati i za svibanj 2021. godine. Jer, kako kaže, već je upozoravao prije, a i sada da će ova sezona zbog širenja panedemije moguće biti lošija od očekivanog.

"S te strane pozivamo Vladu da razmišlja i o jeseni i zimi oko nastavka tih potpora, moguće i do Uskrsa 2022. godine, jer će trebati sačuvati radnike, od menadžmenta do ostalih, da bi imali s kime odraditi kvalitetno tu sezonu 2022. godine, koja bi, kako se sada čini, mogla biti ona prva bolja ili i prva postcovid sezona. Ako ne sačuvamo radnike, a s obzirom i na sve izazove na tržištu rada i potražnju za kvalitetnom radnom snagom iz drugih zemalja, nećemo moći odraditi kvalitetno tu sezonu", poručio je Andrić.

KAKVA ĆE BITI TURISTIČKA SEZONA? Hrvatski turizam u doba pandemije- Strani turisti žele u Hrvatsku, ali ih brinu mjere

Idi na 24sata

Komentari 5

  • 2 x general 25.03.2021.

    prvo da se cijepe tariji a onda dalmatinci apartmani jer tak i tak bi muljali u turizmu.

  • John Doe Jr. 25.03.2021.

    domaćih turističkih radnika skoro niti nema

  • ZEUS 24.03.2021.

    Kolko riba se da prebrojit...Inace ovo je plaza u Medulinu

Komentiraj...
Vidi sve komentare