Obavijesti

News

Komentari 5

Sindikat turizma preporučuje turističkim radnicima: Cijepite se zbog sebe, posla i turista

Sindikat turizma preporučuje turističkim radnicima: Cijepite se zbog sebe, posla i turista

Iz Sindikata Turizma i usluga Hrvatske ističu da će procijepljenost stanovništva izrazito utjecati na turističku sezonu što nam dolazi.

VIDEO

Sindikat turizma i usluga Hrvatske (STUH) svim svojim članovima preporuča da se prijave za cijepljenje protiv covida, prvenstveno kako bi sačuvali vlastito zdravlje i život, ali i turista te turističku sezonu, radna mjesta i plaće, ističu u srijedu iz STUH-a.

"Turistička sezona 2021. godine, ali gotovo sigurno i ona 2022. godine, uvelike će ovisiti o procijepljenosti građana i zaposlenih u turističkom sektoru te stoga preporučamo cijepljenje. To je i važna poruka svim turistima koji planiraju doći u Hrvatsku da se mogu osjećati sigurno i da će o njima brinuti djelatnici koji brinu i o sebi", naglasio je za Hinu predsjednik STUH-a Eduard Andrić.

Na pitanje što ako se netko od zaposlenih u turizmu i ugostiteljstvu ne želi cijepiti, jer je ono dobrovoljno, Andrić kaže da ih u tom slučaju nitko neće osuđivati niti diskriminirati u odnosu na one koji su se cijepili, a ni poslodavac im zbog toga ne može raskinuti ugovor o radu niti im smanjiti plaću i druga prava.

Turizam s Covid putovnicama? 'Trebamo što prije krenuti s cijepljenjem turističkih radnika'

"U slučaju da primjerice gosti nekog hotela, restorana ili u drugim objektima traže dokaz da su djelatnici koji ih uslužuju cijepljeni i ako nisu ne žele uslugu od njih, poslodavac može one koji se nisu cijepili premjestiti na neko drugo radno mjesto gdje neće biti u izravnom kontaktu s gostima. Ipak, vjerujem da toga neće biti, jer svijest svih nas o važnosti cijepljenja za zdravlje i rad jača i vjerujem da će se većina djelatnika u turizmu cijepiti", rekao je Andrić.

Dodaje i da su zaposleni u ugostiteljskoj i turističkoj djelatnosti svakako najizloženiji kontaktima s većim brojem ljudi, a mnogi od njih, zbog prirode posla, nisu ni u mogućnosti održavati fizičku udaljenost od drugih osoba.

Iz STUH-a iznose i da su dopisom od Ministarstva turizma i sporta obaviješteni da je "odlučeno da se, nastavno na daljnji proces cijepljenja šire populacije, među prioritetne skupine uvrste i turistički djelatnici kako bi se i na taj način osigurala što bolje epidemiološka situacija u uvjetima pojačanih kontakata".

Cijepljenje bi se organiziralo prema prioritetima - prvo bi obuhvatilo operativno osoblje hotela (recepcija, odjel hrane i pića, domaćinstvo i slično) te djelatnike koji su u neposrednom kontaktu s njima na dnevnoj bazi, a zatim i administrativno osoblje i osobe koje rade na dislociranoj lokaciji koje nisu u dnevnom kontaktu s djelatnicima iz prve skupine.

Najveći pad plaća u turizmu
Najveći pad plaća u turizmu

Potpore za radna mjesta i za travanj, a trebat će moguće i do Uskrsa 2022.

Andrić za Hinu iznosi i da je poslao dopis ministru rada i mirovinskog sustava Josipu Aladroviću o potrebi nastavka mjera za očuvanje radnih mjesta i  da će te potpore dobiti i za travanj, a vjerojatno će trebati i za svibanj 2021. godine. Jer, kako kaže, već je upozoravao prije, a i sada da će ova sezona zbog širenja panedemije moguće biti lošija od očekivanog.

"S te strane pozivamo Vladu da razmišlja i o jeseni i zimi oko nastavka tih potpora, moguće i do Uskrsa 2022. godine, jer će trebati sačuvati radnike, od menadžmenta do ostalih, da bi imali s kime odraditi kvalitetno tu sezonu 2022. godine, koja bi, kako se sada čini, mogla biti ona prva bolja ili i prva postcovid sezona. Ako ne sačuvamo radnike, a s obzirom i na sve izazove na tržištu rada i potražnju za kvalitetnom radnom snagom iz drugih zemalja, nećemo moći odraditi kvalitetno tu sezonu", poručio je Andrić.

Hrvatski turizam u doba pandemije- Strani turisti žele u Hrvatsku, ali ih brinu mjere
Hrvatski turizam u doba pandemije- Strani turisti žele u Hrvatsku, ali ih brinu mjere
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 5

VIDEO

VIDEO Milanović krenuo prema Plenkoviću, pogledajte kako je reagirao. Nisu se ni pozdravili
NEUGODNJAK NA SVEČANOSTI

VIDEO Milanović krenuo prema Plenkoviću, pogledajte kako je reagirao. Nisu se ni pozdravili

Milanović i Plenković nisu se pozdravili, ni rukovali. Kimnuli su si glavom

Pogledajte oluju koja je stigla u Hrvatsku! U dijelovima Zagreba pljusak, u Slavoniji moguća tuča
NE IZGLEDA DOBRO

Pogledajte oluju koja je stigla u Hrvatsku! U dijelovima Zagreba pljusak, u Slavoniji moguća tuča

DHMZ je dodao i osječku regiju pod žuti alarm te označio i moguću tuču. Ranije su alarm objavili za zagrebačko, karlovačko i gospićko područje
Užas u Slavoniji: Izrešetan auto sportskog direktora Osijeka, oglasili se HNS, Boto i policija
UŽIVO: 24SATA U OSIJEKU

Užas u Slavoniji: Izrešetan auto sportskog direktora Osijeka, oglasili se HNS, Boto i policija

U automobil je s prednje strane u vjetrobransko staklo na mjesto vozača ispaljeno 7 hitaca.