Obavijesti

News

Komentari 5

Sindikat turizma preporučuje turističkim radnicima: Cijepite se zbog sebe, posla i turista

Sindikat turizma preporučuje turističkim radnicima: Cijepite se zbog sebe, posla i turista

Iz Sindikata Turizma i usluga Hrvatske ističu da će procijepljenost stanovništva izrazito utjecati na turističku sezonu što nam dolazi.

VIDEO

Sindikat turizma i usluga Hrvatske (STUH) svim svojim članovima preporuča da se prijave za cijepljenje protiv covida, prvenstveno kako bi sačuvali vlastito zdravlje i život, ali i turista te turističku sezonu, radna mjesta i plaće, ističu u srijedu iz STUH-a.

"Turistička sezona 2021. godine, ali gotovo sigurno i ona 2022. godine, uvelike će ovisiti o procijepljenosti građana i zaposlenih u turističkom sektoru te stoga preporučamo cijepljenje. To je i važna poruka svim turistima koji planiraju doći u Hrvatsku da se mogu osjećati sigurno i da će o njima brinuti djelatnici koji brinu i o sebi", naglasio je za Hinu predsjednik STUH-a Eduard Andrić.

Na pitanje što ako se netko od zaposlenih u turizmu i ugostiteljstvu ne želi cijepiti, jer je ono dobrovoljno, Andrić kaže da ih u tom slučaju nitko neće osuđivati niti diskriminirati u odnosu na one koji su se cijepili, a ni poslodavac im zbog toga ne može raskinuti ugovor o radu niti im smanjiti plaću i druga prava.

Turizam s Covid putovnicama? 'Trebamo što prije krenuti s cijepljenjem turističkih radnika'

"U slučaju da primjerice gosti nekog hotela, restorana ili u drugim objektima traže dokaz da su djelatnici koji ih uslužuju cijepljeni i ako nisu ne žele uslugu od njih, poslodavac može one koji se nisu cijepili premjestiti na neko drugo radno mjesto gdje neće biti u izravnom kontaktu s gostima. Ipak, vjerujem da toga neće biti, jer svijest svih nas o važnosti cijepljenja za zdravlje i rad jača i vjerujem da će se većina djelatnika u turizmu cijepiti", rekao je Andrić.

Dodaje i da su zaposleni u ugostiteljskoj i turističkoj djelatnosti svakako najizloženiji kontaktima s većim brojem ljudi, a mnogi od njih, zbog prirode posla, nisu ni u mogućnosti održavati fizičku udaljenost od drugih osoba.

Iz STUH-a iznose i da su dopisom od Ministarstva turizma i sporta obaviješteni da je "odlučeno da se, nastavno na daljnji proces cijepljenja šire populacije, među prioritetne skupine uvrste i turistički djelatnici kako bi se i na taj način osigurala što bolje epidemiološka situacija u uvjetima pojačanih kontakata".

Cijepljenje bi se organiziralo prema prioritetima - prvo bi obuhvatilo operativno osoblje hotela (recepcija, odjel hrane i pića, domaćinstvo i slično) te djelatnike koji su u neposrednom kontaktu s njima na dnevnoj bazi, a zatim i administrativno osoblje i osobe koje rade na dislociranoj lokaciji koje nisu u dnevnom kontaktu s djelatnicima iz prve skupine.

Najveći pad plaća u turizmu
Najveći pad plaća u turizmu

Potpore za radna mjesta i za travanj, a trebat će moguće i do Uskrsa 2022.

Andrić za Hinu iznosi i da je poslao dopis ministru rada i mirovinskog sustava Josipu Aladroviću o potrebi nastavka mjera za očuvanje radnih mjesta i  da će te potpore dobiti i za travanj, a vjerojatno će trebati i za svibanj 2021. godine. Jer, kako kaže, već je upozoravao prije, a i sada da će ova sezona zbog širenja panedemije moguće biti lošija od očekivanog.

"S te strane pozivamo Vladu da razmišlja i o jeseni i zimi oko nastavka tih potpora, moguće i do Uskrsa 2022. godine, jer će trebati sačuvati radnike, od menadžmenta do ostalih, da bi imali s kime odraditi kvalitetno tu sezonu 2022. godine, koja bi, kako se sada čini, mogla biti ona prva bolja ili i prva postcovid sezona. Ako ne sačuvamo radnike, a s obzirom i na sve izazove na tržištu rada i potražnju za kvalitetnom radnom snagom iz drugih zemalja, nećemo moći odraditi kvalitetno tu sezonu", poručio je Andrić.

Hrvatski turizam u doba pandemije- Strani turisti žele u Hrvatsku, ali ih brinu mjere
Hrvatski turizam u doba pandemije- Strani turisti žele u Hrvatsku, ali ih brinu mjere
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"