To je to što me zanima!

Sindikati optužuju: 'Država nije učinila ništa za nas’

Stručnjaci traže ukidanje kriznog poreza i pomoć za gospodarstvo na izdisaju. Ekonoski analitičar Novotny smatra da treba ukinuti i PDV na hranu
Vidi originalni članak

Vlada samo glumi socijalni dijalog s predstavnicima sindikata. Prava je istina da smo se, otkako je sredinom studenoga imenovan novi ministar gospodarstva Đuro Popijač, sastali samo jedanput, rekao je jučer Vedran Dragičević, predsjednik Sindikata metalaca. Dodao je kako očekuje da ih iz Vlade pozovu na sastanak početkom idućeg tjedna kako bi raspravljali o nekoliko ključnih tvrtki u Hrvatskoj, poput Đure Đakovića, Željezare Split, brodogradilišta...
- Za drvnu industriju, u kojoj je najviše radnika ostalo bez posla, Vlada nije ništa posebno učinila. Nisu bili učinkoviti prema pitanju sufinanciranja neradnog petka kako bi radnici u industriji zadržali posao - objasnila je Ana Knežević iz Sindikata trgovine. Otkrila je kako joj je premijerka obećala da će zajedno stvoriti “kapitalizam s ljudskim licem”.
Ekonomski analitičari slažu se kako Vlada od srpnja nije provela nijednu konkretnu ekonomsku mjeru za spas gospodarstva.
- Radili su samo na stabilizaciji javnih financija, na onom najbanalnijem, kako bi osigurali novac za plaće - smatra ekonomski analitičar Damir Novotny.
Novotny kaže da je Vlada još prošle godine trebala razviti paket mjera pomoći industriji, poput građevinske i drvne, koje ne mogu prodavati više na domaćem, a nisu konkurentne na vanjskom tržištu.
- Odmah bi trebali smanjiti porez na hranu, ali i ukinuti krizni porez - kaže Damir Novotny.
Dodaje kako bi se Vlada mogla ugledati na Francusku koja je domaćinstvima dala povrat poreza od 400 eura kako bi mogli plaćati svoje obveze prema državi i bankama.
Ekonomski stručnjak Ante Babić tvrdi da je državi nužan rebalans proračuna. Također kaže kako bi se u nadzornim odborima i upravama javnih poduzeća trebali zapošljavati odgovorni ljudi.
- Trebalo bi drugačije organizirati lokalnu upravu i samoupravu jer imamo veliki broj gradova i općina u Hrvatskoj koji su u minusu ili blokadi - objašnjava Babić.

RIJEŠILI ININ DUG I DALI SAMO MRVICE
Jedina mjera, zapravo “mrvica” koju je Vlada provela je da su uspjeli natjerati Inu da im plati dio duga. Nešto su spasili i rješavanjem korupcije, kaže ekonomski stručnjak Ante Babić. Dodaje kako bi jedna od mjera za spas hrvatskoga gospodarstva bila da Hrvatska narodna banka u sustav pusti 10 milijardi kuna. Taj bi novac preko Hrvatske banke za obnovu i razvoj mogao spasiti izvoznike, a dobro bi došao i malim poduzećima.

RECESIJA BI MOGLA DUGO TRAJATI
Damir Novotny kaže kako bi Vlada trebala spašavati radna mjesta u tvornicama i poduzećima te se pobrinuti da nemaju gubitke. Inače bi, kaže, recesija u Hrvatskoj mogla potrajati dugo godina jer bi se tada smanjivala potrošnja. Kaže kako bi Vlada porezima trebala obeshrabriti trošenje na putovanja i skupe automobile, a ohrabriti trošenje novca na prehranu i osnovne proizvode, i to snižavanjem njihovih cijena.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • Sinn 09.01.2010.

    Ti isti sindikati su se jako požurili kada su kosorici iskazivali podršku kada je izbacila sanadera,ne shvaćajući da je to unutarstranački igrokaz da se pozornost makne s gorućih problema,te da narod zaboravi kako im je ta ista vlast duboko gurnula ruke u džep (harač) da bi i dalje nesmetano mogla financirati svoje megalomanske prohtjeve.

Komentiraj...
Vidi sve komentare