To je to što me zanima!

Sin­di­kati traže 13. plaću za 230 tisuća rad­nika u jav­nom sek­toru

Kon­kretno, traže da svaki od pri­bližno 230 tisuća zapos­le­nih u jav­nom sek­toru iduće godine umjesto božić­nice od 1500 kuna dobije jednu plaću koja bi se vodila kao tri­na­esta plaća
Vidi originalni članak

Vlada i sin­di­kati jav­nog sek­tora zapo­čeli su pre­go­vore o novom kolek­tiv­nom ugo­voru. Sin­di­kati odus­taju od božić­nice, ali ne i od regresa i pove­ća­nja osno­vice, piše u utorak Večernji list, navodeći da sin­di­kati traže i 13. plaću za 230 tisuća rad­nika u jav­nom sek­toru.

Vlada je zapo­čela pre­go­vore sa sin­di­ka­tima jav­nog sek­tora o novom temelj­nom kolek­tiv­nom ugo­voru jer pos­to­jeći istječe ove godine. To je ključni doku­ment koji, nakon Zakona o radu, regu­lira mate­ri­jalna prava zapos­le­nih u jav­nom sek­toru i na njega se osla­njaju ostali sek­tor­ski ugo­vori.

Kon­kretni raz­go­vori o pla­ćama za iduću godinu još nisu počeli, ali kako Večernji list doz­na­je iz sin­di­kal­nih izvora, oni će na njih stići s usu­gla­še­nim zah­tje­vom da im se iduće godine isplati tri­na­esta plaća!

SLUŽBENI PODACI Je li zaista bolje? Prosječna neto plaća u Zagrebu je 8.130 kuna - to je 5,4 posto više nego lani

Kon­kretno, traže da svaki od pri­bližno 230 tisuća zapos­le­nih u jav­nom sek­toru iduće godine umjesto božić­nice od 1500 kuna dobije jednu plaću koja bi se vodila kao tri­na­esta plaća. Taj zah­tjev prav­daju slič­nom prak­som u mno­gim europ­skim zem­ljama gdje je 13. plaća, a ne neo­po­re­ziva božić­nica kao kod nas, uobi­ča­jena.

U Aus­triji se, na pri­mjer, ispla­ćuje i 14. plaća.

Zapos­leni u jav­nom sek­toru ove su godine dobili 1500 kuna regresa, a u pro­sincu ih oče­kuje isti iznos božić­nice. Prema zah­tje­vima sin­di­kata, spo­me­nuti iznos regresa zadr­žao bi se i dalje, ali bi se božić­nica tre­bala pre­tvo­riti u 13. plaću, iden­tičnu osta­lim pri­ma­njima zapos­le­nih u jav­nim i držav­nim služ­bama.

Pro­sječne plaće u osnov­nim ško­lama iznose oko 7800 kuna i ove su godine porasle gotovo devet posto u odnosu na prošlu, u sred­njim ško­lama plaće su oko 8000 kuna, a na fakul­te­tima oko 11 tisuća kuna i u godini dana pove­ćane su 8 do 9 posto.

'HRVATSKA KAKVU TREBAMO' Plenković poručio: Cilj nam je da se prosječna plaća do 2023. godine popne na 1000 eura

To je gotovo dva puta brži rast plaća u odnosu na pro­sječne plaće u zem­lji i na razini su rasta plaća u naj­di­na­mič­ni­jem IT sek­toru.

Sin­di­kati se još usu­gla­ša­vaju oko osno­vice, zasad se ne spo­mi­nje neki pos­to­tak, te bi pred Vladu i minis­tra Marića mogli izići sa zah­tje­vom da pri­ma­nja u jav­nom sek­toru tre­baju pra­titi kre­ta­nje plaća u real­nom sek­toru. Ukupno su bruto plaće u državi u prvih devet mje­seci ove godine pove­ćane 3,9 posto, no glav­ninu tog rasta povu­kao je javni sek­tor. Naj­brži rast plaća u nedr­žav­nom sek­toru imao je IT sek­tor te ugos­ti­telj­stvo i turi­zam, donosi Večernji list.

Idi na 24sata

Komentari 9

  • nnjmkd 23.11.2021.

    Molim komentatore da već u samom startu shvate da se ovdje radi isključivo o sindikatima javnog sektora (npr. školstvo, zdravstvo, socijalni rad, mirovinski....), a ne o sindikatima državnih službi. Ja, kao državni službenik, ograđujem se od tih zahtjeva.

  • Imperatrice 23.11.2021.

    Nema problema, SAMO prvo rasteretite poduzetnike od parafiskalnih nameta da vam mogu svojim napornim radom bez bolovanja, vikenda i godišnjih odmora u trajanju više od 4 dana, zaraditi 13. plaću, a još prije bi mogli i penzionerima dignuti mirovine da ne kopaju po bajama i ne žive ispod svakog dostojanstva, mogli bi još prije i dignuti neoporezivi dio plaće da pojačamo potrošnju i izdignemo tisuće radnika na najnižim primanjima. Mogli bi još puno toga, ali 13. plaću NE BUDEMO vam dali bagro neradnička. Pitam se otkuda im obraz uopće tražiti, ali već dugo obraz u Hrvatskoj ne postoji, tako...nema nam svjetla tako skoro

  • japanokinezjapano 23.11.2021.

    Zašto se stalno spominje da je batina iz raja izašla. Ako je iz raja to znaci da je od boga, a ako je od boga onda bi korisno bilo ovu dvojicu nabatinati čisto od boga.

Komentiraj...
Vidi sve komentare