Obavijesti

News

Komentari 92

Plenković poručio: Cilj nam je da se prosječna plaća do 2023. godine popne na 1000 eura

Plenković poručio: Cilj nam je da se prosječna plaća do 2023. godine popne na 1000 eura

To nikada nismo imali, a to nam je tu, to bi trebalo koincidirati s članstvom u europodručju. To je plan koji imamo i mislim da će se ostvariti, rekao je Plenković o povećanju minimalca

VIDEO

U Koprivnici je održana konferencija “Hrvatska kakvu trebamo – Ekonomska politika u funkciji podizanja konkurentnosti gospodarstva” koja se bavila pitanjima iskorištavanja sredstava iz programa Next Generation kao i pitanjima reindustrijalizacije koja se naslanja na digitalizaciju i industrijsku revoluciju. 

Na konferenciji, koju je organizirao Večernji list, su prisustvovali premijer Andrej Plenković te ministar financija Zdravko Marić.

– Prošlogodišnja konferencija bila je u okolnostima pandemije koronavirusa. Vlada je tada odigrala svoju najsnažniju kartu opravdavši svoju ulogu. U najvećoj krizi Vlada je stala iza privatnog sektora, radnika, te smo u najvećoj krizi očuvali radna mjesta i likvidnost naših poduzeća. Omogućili smo da Hrvatska zadrži financijsku stabilnost te oporavak gospodarstva - rekao je Plenković.

Koprivnica: Konferencija Večernjeg lista, Hrvatska kakvu trebamo

– Prije koronakrize odgovorno smo upravljali javnim financijama, smanjivali javni dug; ostvarili proračunski višak te ispunjavali kriterije za uključivanje Hrvatske u europodručje. Zahvaljujući tome zadržali smo najbitniji element, a to je povjerenje. Vjerovale su nam i međunarodne institucije, financijske institucije, agencije i financijska tržišta. Rekli su ''oni znaju kamo idu, vjerujemo ovoj ekipi, vjerujemo njihovom planu''. To je bio ključ, uz povjerenje i političku stabilnost koju smo osigurali na izborima - dodao je Plenković.

– Smatramo da će nam perspektiva biti uvjetovana sve češćim ekstremnim vremenskim uvjetima, svjedočimo porastu cijena hrane i energije. To su ozbiljna upozorenja i sistemske prijetnje na koje ćemo morati pronaći odgovore. Jedan od odgovora na to jest ubrzati zelenu i digitalnu transformaciju gospodarstva, ulagati u nove tehnologije koristeći se izdašnim europskim sredstvima koja smo već i osigurali zbog ove krize.

Koprivnica: Konferencija Večernjeg lista, Hrvatska kakvu trebamoPlenković kaže kako se krećemo prema gospodarskom rastu koji bi mogao dosegnuti razinu od sedam posto.

– Podigli smo stopu zaposlenosti, spustili stopu nezaposlenosti – kazao je premijer. Kazao je i da rastu plaće, investicije, da su stvoreni uvjeti da turistička sezona bude iznad svih očekivanja.  – Prosječna plaća u lipnju je 7175 kuna, što je povećanje od 27% u odnosu na početak mandata, odnosno 1533 kune više – naglasio je premijer. Istaknuo je kako rastu i investicije, da su stvoreni uvjeti za uspješnu turističku sezonu te kako se s optimizmom gleda na rast BDP-a u ovoj godini.

Premijer je kazao i da je bio cilj da 2023. prosječna plaća u Hrvatskoj dosegne 1000 eura.

Koprivnica: Konferencija Večernjeg lista, Hrvatska kakvu trebamo

– To nikada nismo imali, a to nam je tu, to bi trebalo koincidirati s članstvom u europodručju. To je plan koji imamo i mislim da će se ostvariti - poručio je.

Ministar financija Zdravko Marić prezentirao je četiri točke: porezna reforma, gospodarske perspektive, Nacionalni plan oporavka i Hrvatska na putu prema euru.

Koprivnica: Konferencija Večernjeg lista, Hrvatska kakvu trebamo– Nije to samo tih 58 kuna koje se posljednjih dana spominju u medijima. Od početka porezne reforme neoporezivi dio dohotka, onaj osnovni odbitak, dignut je s 2600 kuna na 4000 kuna, dok su porezne stope smanjene – kazao je Marić stavljajući naglasak i na uvođenje kategorije neoporezivih primitaka gdje je poduzetnicima dana mogućnost da svom radniku na razini godine isplate i do 15
tisuća kuna.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 92

VIDEO

UŽIVO Ovako se slavilo u Zadru, Osijeku, Zagrebu: Jedni plesali kolo, a drugi skakali u more...
NORIJADA DILJEM HRVATSKE

UŽIVO Ovako se slavilo u Zadru, Osijeku, Zagrebu: Jedni plesali kolo, a drugi skakali u more...

Donosimo programe proslava zadnjih srednjoškolskih dana maturanata diljem Hrvatske!

VIDEO Masovna histerija nakon rezolucije o Srebrenici: Srbi su izašli na ulice u kolonama auta
NEVJEROJATNO

VIDEO Masovna histerija nakon rezolucije o Srebrenici: Srbi su izašli na ulice u kolonama auta

BEOGRAD Jučer je izglasana rezolucija o Srebrenici. Brojni građani diljem Srbije izašli na ulice i negodovali. Kralj patetike Aca Vučić mjesecima je podgrijavao atmosferu koja je nakon izglasavanje rezolucije o genocidu u Srebrenici došla do razine patološkog ludila i masovne histerije.
VIDEO Nadrealni prizori u Srbiji: Kolone auta sa zastavama na ulici, naslovnice se dive Vučiću
LJUDI IZAŠLI NA ULICE

VIDEO Nadrealni prizori u Srbiji: Kolone auta sa zastavama na ulici, naslovnice se dive Vučiću

Vučić je poimence zahvaljivao državama koje su glasale protiv ili su bile suzdržane. "U bilo kojem nacionalnom parlamentu takav akt ne bi uspio", kazao je srbijanski predsjednik