To je to što me zanima!

Sinjski sajam pršuta: Donijeli glavu gudina i hajdučki pršut

S jednog od štandova na sajmu pršuta u Sinju posjetitelje je “promatrala” i dimljena svinjska glava. Osim glave, donijeli su i jedan od većih pršuta, težak 18 kg
Vidi originalni članak

S jednog od štandova na sajmu pršuta u Sinju posjetitelje je “promatrala” i dimljena svinjska glava.

Vlasnici pršutane Herceg iz Ljubuškog svinjsku glavu donijeli su kao simbol nekadašnjeg siromaštva.

- Danas ljudi ne jedu, kako ih zovemo u našem kraju, glave od gudina. Nekada se ništa nije bacalo. Tako se i glava kuhala, najčešće s raštikom i zeljem - kaže Ivana Herceg. Osim glave donijeli su jedan od većih pršuta, koji teži 18 kg. Tako veliki pršuti dobivaju se od svinja teških od 250 do 300 kg.

Na sajmu je izložen i hajdučki pršut.

- To je za prave hajdukovce i napravili smo ga da predstavimo i naš klub - kaže Tomislav Pelivan iz pršutane Mrki. Riječ je o drniškom pršutu, a tvrtka je iz Trogira. Cijena je do 150 kn po kilogramu ako je u komadu, a od 220 do 250 kuna za rezani.     

Idi na 24sata

Komentari 7

  • kabrit 21.03.2016.

    baš je masan ovaj pršut

  • Car Mrgud Vazdacenzurirani 20.03.2016.

    Bome, najbolji pršut koji sam u životu jeo bio je upravo iz Sinja...a probao ih poprilično do prije zadnje vladavine "domoljuba"i esdepeja...od tada ( jbt,već deveta ide godina), samo es buđet kineski pršut u kockama za kakovi rvacki blagdan...

  • Splico39 20.03.2016.

    Prsuta,sira,domacega crnoga vina,i jedna dobra zena i muskarcu vise nista ne triba.. :)

Komentiraj...
Vidi sve komentare