To je to što me zanima!

Milanović: Ovo je šansa za Hrvatsku koju treba iskoristiti

Šef Hrvatskih laburista, Dragutin Lesar žali što se nije do kraja poštivala deklaracija Sabora iz 2005. u kojoj stoji da se prvo provede referendum, a onda potpiše ugovor
Vidi originalni članak

Šef SDP-a i budući mandatar rekao je na konferenciji kako čestita svima koji su doveli do potpisivanja ugovora s EU. Dodao je da smo na tom putu pregovarali duže i teže od ostalih te da očito jedino radom dolazimo do velikih rezultata. Kaže da je ovo šansa za Hrvatsku koju moramo iskoristiti te da ukoliko izvučemo najviše za sebe i ostanemo lojalna članica, cijela priča ima svrhu. Komentirajući skorašnji referendum o ulasku u EU, kaže da je postotak potpore iz anketa bolji no ikad i da je na novoj Vladi da motiviraju građane da izađu na referendum i podrže EU. Priznaje zasluge Vlade Jadranke Kosor u završetku pregovora koji su, dodaje, trajali možda i predugo.

- Ukoliko na referendumu bude rezultat kao na anketama, to će biti jako dobro - kaže Milanović. 

Komentirao je i početak rokova za arbitražni postupak sa Slovenijom te kaže da je svoje prigovore rekao kad ih je imao. Dodao je da se pitanja arbitara moraju riješiti i da je to u rukama arbitraže ili Međunarodnog suda pravde, ne uspijemo li se dogovoriti. 

O europskoj krizi nije htio puno govoriti, već je naglasio da treba pričekati današnje sastanke. Naglasio je da se ovdje radi o 'krizi povjerenja' i da Europa danas nije ništa lošija no što je bila jučer. Dodaje kako je ovo teško vrijeme koje treba teške odluke.

Šišljagić: Pitanje je kakva nam je sudbina u EU koja je u krizi

Predsjednik HSS-a Josip Friščić rekao je kako potpisivanje Ugovora o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji 'zasigurno spada u najznačajnije trenutke naše povijesti'. Dodao je kako je to priznanje Hrvatskoj i svim njenim građanima 'da smo nakon Domovinskog rata i izborene samostalnosti stvorili uvjete europskog življenja na našim prostorima'. Vladimir Šišljagić, predsjednik HDSSB-a, pak smatra da Hrvatska nema razloga slaviti potpisivanje pristupnog ugovora.

- Potpisivanje se dogodilo baš u vrijeme kada je cijela Europska unija opterećena nizom problema i te je neizvjesna sudbina eurozone - smatra Šišljagić i dodaje kako situacija u EU unazad deset godina nije ni približno kao danas. Istaknuo je kako je gospodarstvo u EU narušeno i da je velik broj nezaposlenih, pa je pitanje i kakva je sudbina Hrvatske u cijeloj toj priči.

- Naravno, mi smo svjesni da je Hrvatskoj mjesto u europskoj asocijaciji, jer Europi po svojoj kulturnoj, tradicijskoj i ostaloj baštini oduvijek i pripadamo - zaključio je Šišljagić.

Šef Hrvatskih laburista, Dragutin Lesar žali što se nije do kraja poštivala deklaracija Hrvatskog sabora iz 2005. u kojoj stoji da se najprije provede referendum, a potom potpiše Ugovor o pristupanju.

Predsjednica HSP-a dr. Ante Starčević, Ruža Tomašić poručila je Josipoviću i Kosor da nakon povrata u Hrvatsku javno kažu što su to konkretno potpisali u hrvatsko ime. Ponovila je i stajalište svoje stranke da ne zaziru od EU zato što su euroskeptici, već zato što su eurokritici.

Idi na 24sata

Komentari 71

  • pidanko29 10.12.2011.

    pa hrvati kad ste pre nekolko godina stvarali drzavu , sto niste poslusali gensera i dozvolili da nam oni naprave pravu drzavu pa bi danas bili ko svicarska a sad smo ocerupani od svog naroda i zato moramo da slusamo i da budemo poslusni inace smo nadrljali , mi smo jako mali da bih nas neko nesto pito a u novcaniku samo dugovi i krediti !!!!

  • zašto_baš_ti 09.12.2011.

    da da, to jest šansa za hrvatsku, samo pitanje tko će je iskoristit!? a i to znam, onaj maleni postotak koji je informirani o svojim pravima iz eu (od različitih fondova eu, potpora naših ministarstava).. ulaskom u eu RH ćemo imati veliku podjelu naroda, bit će najsiromašniji i najbogatiji građani.. najbogatiji (velika poduzeća koja imaju para da bi ulagala u svoj razvoj) će pokupit sva financijska sredstva koja će se dati pokupit, a najsiromašnij, jadni, neobrazovani ili samo nedovoljno informirani će hrdati koru sa drveta.. isto tako je i s poduzećima, najveća i najprofitnija poduzeća će moći ići ukorak sa tehnologijom, moći će prilagoditi svoje standarde, npr. kvalitetu, prema europskim standardima, a jadna raspadajuća i mala poduzeća će nestati, jer neće imati novca da bi te standarde na europskoj razini zadovoljila, a i tu je nova konkurencija. ukidanjem granica, lakše će u RH stići konkurencija. nije li nam dovoljno sada, dok naše tvrtke jedva da postoje i međusobno 'konkuriraju' i jedna za drugom propadaju, loše stanje? kako će tek biti kad budemo u eu. mislim da je vlada morala osigurati neka javna informiranja, seminare kako bi omogućila svome narodu adekvatno 'obrazovanje', da i siromasi nešto nauće i uhvate priliku, ako ništa drugo, barem novćane potpore! a i ono najbitnije, TREBA SE PITATI NAROD DAL ŽELI U EU.

  • Florijan 09.12.2011.

    Hrvatska je najveći napredak u svojoj povijesti, (.Akademija znanosti, obrazovni sustav, sudstvo, industrija, ceste , željeznica, katastar....., ) doživjela za vrijeme Austo-Ugarske koja je u stvari bila mini-EU. Zašto? ZBOG TOGA ŠTO JE AUSTROUGARSKA BILA UREĐENA PRAVNA DRŽAVA. Naravno, sada se više neće moći neograničeno lokati vruća rakija ravno iz kotlova za pečenje, sir i vrhnje prodavat će se pod higijenskim uvjetima.....Članstvo u EU nije čarobni štapić, ali nudi nam nešto što još nemamo: PRAVNI OKVIR . O nama ovisi kako ćemo ga iskoristiti. Svi oni koji pričaju o raspadu EU, nemaju pojma o čemu govore. Hrvatska , balkanizirana poslije 1918. , vraća se kući: u Europu.

Komentiraj...
Vidi sve komentare