Obavijesti

News

Komentari 71

Milanović: Ovo je šansa za Hrvatsku koju treba iskoristiti

Šef Hrvatskih laburista, Dragutin Lesar žali što se nije do kraja poštivala deklaracija Sabora iz 2005. u kojoj stoji da se prvo provede referendum, a onda potpiše ugovor

VIDEO

Šef SDP-a i budući mandatar rekao je na konferenciji kako čestita svima koji su doveli do potpisivanja ugovora s EU. Dodao je da smo na tom putu pregovarali duže i teže od ostalih te da očito jedino radom dolazimo do velikih rezultata. Kaže da je ovo šansa za Hrvatsku koju moramo iskoristiti te da ukoliko izvučemo najviše za sebe i ostanemo lojalna članica, cijela priča ima svrhu. Komentirajući skorašnji referendum o ulasku u EU, kaže da je postotak potpore iz anketa bolji no ikad i da je na novoj Vladi da motiviraju građane da izađu na referendum i podrže EU. Priznaje zasluge Vlade Jadranke Kosor u završetku pregovora koji su, dodaje, trajali možda i predugo.

- Ukoliko na referendumu bude rezultat kao na anketama, to će biti jako dobro - kaže Milanović. 

Komentirao je i početak rokova za arbitražni postupak sa Slovenijom te kaže da je svoje prigovore rekao kad ih je imao. Dodao je da se pitanja arbitara moraju riješiti i da je to u rukama arbitraže ili Međunarodnog suda pravde, ne uspijemo li se dogovoriti. 

O europskoj krizi nije htio puno govoriti, već je naglasio da treba pričekati današnje sastanke. Naglasio je da se ovdje radi o 'krizi povjerenja' i da Europa danas nije ništa lošija no što je bila jučer. Dodaje kako je ovo teško vrijeme koje treba teške odluke.

Šišljagić: Pitanje je kakva nam je sudbina u EU koja je u krizi

Predsjednik HSS-a Josip Friščić rekao je kako potpisivanje Ugovora o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji 'zasigurno spada u najznačajnije trenutke naše povijesti'. Dodao je kako je to priznanje Hrvatskoj i svim njenim građanima 'da smo nakon Domovinskog rata i izborene samostalnosti stvorili uvjete europskog življenja na našim prostorima'. Vladimir Šišljagić, predsjednik HDSSB-a, pak smatra da Hrvatska nema razloga slaviti potpisivanje pristupnog ugovora.

- Potpisivanje se dogodilo baš u vrijeme kada je cijela Europska unija opterećena nizom problema i te je neizvjesna sudbina eurozone - smatra Šišljagić i dodaje kako situacija u EU unazad deset godina nije ni približno kao danas. Istaknuo je kako je gospodarstvo u EU narušeno i da je velik broj nezaposlenih, pa je pitanje i kakva je sudbina Hrvatske u cijeloj toj priči.

- Naravno, mi smo svjesni da je Hrvatskoj mjesto u europskoj asocijaciji, jer Europi po svojoj kulturnoj, tradicijskoj i ostaloj baštini oduvijek i pripadamo - zaključio je Šišljagić.

Šef Hrvatskih laburista, Dragutin Lesar žali što se nije do kraja poštivala deklaracija Hrvatskog sabora iz 2005. u kojoj stoji da se najprije provede referendum, a potom potpiše Ugovor o pristupanju.

Predsjednica HSP-a dr. Ante Starčević, Ruža Tomašić poručila je Josipoviću i Kosor da nakon povrata u Hrvatsku javno kažu što su to konkretno potpisali u hrvatsko ime. Ponovila je i stajalište svoje stranke da ne zaziru od EU zato što su euroskeptici, već zato što su eurokritici.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 71
VIDEO

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra
PROGNOZA

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra

Promjenjivo do pretežno oblačno s mjestimičnom kišom većinom u unutrašnjosti. Češća sunčana razdoblja očekuju se na Jadranu, prognoza je DHMZ-a za petak. Subota izgleda nešto malo bolje

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!
EKSKLUZIVNE FOTOGRAFIJE

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!

Vozač (58) nije prilagodio brzinu te je udario u šleper koji je bio zaustavljen na semaforu na Jadranskoj aveniji: U nesreći je vozač auta zadobio lakše ozlijede te je prevezen u KBC Zagreb
UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama
PROSVJED U ZAGREBU

UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama

Vatrogasci su odlučili izaći na ulice nakon što su pojedini osnivači javnih vatrogasnih postrojbi najavili zatvaranje postrojbi