To je to što me zanima!

Sjedište NASA-e nazvat će se po njezinoj prvoj afroameričkoj inženjerki, Mary Jackson

Američka poduzeća i ustanove su u prilikama velikih prosvjeda koji potresaju zemlju počeli promišljati o mjestu afroameričke zajednice u društvu i o sistemskom rasizmu koji ga pogađa
Vidi originalni članak

Sjedište NASA-e u Washingtonu preimenovat će se u čast njezine prve afroameričke inženjerke Mary Jackson, priopćio je ravnatelj  Američke svemirske agencije.

- Mary W. Jackson je jedna od iznimno važnih žena koje su NASA-i pomogle da američke astronaute uspješno pošalje u svemir - rekao je Jim Brindenstine u priopćenju.

Mary Jackson je 1958. bila prva crnkinja zrakoplovna inženjerka u svemirskoj agenciji. Objavila je velik broj studija, napose o nadzvučnim letovima.

Čelnik svemirske agencije obećao je da će i ubuduće isticati postignuća Afroamerikanki i pripadnika svih skupina koji su "omogućili NASA-i da ispiše stranicu uspješnih istraživanja".

Američka poduzeća i ustanove su u prilikama velikih prosvjeda koji potresaju zemlju počeli promišljati o mjestu afroameričke zajednice u društvu i o sistemskom rasizmu koji ga pogađa.

NASA je još lani preimenovala ulicu u kojoj je njezino sjedište u "Hidden Figures Way" (Ulica skrivenih lica) u čast trima matematičarkama crnkinjama (Mary Jackson, Katherine Johnson i Dorothy Vaughan) kojih je rad, dokumentiran u filmu "Skrivene junakinje" bio dragocjen u američkom osvajanju svemira.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • gvagec 25.06.2020.

    Kada su bili komentari o štrajkovima i prosvjedima crnaca u USA mnogi su komentirali da su neradnici i niš koristi, tada sam se upravo sjetio nje i njenog rada u NASA-i. To je žena koja je računala putanju Apola na mjesec i normalno natrag na Zemlju, a pogotovo mjesto na kojemu će se kapsula sputiti padobranom u Ocean. Ali sva sreća ona je Afroamerikanka pa to nama nije toliko bitno, e da je to kojim slučajem bila neka naša Ličanka ili Slavonka to bi bil potez. A o Fati da ne pričam. Toliko o neradnicima crne puti. Mery svaka čast .................

Komentiraj...
Vidi sve komentare