To je to što me zanima!

Skandal: Krivi za trovanje vode, a sad traže odštetu?

Stanari naselja Vrbani III u Zagrebu dvije godine dokazuju da je voda otrovna. Tvrtka koja je radila zgrade sada ih tuži zbog narušavanja ugleda...
Vidi originalni članak

Geoprojekt d.o.o., tvrtka koja je radila zgrade u naselju Vrbani III, tužila je čak 92 stanara zbog narušavanja poslovnog ugleda. Od njih traže milijun kuna, potvrdila nam je Ljiljana Maravić-Pirš, odvjetnica ogorčenih stanara Palinovečke 19.
- Stanari će odgovoriti na tužbu. Smatraju je neosnovanom i vjeruju da su oni ti koji trpe štetu - rekla je odvjetnica. Inače, agonija stanara Palinovečke 19 počela je još 2006., kad su shvatili da nemaju pitke vode.
Zbog vode zagađene mineralnim uljima stanari su tužili Geoprojekt. U Vrbane su stizali vještaci. Vodu su slali na razne analize, ali do danas se ništa nije promijenilo. U srpnju su na Općinskom sudu stanari tražili 41,2 milijuna kuna naknade štete. Odvjetnici tuženika tada su rekli kako će popraviti što spada pod njihovu odgovornost. No umjesto popravka zagađenih instalacija, poslali su tužbu.
- Ministar zdravstva odmah je otišao u Slavonski Brod, zbog njihovih problema s vodom, a stanare Vrbana, koji su već dvije godne bez pitke vode, nikad nije posjetio - rekla je odvjetnica stanara. Pitku vodu u Palinovečkoj imaju samo stanovi koji su o vlastitu trošku promijenili cijevi. No to još nisu učinili svi stanari.



Analiza potvrdila zatrovanost
- 2006. primjećuju da je voda zagađena
- Sanitarna inspekcija analizira vodu
- Analiza u Beču kaže da voda nije za piće
- Rujan 2007., Milan Bandić posjetio Vrbane
- Ustanovili kako su potrebne nove cijevi
- Srpanj 2008., stanari tuže izvođača radova

U GEOPROJEKTU BEZ KOMENTARA
Vlasnici tvrtke Geoprojekt su braća Ivan i Branko Vojnović. Iako smo ih jučer cijeli dan pokušavali dobiti u ured, tajnica nam je rekla kako su na sastancima. Također, nitko iz Geoprojekta nije želio govoriti o tužbi niti je komentirati.

VODA U SLUNJU JE ŽUTA I SMRDI
Septička jama je, tvrde naši čitatelji iz Slunja, zagadila izvor vode u gradu. Već četiri dana voda iz slavine smrdi i žute je boje. Tek jučer se malo pročistila.
- Vodu za piti kupujemo jer nas je strah piti ovu iz slavine. Ima bakteriju i nije zdrava - rekao nam je jedan Slunjanin.

PITKA TEK ZA NEKOLIKO DANA
Iako su im promijenjene slavine koje razdvajaju hladnu od tople vode, analize hladne vode pokazuju kako voda u Slavonskom Brodu još nije za piće. Vjeruju da bi prekosutra mogla biti dobra za tuširanje, a pitka tek za nekoliko dana.

Idi na 24sata

Komentari 8

  • 25sat 16.10.2008.

    Te Vojnoviće treba napičkat, pa nek se žale za sigurnost građana u Zg

  • user_13097 16.10.2008.

    Bahatost građevinskog lobija (ili MAFIJE) Taj slučaj je sitnica. U gradu Kutina imate situaciju gdje građevinsko poduzeće TEHNIKA d.d. iz Zagreba (dalje bespravni graditelj) tuži vlasnike zemljišta sa ciljem da Sud dodijeli pravo vlasništva bespravnom graditelju temeljem protuzakonitih radnji (nasilna i bespravna gradnja). Sve ovo se može nazvati i legalizacija kriminala u kojoj sudjeluju predstavnici sudske, upravne i lokalne vlasti. Bespravni graditelj je 1996 godine dovršio stambeno poslovnu zgradu bez ikakvih dozvola i sa nekoliko zabrana gradnje (citiram pravnika TEHNIKA d.d. «štitio je svoju investiciju») te sve stanove i prostore prodao. Zanimljivo je da su cca. 60% stanova iz te zgrade kupili MORH i MUP a nekoliko novih vlasnika ( 12) je na temelju neispravne dokumentacije uspjelo upisati vlasništvo nad stanovima na okolne zemljišne čestice na kojima se ne nalazi niti jedan dio (krivi upis) protuzakonito i bespravno izgrađene zgrade. Napominjem da vlasnici zemljišta do danas nisu dobili niti lipe za zemljište na kojem je bespravni graditelj izgradio zgradu a za sve stanove (i poslovne prostore) dobio novac što od ministarstava RH (MORH i MUP) a što od privatnih osoba. Iz svega ovoga proizlazi da u RH vlada samo jedan zakon a to je zakon novca i korupcije.

  • vinine 16.10.2008.

    jelavić je u njemačkoj nešto slično čini mi se pokrenuo pa je dolija nakon par godina čeka suđenje u normalnoj državi... a ovde kod nas zajebeš čovjeka truješ mu djecu i obitelj sve moguće rokove ne ispoštivaš i još ga na kraju tužiš to nema nigdje na svjetu ... i ti isti se čude kako ih je netko polomio šipkama njih uzorne građane nadam se da će i ovu dvojicu neko dobro polomit jer ovakvim stavom nekome su se vjerojatno zamjerili smeće gladno prokleto

Komentiraj...
Vidi sve komentare