To je to što me zanima!

Skandal: Slika koju su prodali za 62 milijuna kuna je lažnjak?

U pismu profesora Likovne akademije, koje je završilo na internetskim forumima, tvrde kako je ulje na platnu nastalo 1983., 30 godina nakon umjetnikove smrti
Vidi originalni članak

Slika slavnog kineskog slikara Xua Beihonga, prodana na aukciji u lipnju 2010. za čak 62 milijuna kuna, zapravo je jeftina kopija, piše Independent. Skupina umjetnika zaključila je da je prodani lažnjak naslikao student tijekom prakse.

U otvorenom pismu profesora Likovne akademije, koje je završilo na stranicama nekoliko internetskih foruma, tvrde kako je ulje na platnu nastalo 1983. godine, trideset godina nakon Beihongove smrti. 

- Ova slika ne može nam biti bliža. To je praksa tijekom studija i radio ju jedan od nas. Ne možemo odrediti tko, ali mnogi od nas sve studentske radove još čuvaju - piše u pismu. 

Uz pismo su poslali i sliku iz različitih kuteva. Autor pisma tvrdi kako je na slici mlada djevojka L. koja je u Peking doputovala u potrazi za boljim životom. Uvjeravaju kako je njezina frizura tipična za to vrijeme te da je imala specifično tijelo koje su studenti lako zapamtili. 

- Nemoguće je naslikati identičnu kopiju Beihongove slike - stoji u pismu. Iz aukcijske kuće koja je prodala sliku još nisu komentirali navode.

Xu Beihong najpoznatiji je po svojim slikama konja tehnikom tuša. Smatra se pionirom tehnike ulja na platnu u Kini. 


Idi na 24sata

Komentari 3

  • nefer 20.09.2011.

    pa sto fali i kopiji, nije to rezanje cd-a, ulozio je student umjece i rad isto kao i majstor... b.t.w., nekoliko mjeseci prije smrti, Elvis koji je bio dosta zdebljan pa ga nisu prepoznavali, dodje na takmicenje njegovih klonova ... i osvoji visoko 2 mjesto !!

  • max_comentator 20.09.2011.

    ni 15kn je nebi platio a kamoli 62miluna kuna.........o svašta za nacrtanu golu ženu odvojiti toliko da je zlatna ne bi je kupio i da ju je naslikao neznam tko............moj šukundjed eto tko.

  • 5252468 20.09.2011.

    velike koristi od slike

Komentiraj...
Vidi sve komentare