To je to što me zanima!

Skandal u Njemačkoj: Ministar zdravlja nabavio milijune maski iz Kine koje su - neuporabljive

Neuporabljive maske proglasit će nacionalnom rezervom, pričekat će da im za četiri godine istekne rok upotrebe, a onda će ih spaliti. Milijardu eura završit će u smeću.
Vidi originalni članak

Ministarstvo zdravlja u Njemačkoj nabavilo je stotine milijuna maski iz Kine koje su se pokazale neupotrebljivima, prenosi Deutche Welle. Ministarstvo rada te maske, bez valjanog testiranja, nije htjelo odobriti. Procjenjuje se da je šteta milijardu eura.

Početkom proljeća prošle godine, u Njemačkoj je uvedena obveza nošenja 'pokrivala za usta i nos'. FFP2 maske bilo je teško naći zbog velike potražnje pa je bilo dovoljno nositi maramu ili šal preko usta i nosa. Ministarstvo je stoga u panici naručilo stotine milijuna maski iz Kine. 

Postoji prepiska, u koju njemači Spiegel ima uvid, koja pokazuje da ministar zdravlja Jens Spahn mjesecima vodi žustru prepisku s Ministarstvom rada koje vodi Hubertus Heil. Uporabne dozvole za maske, ministarstvo rada nije htjelo odobriti. Zdravstvo je maske, umjesto u redovnu uporabu, pokušavalo podijeliti primateljima socijalne pomoći, osobama s invaliditetom i beskućnicima. 

Navodno se sprema kompromis. Neuporabljive maske proglasit će nacionalnom rezervom, i spaliti ih za četiri godine kad im istekne rok. Milijardu eura završit će u smeću.

Brojni Spahnovi skandali

Parlamentarni izbori su krajem ovoga rujna, a u posljednjih godinu dana, oko ministra Spahna i demokršćanske Vlade s Angelom Merkel nakupili su se brojni skandali. Nabavka brzih testova išla je sporo, cijepljenje je kasno počelo. Za njima se vuče i afera u kojima su se demokršćanski političari obogatili kao posrednici u nabavci maski i druge zaštitne opreme.

Na Spiegelovo pisanje reagirala je Angelika Glöckner, socijaldemokratkinja, a posebno se naljutila na pokušaje ministarstva zdravlja da neupotrebljive i opasne maske podijeli socijalno ugroženim grupama građana.

- Osobe sa invaliditetom nisu pokusni kunići kojima se dobacuju ostaci loših odluka - rekla je Glöckner.

Mnogi su se složili i nazvali to neoprostivom i ciničnom greškom, nespojivom sa dužnošću ministra zdravlja.

Na početku pandemije, kada su uvedene stroge mjere, Spahn je bio jedan od najpopularnijih njemačkih političara. Posljednjih mjeseci srozao se u očima javnosti zbog brojnih skandala od kojih je jedan kada je upozorio da su privatna okupljanja najveći problem u pandemiji, a onda je otišao na privatno okupljanje sa deset ljudi u Leipzig. Za Spahnovu kampanju za izbore za Bundestag, goste su zamolili da uplate po 9.999 eura. Donacije od deset tisuća eura i više morale su se javno objaviti, a ovako je ostao 'siguran'.

Za drugi val korona virusa Spahn je okrivio građane Balkana i Turske koji su, navodno, prošloga ljeta masovno unijeli virus u Njemačku. Brojke su opovrgnule Spahnovu tvrdnju, piše DW.

Idi na 24sata

Komentari 24

  • arwin 07.06.2021.

    Pa zbog čega korona farsa i postoji ako ne za sklapanje takvih poslova?

  • 06.06.2021.

    Prihvatili su metodu beroša i stožera

  • zdravac2005 06.06.2021.

    Je pa kad firma u vlasništvu njegovog muža uvozi maske🤔

Komentiraj...
Vidi sve komentare