To je to što me zanima!

'Skinuo sam to 'prokletstvo' s Modre laste. Sad je prodajem...'

Modra lasta: Novi vlasnik je, kako kaže, skinuo uroke s broda. Smatrali su ga nesretnim zbog smrti oba sina Jože Horvata. Jadran Gamulin kaže da se s ovim brodom mora znati upravljati i da to nije igračka.
Vidi originalni članak

Kad sam ga kupio, mislio sam da će mi država nekako biti zahvalna jer sam vratio hrvatski brod u Hrvatsku. Ali nisu ga priznali kao hrvatski brod iako je sagrađen u Veloj Luci i morao sam platiti 240.000 kuna trošarina, ispričao nam je Jadran Gamulin (76), poznati dubrovački pomorac i jedriličar. On Modru lastu prodaje za 100.000 kuna. Javljaju mu se brojni zainteresirani, ali prema njegovim riječima, većina ih ne zna u što se upušta:

- To je veliki brod s kojim se mora znati upravljati, to nije igračka. Brod je 17 metara dug, pramac mu je dva metra iznad vodene linije, s njim može upravljati samo iskusna posada. Modra lasta ima zanimljivu povijest. Sagrađena je 1973. i bila je najveća plastična jedrilica u Europi, ali je njezina priča zapravo tragična. Još u gradnji na brodu poginuo je električar, a njegova je udovica na svečanom porinuću proklela brod. Kasnije je na brodu poginuo i sin Jože Horvata - ispričao nam je Gamulin, koji je brod kupio u Crnoj Gori 2010. godine. Nažalost, poginuo mu je i drugi sin, i to u prometnoj nesreći. Trebao je izvaditi vizu da ih posjeti s druge strane oceana. Nakon tragedije Joža Horvat je iz Venezuele prebacio brod u Kopar, a onda ga dao na korištenje pomorskim školama. Kad je počeo rat, brod je ostao u Crnoj Gori, gdje ga je Gamulin kupio. Bio je u očajnom stanju, ali ga je osposobio.

- Bio sam tad i u kontaktu s Jožom Horvatom. Bio je ogorčen što kupujem brod. Rekao mi je da to ne radim, da je to nesretan brod. Ipak sam ga kupio i skinuo ‘prokletstvo’, angažirao ljude koji se time bave. Na drugom porinuću u Tivtu brod je i blagoslovljen. Dojedrio sam s njim u Dubrovnik i uredio ga misleći ga pretvoriti u izletnički brod. Ali onda sam slomio nogu, a tu su i godine, i odlučio sam ga prodati.

Idi na 24sata

Komentari 82

  • najiram 10 27.01.2019.

    brod prati prokletstvo ljudi koje je joža horvat sa svojim mađaronima koji su poslije prešli u partiju likvidiral na obnovi mosta preko mure...a i prokletstvo te obitelji zbog zloćina počinjenih nad imučnijim međimurcima koje je tada noč pojela a iz toga je bila mračna ruka partije i naravnojože horvata...koji je zbog straha od osvete pobjegao iz međimurja i nigdje nije bio siguran svuda je vidio lica pobijeni nevinih ljudi...a mirovinu veliku partijsku je dobival od samog kraja rata i poreča...još se uvijek skrivaju grobovi ubijenih međimuraca od srane partije i tog jože...

  • hvala bogu što sam ateist 27.01.2019.

    Brodovi su živa bića rađaju se imaju svoje živote svoju dušu i sudbinu i na kraju umiru. Neki su sretni neki nesretni a neki prokleti i ukleti. Prokletstvo broda je jedno od najtežih prokletstava i zauvijek veže duh broda i duh osobe koja ga je proklela. To prokletstvo ne može skinuti nitko osim osobe koja je brod proklela. Prokletstvom broda onaj ko ga je prokleo sve nesreće i smrti na brodu uzima na svoju dušu a duhovi umrlih i poginulih ostaju na ukletom brodu dok brod ili bilo koji njegov dio postoje. Ovo je savršen primjer propadanja prokletog broda - od broda je ostao poliesterski trup star 43godine maksimalno neodržavan potpuno opljačkan i temeljito olješinaren - kome treba takav brod - nikome pa ni vlasniku i brod je na prodaju - od opreme brod ima: jedno solidno prokletstvo pri porinuću, nekoliko bezuspješnih pokušaja skidanja istoga od šarlatana i varalica koji se bave prodajom plastičnih amajlija i pljačkanjem naivaca i budala te mlaki neefikasan i očito neuspješan blagoslov broda od lokalnog svećenika za par sto eura (prokletstvo broda može skinuti samo onaj ko je brod prokleo - sadašnji vlasnik je na brodu slomio nogu a jednako tako je mogao slomiti i vrat), nešto trulih konopa za privez i nekoliko loših bokobrana, kupac na temelju prokletstva uz brod dobiva i dobro očuvane duhove poginulih na njemu - sve to za simboličnih 100 000 kuna -

  • lemi1983 27.01.2019.

    Znaci nije angazirao prave ljude za skidanje uroka cim je slomio nogu

Komentiraj...
Vidi sve komentare