To je to što me zanima!

Skrivao se godinama: Specijalci su Osamu ubili u brzoj akciji

Osama bin Laden puno je desetljeće bio neprijatelj SAD-a broj jedan. Vijest o njegovom ubojstvu Amerikanci su primili s oduševljenjem, a Al Quaida je pala u sjenu zloglasnog ISIL-a.
Vidi originalni članak

Večeras mogu obavijestiti američki narod i cijeli svijet - Sjedinjene Države provele su operaciju u kojoj je ubijen Osama bin Laden, vođa Al Kaide, objavio je tadašnji američki predsjednik Barack Obama pred stotinama milijuna očiju uperenih u TV ekrane diljem svijeta. Bilo je to 2. svibnja sada već poodmakle 2011. godine, gotovo puno desetljeće nakon terorističkog napada u kojem su srušeni tornjevi WTC-a. 

Amerika je slavila, ne zato što je terorizam obrisan s lica zemlje, jer se to, dakako, nije dogodilo, ali - ubijen je simbol tog terorizma, čovjek koji je bio mozak iza napada koji je srušio jedan od simbola SAD-a 11. rujna 2001. godine.

Zanimljivo, Obama nije bio čovjek koji je prvi obavijestio svijet o smrti Bin Ladena, bio je to Keith Urbahn, šef osoblja tadašnjeg ministra obrane Donalda Rumsfelda. 

- Iz pouzdanih sam izvora saznao da je ubijen Osama bin Laden, tweetao je Urbahn sat vremena prije nego što će se Obama obratiti naciji. 

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Nakon slavlja koje je potrajalo cijelu noć, Amerika se ujutro počela trijezniti i postavljati pitanja, piše CNN

- Kako su Sjedinjene države pronašle Bin Ladena? Zašto je ubijen, a ne uhvaćen? Tko ga je ubio, bila su samo neka od stotina pitanja koja su se svijetu vrzmala po glavi. 

Uskoro se saznalo da je Bin Ladena ubila elitna jedinica Navy SEAL-sa koja se s dva helikoptera spustila u Abbottabad u Pakistanu, gdje je Bin Laden živio s još nekoliko desetaka ljudi u kući okruženoj visokim zidovima i bodljikavom žicom. 

Još krajem 2010. godine, SAD je znao da se Bin Laden nalazi na toj lokaciji, a 29 travnja 2011. godine Barack Obama je napokon odobrio napad. 

U akciji koja je potrajala otprilike 40 minuta, američka je elitna jedinica sletjela, probila zid koji je okruživao kuću i kat po kat provjerila cijelu kuću. Bin Laden i njegova supruga nalazili su se na trećem katu gdje je Bin Landen i ubijen nakon što je napravio 'prijeteći pokret'. 

Cijelu akciju uživo su iz Bijele kuće pratili tadašnji predsjednik Baracka Obamu, dopredsjednik Joe Biden, državna tajnica Hillary Clinton, ministar obrane Robert Gates i drugi službenici Bijele kuće.

- Bilo je to najintenzivnijih 38 minuta u mojem životu, izjavio je kasnije Barack Obama, a fotografija tih trenutaka iz Bijele kuće stekla je kroz godine gotovo kultni status. 

TVRDE DA VODI AL QAEDU Amerika nudi milijun dolara za informacije o sinu Bin Ladena

I dok je svijet slavio, Pakistanci su bili bijesni. Naime, iako su oni godinama pomagali SAD-u u borbi protiv islamskog ekstremizma, SAD je akciju na njihovom teritoriju odradio - bez njihovog znanja. Bila je to sasvim očita povreda njihovog suvereniteta, no Amerikanci su se bojali da vijesti o akciji ne procure van i kompromitiraju je. 

S druge strane, milijuni Amerikanaca pitali su se kako se Bin Laden mogao godinama skrivati Pakistancima 'pred nosom'. 

U pretrazi kuće u kojoj se godinama skrivan Bin Laden pronađeno je i zaplijenjeno 10 hard diskova i više od stotinu uređaja za pohranu podataka. Pronađene su i brojne snimke, a jedna od najbizarnijih prikazuje Bin Ladena koji, omotan u pokrivač, na omanjem televizoru, gleda samog sebe. 

SMAKNUO OSAMU 'Bin Ladenu se glava raskolila. Prišao sam i pucao još jednom'

Oni najskeptičniji zapitali su se zašto je tijelo Bin Ladena samo bačeno u more ili - zašto nikada nisu objavljene fotografije njegovog trupla. 

Službeni stav SAD-a bio je da se fotografije ne objavljuju jer su vrlo uznemirujuće što bi moglo pokrenuti novi val nasilja, a ekstremisti bi ih sigurno koristili u propagandne svrhe. 

- Nećemo se hvaliti time kao trofejima, odlučan je bio Barack Obama. 

Danas, osam godina nakon smrti Osame bin Ladena, postavlja se pitanje je li svijet išta sigurniji nakon smrti možda i najpoznatijeg simbola terorizma u povijesti. Njegovim ubojstvom zasigurno je nanesen težak udarac Al Quaidi, no terorističke su skupine nastavile bujati, kasnije na 'plodnom tlu' rata u Siriji koji je svijetu predstavio zloglasnu tzv. Islamsku državu - ISIL. 

SPORE SE Na imanju Osame Bin Ladena žele izgraditi vrtić ili groblje

Danas je i ISIL na izdisaju, no nažalost, vjerojatno je samo pitanje vremena kad će tu terorističku organizaciju zamijeniti neka druga, isto tako opasna i okrutna. 

Idi na 24sata

Komentari 11

  • DonQuixote 03.05.2019.

    Ameri prekrsili sve moguce zakone i nikome nista; pod krinkom antiterorizma nas sve teroriziraju sustavno...

  • sayla 02.05.2019.

    Ako islamski svijet zeli istrijebiti sam sebe i siriti mrznju prema civiliziranom i slobodnome zapadnome svijetu, neka slobodno izvole, ali ce na kraju sami sebi doci glave kao i doticni fanatikus/terorista. Ameri su rekli da ce proglasiti i ''Muslimansko bratstvo'' teroristickom organizacijom, pisu jucer strani mediji. A to je organizacija koja je i izvela ''Arapsko proljece'', razvalila sve te sekularne zemlje po Bliskome istoku i izazvala sav taj zulum u svijetu, i organizacija kojoj pripada i stranka Erdogana u Turskoj, bar tako pise u wikipediji. Sto znaci da ce svi na crnu listu u Americi i pod sankcije tko bude suradjivao s njima.

  • MaBla 02.05.2019.

    Pa kaj nije celi tim sealovaca nastradal kasnije koji su sudjelovali u njegovoj egzekuciji?

Komentiraj...
Vidi sve komentare