To je to što me zanima!

Sl. Brod: Nakon poplava prijete im klizišta i odroni

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Nasipavanjem i vrećama s pijeskom uspjeli su u Lužanima i Živiku spriječiti veću katastrofu. Kiša je prestala padati i na mjestima razina vode opada
Vidi originalni članak

Čovjek se toliko napati kroz život i na kraju mu se prijeti da izgubi sve, zaplakala je Smiljka Kovač (57) iz Brodskog Vinogorja na obroncima Dilja kraj Slavonskog Broda gledajući kako joj klizište uništava njen i suprugov trud.
- Još su aktivna klizišta. Mi smo stalno na terenu i obilazimo ljude. Najmanje pet domaćinstava je u opasnosti - rekla je Jadranka Ćorluka, članica županijskog povjerenstva zaduženog za praćenje stanja na klizištima. Obitelj Stipe Barišića (46) u Pribudovačkoj ulici, supruga, četvero djece i njegovi stari roditelji dugo će pamtiti ovu kišu.
- Drveće je oživjelo, učinilo mi se da hoda. Čula se lomljava i strašna buka koje je dolazila iz dubine zemlje. Snaha, unučad i ja skamenili smo se. Nešto nas je paraliziralo nismo mogli ni viknuti niti se pomaći. Trajalo je dvije minute i brdo nam je došlo u vrt i pred kuću – rekla je Ruža Barišić (77).

SLAVONCI SE CIJELU NOĆ BORILI PROTIV POPLAVA
Bujica iz Zdenačke rijeke, koja je u utorak i srijedu poplavila malo slavonsko selo Zokov Gaj nedaleko Orahovice, u četvrtak prije podne počela se povlačiti u svoje korito ostavljajući iza sebe pravu pustoš. Od 70 kuća u selu je poplavljeno pedesetak kuća, pa su stanovnici, koji se poglavito bave poljoprivredom, doživjeli velike štete. 
- Stvarni razmjer šteta moći ćemo utvrditi tek nakon što se voda potpuno povuče s ulice i iz dvorišta, te kada se ispumpaju podrumi i bunari. Seljacima nedostaje hrane za stoku, koju je poplava uništila, a oštećeni su im i uređaju bijele tehnike, namještaj i sve drugo što nisu uspjeli skloniti na sigurno pred nabujalom rijekom, kaže općinski načelnik Mato Barukčić. Doznajemo da se voda povlači i iz sela Staro Petrovo Polje  u kojemu je bilo poplavljeno nekoliko kuća, a smirivanje situacije zabilježeno je i na poplavljenim područjima Općine Čađavica i Općine Crnac.

ORLJAVA PROBILA NASIP NA DVA MJESTA

Rijeka Orljava kraj Lužana i Živika u srijedu poslijepodne je probila nasip na dva mjesta. No, zahvaljujući vojnicima, civilnoj zaštiti i vatrogascima spriječili su veću katastrofu. Ljudi su dežurali cijelu noć i još su na nasipu. Kiša je prestala padati u srijedu poslijepodne i vode su se polako povlačiti u svoja korita. Prema informaciji Centra obrane od poplave Hrvatskih voda vodostaj Orljave u četvrtak ujutro je bio 25 centimetara manji nego jučer. 

BARANJA SPREMNA ZA JOŠ JEDAN VODENI VAL S DUNAVA
Situacija se smirila i u osječko-baranjskoj te vukovarsko-srijemskoj županiji. Poplavljeni krajevi u osječkoj županiji bili su Đurđenovac, Bokšić i Lug gdje je razina vode počela opadati, ali su i dalje na snazi izvanredne mjere obrane od poplave. U Osijeku poplavljena su područja prigradskih naselja Tenja i Briješća no, situacija je i tu pod kontrolom, a razina vode više ne raste. Ispumpavaju se kanali koji ugrožavaju prometnice. U Vukovarsko-srijemskoj županiji najugroženija je bila Babina Greda gdje je protekla dva dana voda preplavila četiri ulice.

HRVATSKI CRVENI KRIŽ POZIVA NA PRIKUPLJANJE POMOĆI
Hrvatski Crveni križ pozvao je na prikupljanje pomoći. Donacije se mogu uplatiti na žiroračun broj 2340009-1511555516, poziv na broj odobrenja 02, ili pozivom na donatorski telefon broj 060 9011, cijena poziva je 6,15 kuna (PDV uključen). Požeški biskup Antun Škvorčević pozvao je vjernike da mole za ljude pogođene poplavama te da na kraju svake mise daju prilog.

Idi na 24sata

Komentari 14

  • jation 03.06.2010.

    http://www.youtube.com/watch?v=X7FkXQ4A9EE&feature=related ZBOGOM SLAVONIJO

  • stari mudrac 03.06.2010.

    *** Izbrisano zbog privatnih poruka *** Admin

  • stari mudrac 03.06.2010.

    *** Izbrisano zbog privatnih poruka *** Admin

Komentiraj...
Vidi sve komentare