To je to što me zanima!

Slavonski Brod: Iz piljevine i otpada dobivat će struju

Slavonska pilana bi se širila i zaposlila još ljudi, ali će energiju morati proizvesti sami jer im HEP ne može pomoći. Dosad su otpad izvozili u Sloveniju
Vidi originalni članak

Pilana Strizivojna Hrast u svoja tri pogona u Slavonskom Brodu, Staroj Gradiški i Strizivojni zapošljava 1000 radnika, a godišnje proizvede oko 1,2 milijuna “kvadrata” parketa. Dok druge pilane imaju problema s prodajom proizvoda i otpuštaju radnike, u Strizivojni planiraju primiti nove radnike i povećati proizvodnju. No za veću proizvodnju trebaju više električne energije, a HEP ne može udovoljiti njihovim potrebama. 
- Mogli bismo raditi u tri smjene, sedam dana u tjednu. Odlučili smo uložiti 15 milijuna eura i sagraditi vlastitu energanu - kaže pomoćnica direktora Martina Ravlić Janković.
Struju će dobivati iz otpada koji nastaje pri obradi trupaca te proizvodnji parketa.
- Dosad smo sav otpad izvozili u Sloveniju, a oni su iz njega proizvodili energiju. No od jeseni iduće godine mi krećemo s proizvodnjom struje - kazala je. Dodaje da će je prodavati HEP-u, a iz mreže uzimati količinu koja im je potrebna za proizvodnju parketa.

Idi na 24sata

Komentari 2

  • file_zd 16.11.2009.

    ...kaže nama europska unija : do ulaska morate imati određeni postotak energije koja se dobiva iz prirodnih izvora... u protivnom plaćate penale ; potom dođe naša vrla stručnjakinja Dropulićka i donese odluku da je zabranjeno graditi vjetroelektrane na otocima ... a da se gospođa malo prošetala po austriji, nizozemskoj imala bi što vidjeti-polja vjetroelektrana koja proizvode el.energiju. Podržavam sve oblike dobivanja el.energije iz prirodnih izvora... samo žalosno što tu energiju mora odkupiti HEP-po cijeni koja njima odgovara... o jadni li smo!

  • HellbAni_1 15.11.2009.

    lijepo si je vlada izglasala svoje zakone, da i imas svoju elektranu, moras prodavat visak energije po NJIHOVOJ tarifi \" otkupnoj \" ... strava...

Komentiraj...
Vidi sve komentare