To je to što me zanima!

Slavonski Brod prvi grad čija imovina ide na ovrhu

Slavonski Brod došao je pod ovrhu u iznosu od 21,187.299 kn zbog tvrtke Novogradnja koja je na zemlji Općine Sl. Brod počela graditi odmaralište
Vidi originalni članak

Zbog izgubljenog spora s tvrtkom Novogradnja 27. listopada ove godine na bubnju će se naći 81.000 četvornih metara gradskog zemljišta koje će se prodavati po cijeni od 19 milijuna kuna. Gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara ogorčen je i tvrdi da zemljište vrijedi najmanje 80 milijuna kuna. Sumnja na korupciju. Najavio je da će štrajkati glađu bude li zemljište prodano na dražbi. Ukupni dug koji bi grad trebao platiti veći je od 150 milijuna kuna. Slavonski Brod prvi je grad u hrvatskoj povijesti čija imovina ide na sudsku dražbu. O mogućim posljedicama prodaje zemlje na sudskoj dražbi razgovarali smo s ekonomskim analitičarom Antom Babićem.
24SATA: Je li moguće da Slavonski Brod zbog sudske dražbe bankrotira?
Babić: U Hrvatskoj, po zakonu, može bankrotirati jedino tvrtka, grad i država ne mogu.
24SATA: Na koji način Slavonski Brod može riješiti minus na računu nakon ovrhe?
Babić: Nedostatak novca grad može riješiti kreditom, izdavanjem obveznica, a može povisiti prireze, komunalne naknade ili smanjiti troškove lokalne uprave.
24SATA: Koje su posljedice za građane?
Babić: Građani će na kraju sve platiti na ovaj ili onaj način. Povise li se komunalne naknade, plaćat će skuplju struju, vodu, plin i ostalo. Ako se odluče smanjiti troškove lokalne uprave, moguće je da u državnoj službi neće biti novca za isplatu plaća.

TRAŽILI POMOĆ PREMIJERKE
Gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara nekoliko je puta, kaže, tražio pomoć od bivšeg premijera Ive Sanadera i njegove nasljednice Jadranke Kosor. Navodno cijeli slučaj ispituje i Državno odvjetništvo.

KAKO JE PROPAO GRAD SA 64.612 STANOVNIKA
1. Tvrtka Novogradnja 1989. s Ferijalnim savezom potpisuje ugovor o dogradnji objekta na njihovu odmaralištu na Korčuli.
2. Novogradnji nisu plaćeni radovi i sudski je zatražila svoja potraživanja.
3. Ferijalni savez se raspao, a država 1990. godine pruzima vlasništvo nad odmaralištem. Novogradnja zatim tuži državu i od nje traži isplatu naknade za radove.
4. Općinski i Županijski sud u Zagrebu presuđuje u korist Republike Hrvatske.
5. Hrvatska 2000. godine daruje Slavonskom Brodu nekretninu na Korčuli.
6. Novogradnja 2002. godine podiže tužbu protiv Slavonskog Broda te tvrdi da je prijenosom nekretnine prenesen i dug.
7. U travnju 2005. godine općinski sud presuđuje u korist Novogradnje. Mjesec dana poslije Županijski sud u Slavonskom Brodu potvrđuje tu presudu.

Idi na 24sata

Komentari 12

  • sb1993 14.10.2009.

    ljudi koji pricate protiv grada...... znajte da se to sranje dogodilo jos za vrijeme hdz-a.... da je hdz na vlasti to zemljiste bi se i ovako i onako prodalo i to za jos manje para...zkljucite sami ostatak

  • m_1982 13.10.2009.

    Sve je to nečija prljava politika...neka ga sad gradonačelnik vrati RH,jer nebi ga SB ni dobio da je sve bilo ragularno!!!!!!!

  • outrager 13.10.2009.

    davno sam ja rekao da je brod jedna od naj većih rupetina u hrvatskoj, na vrijeme sam pobjegao odanle

Komentiraj...
Vidi sve komentare