To je to što me zanima!

Slovenija: Cerar za priznanje Guaidóa, vlada ipak podijeljena

Vlada Marjana Šareca, kako se očekuje, o Cerarovu prijedlogu raspravljat će tijekom dana na redovitoj sjednici, ali nije jasno kako će se o tome odrediti jer stajalište koalicijskih partnera nije jedinstveno
Vidi originalni članak

Slovenski ministar vanjskih poslova Miro Cerar izjavio je kako se nada da će premijer Marjan Šarec prihvatiti njegov prijedlog da Slovenija prizna Juana Guaidóa kao privremenog predsjednika Venezuele dok se u toj zemlji ne održe novi izbori, no to pitanje dijeli vladajuću koaliciju koja nema čvrstu većinu u parlamentu.

"EU smatra da su izbori na kojima je pobijedio (predsjednik Nicolas) Maduro bili nelegitimni i nepošteni i da su potrebni novi izbori. Slovenija mora biti na pravoj strani, na strani vladavine prava, zato moramo brzo djelovati i priznati Guaidóa kao privremenog predsjednika", kazao je Cerar novinarima koji prate njegov posjet SAD-u.

OSUDILI NASILJE U VENEZUELI I Hrvatska je priznala Guaidoa kao privremenog predsjednika

"Moramo brzo djelovati jer su nas mnogi s priznanjem Guaidóa već pretekli", naglasio je slovenski šef diplomacije.

Vlada Marjana Šareca, kako se očekuje, o Cerarovu prijedlogu raspravljat će tijekom dana na redovitoj sjednici, ali nije jasno kako će se o tome odrediti jer stajalište koalicijskih partnera nije jedinstveno, prenose slovenski mediji.

Socijaldemokrati (SD) i Demokratska stranka umirovljenika (DESUS) su za to da se o prijedlogu Cerara najprije raspravlja u parlamentu, što bi moglo potrajati, a o cijelom problemu nije se izjasnio ni premijer Šarec.

'SPAŠAVAMO DEMOKRACIJU' Samoproglašeni predsjednik Venezuele: 'Hvala i Hrvatskoj'

Ljevica (L) koja iz opozicije manjinskoj vladi osigurava većinu zastupničkih glasova odlučno je protiv priznavanja Guaidóa jer smatra da iza svega stoje Sjedinjene Države te da je riječ o miješanju u unutarnja pitanja te južnoameričke zemlje na što ni EU nije smjela pristati.

Idi na 24sata

Komentari 7

  • bcelija 07.02.2019.

    Slovenci će ih priznati ako im daju neki zaljev uz pomaknutu rijeku pored koje potočić žubori.......

  • histria0@yahoo.com 07.02.2019.

    Slovenci na mukama priznati - ne priznati. Bit će da je Maduro na strani Slovenije po pitanju Piranskog zaljeva.

  • ain stein 07.02.2019.

    Glavno da se Plenky ugurao među prvima...na toplo.....

Komentiraj...
Vidi sve komentare