To je to što me zanima!

Slovenija se priprema za velike poplave, moguće su i kod nas

Crvena zona proglašena je za dolinu Soče i njezinih pritoka i šire područje Vipavske doline. U najugroženijim područjima u pripravnosti su vatrogasci i oko 200 vojnika
Vidi originalni članak

Slovenska Agencija za zaštitu okoliša zbog obilnih je padalina za ponedjeljak proglasila najveću opasnost od poplava na jugu i jugozapadu zemlje, javljaju slovenski mediji. 

Crvena zona proglašena je za dolinu rijeke Soče i njezinih pritoka te šire područje Vipavske doline. Očekuje se kako će rijeka Vipava poplaviti cijelim svojim tokom. Na crvenoj listi su i Reka te rijeke u slovenskoj Istri te Kupa. Stanovnici na tim područjima su upozoreni da prate obavijesti, a već nekoliko dana pune vreće pijeskom i grade zečje nasipe. Kako javlja Žurnal, u najugroženijim područjima u pripravnosti su općinski centri civilne zaštite, vatrogasci i oko 200 vojnika.

 Hidrolog Janez Polajnar za 24ur rekao je kako očekuju nagli porast vodostaja rijeka i potoka, a vodostaji će rasti i u ostatku Slovenije. 

Za većinu zemlje proglašen je drugi stupanj opasnosti od poplava. Uobičajen vodostaj  za sada se očekuje samo na krajnjem sjeveroistoku.  Poplave u nešto manjem obimu prijete i središnjoj Sloveniji. Stručnjaci očekuju kako će gornji tokovi rijeka početi naglo padati, no nagli porast vodostaja predviđaju za krške rijeke. 

Prognostičari u nekim dijelovima Slovenije najavljuju kišu sve do utorka, no glavnina padalina očekuje se u noći s nedjelje na ponedjeljak. U nekim dijelovima zemlje očekuju i do 200 litara kiše po četvornom metru. 

Hrvatski centar za obranu od poplave: Mi smo spremni

 - Upoznati smo s prognozama da se očekuju velike količine oborina. Svakako da to može imati utjecaj i na nas. Mi smo spremni reagirati ukoliko se obistine te prognoze, ali više o tome ćemo znati u ponedjeljak -  rekao nam je Zoran Đuroković, rukovoditelj Centra za obranu od poplava. 


Idi na 24sata

Komentari 207

  • Divlji Mačak 05.11.2012.

    Proputovao sam cijelu SLO i lijepa je zemlja ali znam i to se vidi da nas više od 50% slovenaca ne može smislit jer ostalih 50% su hrvati, bosanci i srbi.

  • goga1960 05.11.2012.

    Pozdravljeni! Pišem vam iz Slovenije in berem Vaše komentarje, glede naše male Slovenije in naših poplav in kolikor je meni jasno, teče vsa ta voda naprej proti vaši lepi deželi.

  • kodyan 05.11.2012.

    poplave su najvljene za ponediljak a nasi idioti ce znat sve u ponediljak ma daj sere..te zar ne? da vas amerika ima od amerike nebi ostalo nista...strasno nesto koji biseri

Komentiraj...
Vidi sve komentare