To je to što me zanima!

Slovenija za glavnog tajnika UN-a nominirala Danila Tuerka

Tuerkovu kandidaturu podržavala je i vlada Alenke Bratušek jer je bivši predsjednik čovjek s velikim diplomatskim iskustvom i poznavanjem međunarodnih odnosa
Vidi originalni članak

Slovenska vlada u srijedu je kao kandidata za novog glavnog tajnika UN-a podržala Danila Tuerka, profesora međunarodnog prava koji je bio predsjednik Slovenije od 2007. do 2012. godine.

Ministarstvu vanjskih poslova naloženo je da provede sve postupke vezane na Tuerkovu nominaciju i za to organizira akciju potpore, a kandidaturu će vlada službeno i formalno podnijeti u pismu predsjedniku Opće skupštine UN-a i Vijeću sigurnosti, navela je slovenska vlada u priopćenju za javnost.

 "Danilo Tuerk se često spominje kao vjerodostojan kandidat za mjesto glavnog tajnika i  uživa visok stupanj međunarodnog ugleda", naveli su u slovenskoj vladi. 

Tuerkovu kandidaturu podržavala je i prijašnja vlada Alenke Bratušek jer je bivši slovenski predsjednik čovjek s velikim diplomatskim iskustvom i poznavanjem međunarodnih odnosa, a bio je i jedan od pomoćnika nekadašnjeg glavnog tajnika UN-a Kofija Annana, zadužen za politička pitanja.

 Tuerk je jedan od više kandidata i kandidatkinja za položaj iz istočne Europe koja do sada nije imala taj vodeći položaj u UN-u pa se procjenjuje da su kandidati iz nje u prednosti pred ostalima. 

Mjesto glavnog tajnika u idućoj godini napušta sadašnji prvi čovjek svjetske organizacije Ban Ki-moon kojemu mandat istječe 31. prosinca 2016.

Idi na 24sata

Komentari 13

  • opussave 24.12.2015.

    Bolje i slovenac nago Pusi. I Pusi si je umišljala četiri godine da je netko i nešto.

  • Pero_Ždero 24.12.2015.

    ines kaj si se najela bunike.?

  • propala komunjara 24.12.2015.

    Slovenci svarno niste fer ,već nas nekoliko godina provocirate ,razumijem da ste izgubili sve sporove sa hrvatskom ,, mogli ste barem podržati našu dragu pusičku za tajnicu UN a

Komentiraj...
Vidi sve komentare