To je to što me zanima!

Slovenska novinarka: 'Vi ste još dobri, kod nas nema života. Od sutra je i zabrana kretanja'

Novinarka s Radija Slovenija požalila se na stanje u njihovoj zemlji zbog mjera koje su uvedene nakon povećanja broja zaraženih. Situacija je, kako kaže, slična onoj u prvom valu
Vidi originalni članak

Ako kod vas još uvijek ima života izvan posla i kuće, kod nas nema. Nastava je online, zatvoreni su frizeri, teretane.. A od sutra nema više ni kretanja izvan općine prebivališta. Uveden je i policijski sat, od 21 do 06, radimo od kuće. Situacija je slična kao u prvom valu, rekla je Špela Novak s Radija Slovenija u HRT-ovoj emisiji 'U mreži prvog'

POGLEDAJTE VIDEO: Stožer objavio nove strože mjere

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

- I kod nas se čeka nekoliko dana na testiranje, moje kolega je u petak dobio simptome, tek u srijedu ima termin za testiranje - dodala je slovenska novinarka Špela Novak.

- Izgleda da ima dosta cjepiva protiv gripe, samo je problem termin, mora se čekati - rekla je Novak.

Lockdown

U Sloveniji je jučer potvrđeno 1675 novih slučajeva koronavirusa i petero umrlih od posljedica Covida-19, objavilo je u nedjelju ministarstvo zdravstva, čime se nastavlja vrlo kritično razdoblje epidemije zbog kojeg je u zemlji uveden lockdown od najmanje tjedan dana.

PROBLEMI U FRAN MIHALJEVIĆU 'Za vikend je falilo remdesivira kojim se liječe covid bolesnici pa smo tražili Slovence za pomoć'

Broj dnevnih zaraza manji je od rekordnih 1961 u subotu, ali je postotak potvrđenih slučajeva u testiranoj populaciji najviši, gotovo 30 posto.

Ministar zdravstva Tomaž Gantar donio je uredbu kojom se za 14 dana obustavljaju sve zdravstvene usluge koje nisu hitne kako bi se prioritet dao oboljelima od Covida-19.

Najavio je da će se ubuduće u rad u bolnicama moći uključiti i privatni zdravstveni sektor s koncesijom, liječnici pripravnici i specijalizanti.

ALARMANTNO STANJE Slovenija rekordna s 1503 nove zaraze: Uveden policijski sat, mole se građani da ne izlaze

"Lockdownom" koji je proglasila vlada zatvorene su trgovine, osim onih koji nude hranu i osnovne potrepštine, ugostiteljski objekti, frizerski i kozmetički saloni, teretane, bazeni, kina, kulturne ustanove, autopraonice.

I dalje je na snazi zabrana napuštanja stalnog boravišta, nastava u školama i fakultetima odvija se na daljinu, a od danas neće raditi ni vrtići.

Drugi val epidemije

Slovenija je još početkom prošlog tjedna proglasila epidemiju u drugom valu epidemije koronavirusa, što među ostalim uključuje i zabranu kretanja od 21 sat do 6 ujutro. To neki pravnici osporavaju i dovode u pitanje njenu zakonitost, pa je ustavnom sudu upućena inicijativa da se ispita njena ustavnost.

PRIPREMAJU STROŽE MJERE Proglasili epidemiju u cijeloj Sloveniji, očekuju novi rekord

Glasnogovornik slovenske vlade za Covid-19 Jelko Kacin, pozvao je na Twitter profilu građane da ostanu doma te poslodavce zamolio da organiziraju rad od doma.

Idi na 24sata

Komentari 99

  • 27.10.2020.

    I mi bi to tribali uvest.Samo koji rade i idu u škole mogu van.A mi ostali samo do dućana i to svaki 5 dan.To bi se moglo uvest .Ako ovako se nastavi oboleće cjela nacija.

  • Dianysi 26.10.2020.

    Sami ste krivi, umjesto da se borite za svoj zivot, vi kao mi pognuli glavu i po fejsu se prepucavate

  • Zmejz 26.10.2020.

    Šta se mora, mora se! Kažu, bit če bolje... :)

Komentiraj...
Vidi sve komentare