To je to što me zanima!

Slučajnost? Pregazili Rusa koji je razvio opasni nervni otrov...

Ruski znanstvenik koji tvrdi da je radio na razvoju nervnog otrova, korištenog u napadu na bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripala i njegovu kćer udaren je autom na pješačkom prelazu
Vidi originalni članak

Ruski znanstvenik pregažen je autom u blizini svojeg doma, svega nekoliko dana nakon što je izjavio da je radio na razvoju Novičoka, nervnog otrova koji je u Velikoj Britaniji zamalo ubio bivšeg ruskog dvostrukog špijuna Sergeja Skripala i njegovu kćer Juliju

ISTRAGA Identificirali osumnjičene za trovanje S. Skripala i kćeri

Znanstvenik Vladimir Uglev (71) prebačen je u bolnicu u njegovom rodnom gradu Anapu u utorak, nakon što ga je na pješačkom prijelazu udario automobil. 

Tko stoji iza pokušaja ubojstva?

Od udarca je zadobio ozlijede glave, desne ruke i noge. Njegovo je stanje stabilno, a liječnici čekaju rezultate pretraga glave. Uglev je za The Bell izjavio da je prelazio cestu kada je primijetio da automobil ne usporava. Počeo je trčati i zamalo uspio pretrčati cestu, no automobil ga je ipak udario. Da ne završi pod kotačima, odskočio je na haubu automobila i glavom udario u vjetrobransko staklo.

Zanimljivo, Uglev je kazao da zna tko ga je udario. Tvrdi da je to bio 70-godišnji mještanin, javlja businessinsider.

Stradali znanstvenik je prije nešto manje od tjedan dana izjavio kako je siguran da Rusija stoji iza pokušaja ubojstva na Sergeja Skripala i njegovu kćer Juliju. Bivši ruski dvostruki špijun Sergej Skripal proveo je nekoliko tjedana na intenzivnoj njezi nakon što je otrovom Novičokom posprejana kvaka na vratima njegovog doma u Salisburyju.

NAJMANJE Skripala su nadzirale ruske obavještajne službe pet godina

Uglev je rekao i da Britanci neće uspjeti dokazati da iza napada na Skripala stoje Rusi, osim ako ne uspiju pronaći spremnik iz kojeg je otrov primijenjen. 

- Logika događaja upućuje na to da iza svega stoji Rusija, kao i način na koji su reagirali naši vođe. Toliko su brzo počeli vikati 'Nismo mi!' Kao lopov koji ukrade nešto u trgovini  pa prvi počne vikati, lopov nije tu, tamo je, uhvatite ga!' - kazao je. 

Loše izveden pokušaj atentata

Bivši znanstvenik Uglev tvrdi da je sudjelovao u razvoju nervnog agensa A-234, korištenog za trovanje Skripalovih početkom ožujka. 'Po masenoj spektrometriji, prisutnosti flora i molekularnoj težini, i podacima koje sam nedavno dobio znam da se radi o tom otrovu', izjavio je za BBC.

SLUČAJ TROVANJA Julia Skripal: Ne želim pomoć ruske ambasade ni rođakinje...

Uglev je kazao da su otac i kći Skripal preživjeli zato što su u tom loše izvedenom pokušaju atentata primili samo malu dozu otrova.

Uglev tvrdi da je radio u tajnom sovjetskom laboratoriju u gradu Shikhany u Saratovu, na razvoju nervnih otrova koji su i danas djelotvorni. 

OTROVALI GA Britanska policija ima 200 svjedoka napada na špijuna

- Sudeći prema čistoći uzorka, smjesa bi mogla biti mojih ruku djelo. Smjesa može jako dugo stajati, doslovno nema rok trajanja - objasnio je Uglev. 

Dodao je i kako je proizvedeno 90-tak kilograma A-234 i sličnih nervnih otrova, ali da nisu ušli u masovnu proizvodnju. Međutim, i to što je proizvedeno je dovoljno da ubije stotine tisuća ljudi, a na njegovoj je savjesti barem desetak ljudi za koje vjeruje da su ubijeni ovim nervnim otrovom.

 

Idi na 24sata

Komentari 31

  • arwin 26.04.2018.

    Putin je pokušao zgaziti starčića zato jer s njegovim otrovom nije uspio otrovati Skripala. Pa mu se želio osvetiti zbog šlampavo napravljenog otrova ali ni ovaj atentat nije uspio. Zaključujem da je Putin nesposoban.

  • nori 🖖 26.04.2018.

    Ma sve je to slučajno

  • Mikikec76 26.04.2018.

    Pa nigdje ne pise ni gdje je zivjeo ni gdje je udaren na pjesackom. U Rusiji Britaniji ili Americi.. Kako smisljeno, a svi znaju da je prebjegao na zapad i komsija ga udario a ne Rus

Komentiraj...
Vidi sve komentare