To je to što me zanima!

Smrti u vojsci: 'Uzrok tome nije služba, mobbing ili pritisak. Često je teška životna situacija'

Najčešće je to teška životna situacija ili nekako vezano za određene ovisnosti. I dalje provodimo sve aktivnosti, rekao je Zdravko Jakop, državni tajnik u Ministarstvu obrane
Vidi originalni članak

Petero pripadnika Oružanih snaga Hrvatske smrtno je stradalo u nešto više od mjesec dana, izvan službe. Državni tajnik u Ministarstvu obrane, Zdravko Jakop, rekao je u Novom danu N1 televizije kako MORH cijelo vrijeme prati takva događanja, radi na preventivnom djelovanju i sprječavanju. 

- Nažalost, MORH i oružane snage nisu izuzete iz društva, a neki podaci govore da je u 2020. od suicida umrlo 566 osoba, to je 14 na 100.000. MORH je ispod tog prosjeka, ali još jednom ponavljam – svaki ljudski život je nenadoknadiv i naša obaveza i uloga MORH-a je vidjeti kako te događaje svesti na najmanju moguću mjeru i eventualno spriječiti ovakve događaje - poručio je Jakop. 

Istaknuo je kako su i zapovjednici i vojni psiholozi zaduženi za kontinuirano praćenje, no da su nakon prvih slučajeva ove godine uložili dodatni napor kako bi analizirali što se događa. 

RASTUĆI PROBLEM U SVIJETU Samoubojstva u vojsci: Pod pritiskom su, ne viđaju svoje obitelji, češće se razvode...

- Živimo i u još jednim dodatnim okolnostima, to je covid-19 i nekako smo došli do spoznaja da nijedan slučaj koji se dogodio nije se dogodio zbog nekog stanja u službi, nekog mobbinga, pritiska ili nečeg trećeg. Najčešće je to teška životna situacija ili nekako vezano za određene ovisnosti. I dalje provodimo sve aktivnosti i pokušat ćemo nekako preventivno djelovati. U tom dijelu smo i poduzeli određena osvještenja programa, što se tiče školovanja, ali i da se pomogne zapovjednicima i psiholozima koji rade s ljudima kako bi se moglo preventivno djelovati - dodao je. 

Jakop je istaknuo da MORH u ovom trenutku ima dovoljan broj psihologa, no da teže ka boljem. 

- U zadanim okvirima dajemo najviše što je moguće kako bi i obaveze mogli izvršavati, ali i da ljudi žive i rade u što boljim uvjetima. Svaki naš vojnik je isto tako od krvi i mesa, ima svoj privatni život i pokušavamo pomoći da i taj privatni dio života bude što bolji - rekao je Jakop i ponovio da su alarmirali zapovjedne strukture i vojne psihologe da se analiziraju eventualni uzroci i povezanosti slučajeva kako bi se moglo preventivno djelovati u budućnosti. 

OBJAVIO MORH Još jedna smrt u HV-u: Smrtno stradala vojnikinja s područja Vukovarsko-srijemske županije

Petorici pripadnika HV-a prijeti stegovni postupak i nečastan otpust zbog konzumacije droga. Jakop je rekao kako slučaj još nije zaključen, ali da je u MORH-u nulta stopa tolerancije za konzumiranje droga. 

- Dosad nismo pronašli ni u jednom slučaju da je u određenim vojnim objektima bila droga, da bismo zaključili da je konzumiranje bilo unutar vojnih objekata. Svi slučajevi ukazuju da je to bilo izvan službe - rekao je Jakop. 

Na pitanje povezuju li smrti i konzumiranje droga s pandemijom korona virusa, Jakop kaže da svaki čimbenik ima utjecaj na konačnu sliku. 

DOBIT ĆE NEČASTAN OTPUST Skandal u Hrvatskoj vojsci: Petorica vojnika pozitivni na drogu, jedan je sin časnika HV-a

- Na nama je da sagledamo sve te čimbenike i vidimo kako oni sinergijski mogu dovesti do boljeg rezultata, ali eventualno ako mogu dovesti do lošijeg rezultata nego smo mi željeli. Nastavit ćemo raditi, analizirati, pratiti, ali i surađivati s vanjskim dijelom kako bismo pratili trendove i eventualno dugoročno prevenirali ili spriječili takve aktivnosti. Ali ovog trenutka ne možemo reći da je samo covid taj koji je utjecao… Svi pokazatelji koji su nam dostupni do sada pokazuju da nije bilo razloga koji bi iz sustava utjecali na donošenje takvih odluka koje su rezultirale samoozljeđivanjem ili samoubojstvom - poručio je. 

Idi na 24sata

Komentari 267

  • loki_ 20.07.2021.

    dobio poruku:  24 milijarde kuna prodanog naoružanja iz 117 zatvorenih vojarni Oružje je prodavao teroristima preko NATO saveza u Siriju i Afganistan Glavna koordinatorica svega je KGK Ubijeni su jer nisu htjeli šutjeti o tome. G.R.: O toj temi, pošto živim u kraju odakle je i bivša predsjednica, jako dobro sam upoznat sa tom temom vojarna. Centralno skladište za distribuciju i smještaj tog oružja je kod mene. Slalo se van preko aerodroma Krk, sad je pod NATO-ovom nadležnošću. Još uvijek radi samo manjim intenzitetom i kapacitetom. Inače noću je znalo što izači, što uči i po stotinjak šlepera Mjesto: Zahum kod Automotodroma Grobnik Zato sad i dobiva mjesto glavne tajnice u NATO-u. A ovo skladište koje je bilo glavni centar za distribuciju i prikupljanje pješačkog naoružanja i streljiva, kao i lokacija i blizina Aerodroma Krk, nisu izabrani bez veze. A pošto su se i njezin brat i otac za vrijeme njezine vladavine bavili mutnim poslovima, možda i vođenjem upravo tog skladišta. Dok sam jedno vrijeme radio na protupožarnoj ophodnji i preventivi od požara, pratio sam samoinicijativno i to skladište, jer na upit stožeru CZ i načelniku općine, što i kako postupati ako krene požar prema skladištu dobio sam odgovor nije pod mojom nadležnošću i podaci su strogo povjerljivi.

  • adlla 20.07.2021.

    Neka se spasava ko moze ponesite naoruzanje sobom

  • Tko sere 20.07.2021.

    Na vojsku se vrši pritisak da se cijepe protiv kovida

Komentiraj...
Vidi sve komentare