Obavijesti

News

Komentari 218

Samoubojstva u vojsci: Pod pritiskom su, ne viđaju svoje obitelji, češće se razvode...

Samoubojstva u vojsci: Pod pritiskom su, ne viđaju svoje obitelji, češće se razvode...

U zadnjih mjesec dana čak je pet smrtnih slučajeva pripadnika hrvatskih Oružanih snaga i svi su stradali izvan službe

VIDEO

MORH je potvrdio još jednu smrt među pripadnicima Oružanih snaga. Riječ je vojnikinji iz Vukovarsko-srijemske županije koja je smrtno stradala u ponedjeljak, izvan svoje službe. 

Kriminalističko istraživanje je u tijeku, djelatnici policije, Vojne policije i nadležnog Državnog odvjetništva utvrđuju okolnosti događaja.

Pet slučajeva u mjesec dana

Njena smrt samo je jedna u nizu smrtnih slučajeva pripadnika Oružanih snaga kojima svjedočimo posljednjih mjesec dana. Svih pet vojnika poginulo je izvan službe.

Početkom prošlog mjeseca, 8. i 10. lipnja, pronađena su dva preminula vojnika, jedan je također bio iz Zagrebačke županije, drugi iz Bjelovarsko - bilogorske.

Početkom srpnja još jedan vojnik je preminuo na području Varaždinske županije. U Zagrebačkoj županiji 16. srpnja preminuo je još jedan vojnik. Posljednji slučaj smrtno stradale vojnikinje bilježi se u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

Još jedna smrt u HV-u: Smrtno stradala vojnikinja s područja Vukovarsko-srijemske županije
Još jedna smrt u HV-u: Smrtno stradala vojnikinja s područja Vukovarsko-srijemske županije

MORH je u svom priopćenju naveo kako se samoubojstva događaju u gotovo svim sferama, pa tako i u Oružanim snagama Republike Hrvatske, čime su dali naslutiti da se pripadnici Oružanih snaga nalaze pod velikim pritiskom, kao i ostatak stanovništva, koje je u zadnjih godinu dana pogođeno epidemijom korona virusa, ali i dva razorna potresa.

Sve više samoubojstava među vojnicima Bundeswehra

O sve većem broju slučajeva samoubojstava u svojim redovima javno se oglasila i njemačka vojska 2014., kada je povjerenik za obranu Bundestaga, Helmut Königshaus, predstavio izvješće o samoubojstvima u njemačkoj vojsci, piše DW.

Kaže da je sve više samoubojstva, raspada bračnih veza, obiteljskih problema koji su samo neki od problema svakodnevnice za njemačke vojnike.

- Ako ne prekinemo ovu spiralu, može dovesti do raspada čitavog sustava - upozorio je Königshaus.

Vojnik poginuo u Zagrebačkoj županiji: Bio je izvan službe. To je četvrti u zadnjih mjesec dana
Vojnik poginuo u Zagrebačkoj županiji: Bio je izvan službe. To je četvrti u zadnjih mjesec dana

Bundeswehr nije vojna mašinerija, to su građani koji u tom trenutku nose uniformu svoje domovine, piše DW. Za časnu tradiciju njemačke vojske, u kojoj se o vojnicima brine danas nema vremena. Zapovjednicima se ona čini tek kao otežavajuća okolnost jer se vojnicima upravlja umjesto da ih se vodi, te ih se tjera umjesto da se brinu o njima.

Königshaus priznaje kako se otprilike svaka deseta žalba koja stiže na njegov stol odnosi na problem sa zapovjednikom. 

Ono najgore, kaže, je obiteljski život vojnikinja i vojnika. Vojnici rijetko viđaju svoju obitelj,  nitko više ne živi u "normalnom" braku i obitelji, kod svakog drugog vojnika "puca" brak ili trajna veza.

U jednoj godini 500 američkih vojnika počinilo samoubojstvo

Prema "Godišnjem izvješću o samoubojstvima" koji je pripremilo američko Ministarstvo obrane (Pentagon), 498 vojnika američke vojske počinilo je samoubojstvo u 2019. godini, piše TRT.

U izvješću, u kojem se ističe da je 326 vojnika počinilo samoubojstvo u 2018. godini, zabilježeno je i da je taj broj u 2017. godini iznosio 287.

Ovih smo dana pokušali od MORH-a dobiti neke odgovore vezano uz smrtne slučajeve u vojnim postrojbama, ali do danas nismo dobili nikakav odgovor.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 218
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca