News

Komentari 263

Skandal u Hrvatskoj vojsci: Petorica vojnika pozitivni na drogu, jedan je sin časnika HV-a

Skandal u Hrvatskoj vojsci: Petorica vojnika pozitivni na drogu, jedan je sin časnika HV-a

U izvanrednom nadzoru nad pripadnicima Hrvatske vojske, otkriveno je da su petorica pozitivna na droge. neslužbeno se doznaje, na kokain

Četvorica specijalaca i pripadnika Zapovjedništva za specijalne snage bila su pozitivna na drogu - neslužbeno, na kokain, doznaje Dnevnik Nove TV. Testirali su ih bez najave, ali i ciljano. 

U drugoj akciji testiranja, pozitivan je bio pripadnik vojne policije koji je radio na osiguranju većine događaja na kojima su bili vojni i državni vrh. Slučajevi za sad nisu povezani, a navodno je pripadnik vojne policije duže bio pod nadzorom. Protiv svih će biti pokrenut stegovni postupak. 

- Oružane snage redovito provode nadzore postrojbi po pitanjima provedbe propisa i poštivanja vojne stege. (...) Slučajevi uporabe opojnih sredstava će se, kao i do sada, stegovno procesuirati, ali i dati nadležnom državnom odvjetništvu na postupanje. Za korištenje droga u OSRH i dalje vrijedi načelo nulte tolerancije - rekli su iz MORH-a za Novu TV

Obje akcije su provedene u zadnjih par tjedana, a nadležni ne otkrivaju jesu li pripadnici oružanih snaga unosili drogu u vojarnu, konzumirali ju u službenim prostorijama, koliko dugo niti o kojim količinama je riječ. Jedan od vojnika koji su pozitivni na testu za droge sin je časnika Hrvatske vojske. 

- Najčešće zadnji saznaju oni u najbližem okruženju - kaže bivši pripadnik HV-a Kristian Družeta.

Zapovjednici postrojbi dužni su voditi računa o ponašanju svojih ljudi, naglašava.

- Trebao je znati neposredno nadređeni, bilo bi dobro da zna čime se bave za vrijeme službe ili u slobodno vrijeme, ali opet teško je znati što ljudi rade u slobodno vrijeme. A kad govorimo o kokainu najčešće se koristi jer puno kraće ostaje u tijelu u odnosu na marihuanu i neke lakše droge -  pojašnjava Družeta.

Vrhovni zapovjednik oružanih snaga i predsjednik države, Zoran Milanović, obaviješten je o slučaju. 

Najčitaniji članci