To je to što me zanima!

Na Visu rade snjegovića, crveni alarm upaljen za dio Hrvatske

Snijeg jutros pada na Hvaru, u Dubrovniku, na otoku Visu, na Lastovu, u Pločama.  U Zagori je nekoliko stupnjeva hladnije nego na otocima i uz more gdje su se temperature spustile ispod nule i kreću se do - 2.
Vidi originalni članak

Ovaj vikend bit će iznimno hladan, kazao je sinoć u emisiji Vrijeme uoči Dnevnika na HRT -u Krunoslav Mikec iz DHMZ-a.

POGLEDAJTE VIDEO: Temperature se spustile ispod nule

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

 - Vikend će obilježiti hladnoća pojačana jakom i olujnom burom, podno Velebita i orkanskom. Od nedjelje postupni porast temperature, od ponedjeljka i slabljenje vjetra, ali i dalje dosta hladno, posebno noću i ujutro. Pritom u subotu mjestimice snijeg ili susnježica, uglavnom na jugu Hrvatske, a u nedjelju i ponedjeljak većinom sunčano pa opet porast naoblake, od srijede i vjerojatnosti za kišu, na kopnu i za malo snijega - prognozirao Krunoslav Mikec iz DHMZ-a.

Upaljen je crveni meteoalarm za dio Hrvatske. Crveni alarm upaljen je za područje Istre i Kvarnera i to zbog olujnog vjetra. Vjetar će pratiti i iznimno niske temperature. Ostatak Hrvatske je u žutoj zoni.

Naime, kakao javlja DHMZ, u Dalmaciji i gorju bit će pretežno oblačno mjestimice s malo snijega ili susnježice. Uz promjenljivu naoblaku malo snijega sredinom dana i popodne može pasti i u središnjim predjelima, a nošenog burom i podno Velebita.

Vjetar umjeren sjeverni i sjeveroistočni, u gorju mjestimice jak. Na Jadranu umjerena do jaka bura s olujnim, podno Velebita i orkanskim udarima. Najviša dnevna temperatura većinom između -5 i -1, a na Jadranu od 0 do 5 stupnjeva Celzijusovih.

Slab snijeg pada u dijelu Dalmacije

Snijeg pada na Mosoru, a ima ga i na otocima: Braču, Hvaru, Visu, Šolti, kao i u Zagori, te od jutros pada i u Dugopolju.

Ovo su fotografije koje smo dobili s Visa:

- Snijeg je počeo ujutro padati, muž i sin su izašli van i skupljali snijeg s lopatama u tačke i onda ih stavili u jednu hrpu i napravili snjegovića. Snijeg i dalje pada ali manje, skupio se u trampolin i izgleda kao da ga je napadalo oko pet centimetara. Zadnji put je ovako jako bilo prije dvije godine - ispričala nam je čitateljica koja je poslala slike.

Olujna bura

U Zagori je nekoliko stupnjeva hladnije nego na otocima i uz more gdje su se temperature spustile ispod nule i kreću se do - 2. Rano ujutro je puhala bura, kasnije sa smanjenom snagom.

U Splitu je oblačno, a oko 9 sati je temperatura bila -1 stupanj, a osjet hladnoće -8. Maksimalna temperatura u Splitu danas bi trebala biti tri stupnja i to oko podneva.

Sutra se očekuje nešto sunčanije vrijeme, te više temperature do maksimalnih 5 stupnjeva. I dalje će puhati bura, prognozirali su u Državnom hidrometeorološkom zavodu.

Od Danijele Ivanović iz Jadrolinije se doznaje da u splitskom okružju sve ide prema plovidbenom redu. Jutros je katamaran na liniji Jesla-Bol-Split isplovio bez uplova u luku Bol.

Zatvorena A1

Zbog olujnog vjetra autocesta A1 Zagreb-Split-Ploče između čvorova Sveti Rok i Posedarje zatvorena je za sve skupine vozila, a obilazak je državnim cestama preko Karina, Obrovca i Gračaca - DC27 i DC50), izvijestio je u subotu ujutro HAK.

Slab snijeg pada u dijelu Dalmacije, kolnici su mjestimice vlažni i skliski, a zbog niskih temperatura moguća je poledica, posebice na mostovima i nadvožnjacima. Vozače upozoravamo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama.

NAJAVIO JE Svizac Phil: Ne spremajte veste, zima će trajati još šest tjedana!

Samo za osobna vozila otvoreni su: autocesta A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice (obilazak za ostale je državnom cestom kroz Gorski kotar - DC3),
Jadranska magistrala (DC8) između Novog Vinodolskog i Svete Marije Magdalene, državna cesta Maslenica-Zaton Obrovački (DC54) i Paški most.

Na državnoj cesti DC1 Udbina-Klapavice zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I. skupina), a na autocesti A7 Draga-Šmrika, Jadranskoj magistrali (DC8) između Bakra i Novog Vinodolskog te lokalnoj cesti Križišće-Kraljevica (LC58107) dodatno je zabrana i za dostavna i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina).

Na Krčkom mostu (DC102) zabrana je prometa za I. skupinu vozila (motocikli, prikolice za stanovanje, kamp prikolice s tri ili više osovina, kombi vozila visine preko 1,9 m, autobusi na kat i autobusi duplih osovina koji vuku prikolicu, osobna vozila koja vuku malu prikolicu sa jednom osovinom).

Na graničnim prijelazima čekanje

Zimski su uvjeti, zabrana je prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, a za ostala vozila obvezna zimska oprema u Lici na državnoj cesti DC25 Gospić-Karlobag (D8) te u Dalmaciji na državnoj cesti DC414 Ston-Trpanj.

Na graničnom prijelazu Bajakovo Batrovci na izlaz teretna vozila čekaju tri sata.

Zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta u prekidu su: katamaranske linije: Novalja-Rab-Rijeka, Mali Lošinj-Cres-Rijeka i Pula-Zadar, trajektne linije: Prizna-Žigljen, Porozina-Brestova, Lopar-Valbiska i Sobra-Prapratno.

DIGITALIZIRAT ĆE SVE PLAŽE U HRVATSKOJ 'Gdje je plaža?'- odgovor na ovo pitanje sada ćete moći doznati na novoj mobilnoj aplikaciji

Katamaran Ist-Zapuntel-Brgulje-Molat-Zadar u subotu (13.veljače) plovi bez pristajanja u luku Zapuntel.

Katamaranska linija 9603 Jelsa-Bol-Split isploviti će u 7 sati na relaciji Jelsa-Split, bez uplova u luku Bol.

Idi na 24sata

Komentari 35

  • BlackRaven 13.02.2021.

    Nit se more smrzlo nit išta posebnog..

  • nap 13.02.2021.

    uh brr danas sibir steta sta snijeg nije ostao i kod nas,,,,

  • ilmare 13.02.2021.

    U Splitu ništa ! Ni na Kozjaku čak....

Komentiraj...
Vidi sve komentare