Viral

Komentari 8

Svizac Phil: Ne spremajte veste, zima će trajati još šest tjedana!

Svizac Phil: Ne spremajte veste, zima će trajati još šest tjedana!

U samoproglašenoj svjetskoj prijestolnici vremenskih prognoza Punxsutawneyju u zapadnoj Pennsylvaniji, slavni je svizac Phil najavio još šest tjedana prave zime, nakon koje slijedi buđenje proljeća

Iako nema diplomu meteorologa niti su njegove prognoze dosad bile osobito točno, Phil je i dalje jedan od omiljenih prognostičara, barem Amerikancima.

Phil svoju prognozu, preko posebnog 'prevoditelja' sa sviščeva jezika, ovaj put nije izgovorio pred okupljenim mnoštvom koje zbog pandemije nije moglo doći u Punxsutawney. 

Sviščeve prognoze dio su tradicije čiji korijeni sežu u 1887. godinu i u normalna vremena pravi su spektakl iako, po statistici američkih klimatologa, glasoviti glodavac češće promaši nego li pogodi prognozu. 

Sviščev dan obilježava se na Svijećnicu širom Sjedinjenih Država, no festival u Punxsutawneyju je najpoznatiji, a u svjetsku pop kulturu ušao je s filmom "Beskrajan dan" iz 1993. s glumcem Billom Murrayem u glavnoj ulozi.

Svisci spavaju zimski san i njihov im biološki sat govori kada je vrijeme za buđenje i početak reprodukcije. To je pomoglo širenju legende da proljeće dolazi sa sviščevim buđenjem.

"Groundhog Day" i prateća pompa svake godine u Punxsutawneyu, gradiću s 5,5 tisuća stanovnika, privlači desetke tisuća ljudi i donosi mu dodatnih milijun dolara prihoda, po podacima tamošnje gospodarske komore. Ove je godine to zbog koronavirusa izostalo.