To je to što me zanima!

Snowden je došao u Moskvu, zatražio je azil od Ekvadora

Iz WikiLeaksa su izvijestili kako pomažu Edwardu Snowdenu u traženju azila u "demokratskoj zemlji". Azil je tražio u Ekvadoru, a možda se skrije i na Islandu
Vidi originalni članak

Poznati američki zviždač Edward Snowden napustio je Hong Kong te je zrakoplovom došao u Moskvu, javlja ruski RT. Glasnogovornica vlade Hong Konga potvrdila je da je Snowden legalno i svojom voljom napustio zemlju.

Reuters je izvijestio da je ekvadorski veleposlanik u Rusiji Chavez Patricio stigao u zračnu luku u Moskvi te da je rekao novinarima kako očekuje da će se sastati sa Snowdenom.

Ubrzo nakon toga, ekvadorski ministar vanjskih poslova Ricardo Patino potvrdio putem Twittera da je Snowden podnio zahtjev za azil.

Prati ga član pravnog tima WikiLeaksa

Iz WikiLeaksa su izvijestili kako pomažu Snowdenu u traženju azila u "demokratskoj zemlji". Jedan član WikiLeaksove pravne ekipe pratio je Snowdena u zrakoplovu prema Moskvi.

Podsjetimo, Washington je od Hong Konga zatražio izručenje Snowdena, protiv kojega je podignuta optužnica zbog špijunaže i krađe državnog vlasništva. Glasnogovornica hongkonške vlade izvijestila je da se američki zahtjev za izručenje ne slaže u potpunosti s hongkonškim zakonima, zbog čega nisu imali razloga spriječiti Snowdena u napuštanju zemlje.

Diplomatski izvor rekao je za rusku agenciju Itar-Tass da u Rusiji nije podnesen zahtjev za azil. Pretpostavlja se da Moskva neće biti Snowdenovo konačno odredište, te da bi mogao otići u Ekvador ili Island, gdje je zatražio azil. Ruska agencija Interfax navodi pak kako će mu konačno odredište biti Venezuela, gdje bi trebao doći preko Havane.

- Odabrao je tako kompliciranu rutu u nadi da neće biti uhićen na putu do svojeg konačnog odredišta, Venezuele - rekao je neimenovani izvor blizak Snowdenu za Interfax.

Bivši analitičar Agencije za nacionalnu sigurnost (NSA) u Hong Kong je pobjegao u svibnju nakon što je objavio detalje o programu praćenja telefonskih i internetskih podataka. Informacije koje je otkrio pokazale su da su američke agencije sustavno prikupljale obilne količine tih podataka.

Idi na 24sata

Komentari 19

  • tigric@77 24.06.2013.

    čovjek jednostavno nije mogao šutjeti više...a da je mogao pametnije bi , ali to je tako pukneš ko kokica i reagiraš impulzivn,o a impulzivne reakcije su najčešće loše ...glupo ispalo nek mu je sa srećom želim mu azil i bolji život :)

  • AidaValidžić 24.06.2013.

    Neznam ,sta je tu novo ,kao da se kod nas smijes izdvojiti iz mase ,i reci svoje misljenje .Ili ne daj boze ,nesto lose o nasim svetim politicarima ...svaka cast odvaznima i hrabrima ...Snowdene ,skidam kapu ...

  • andjelko gotal 24.06.2013.

    Ma pričate svi gluposti,taj mali je zapravo svim ljudina,a posebno informatičarima, dao razlog da razmisle kako dalje, kako se ponašati. Znate, ja se tim poslom bavim 22 godine, i jako sam se zapanjio kad sam preko interneta dobio od majkrosofta ponudu da instaliram 2013 office. Kad sam podignuo outlook, vidio sam svoje fajle od prije 15 godina izbrisane tzv. zauvijek. Sada si mislim da sam onda radio modemom 2400 kb., sporo da umreš. Ma, kaj ja zapravo hoću reći, da je naša policija kupila win8. gdje ig ameri mogu vidjeti i na zahodu. Umjesto da se zatvore u sebe, u samo svoj neki Uniksov zatvoreni sistem , da se ne ide na internet. Da ne kupuju najskuplje mobitele, i šalju si povjerljive informacije, a ista je riječ sa cijelom državnom administracijom, a da ne kažem vojskom. Nek sjednu političari s informatičarima, i nek se dogovore da svaka šljuka ne gleda povjerene informacije, a tko hoće na intrnrt, nek to radi od doma i nek se tak zajebava ko ja sada. Ajde, budite mi dobro.

Komentiraj...
Vidi sve komentare