To je to što me zanima!

Španjolska smanjila potrošnju struje unatoč vrućinama

Potrošnja struje u Španjolskoj pala je za 3,7 posto tjedan dana nakon što su na snagu stupile mjere štednje, unatoč vrućinama koje obično potiče ljude da uključe rashladne uređaje
Vidi originalni članak

Izjavila je to u srijedu ministrica energetike i okoliša Teresa Ribera.

Čini se da će stroge kontrole temperature i uredba o gašenju svjetala u javnim zgradama i izlozima osigurati više od pola uštede koju je Španjolska obećala u sklopu nastojanja Europske unije da smanji potrošnju plina uoči zime, rekla je Ribera.

KRIZA ELEKTRIČNE ENERGIJE Britanci se spremaju za najlošije scenarije: Na zimu su moguće redukcije električne energije

U usporedbi s istim tjednom prošle godine potrošnja je pala za šest posto kada se izuzmu čimbenici poput temperature i strukture radnog vremena, priopćilo je ministarstvo energetike i okoliša.

Zemlje EU-a pristale su smanjiti potrošnju plina za 15 posto i napuniti zalihe kako bi se pripremile za moguću obustavu isporuka iz Rusije. Do ruske invazije na Ukrajinu EU je u Rusiji nabavljala 40 posto potrebnog plina.

Španjolska ima tek ograničene kapacitete za izvoz viška plina susjedima i obećala je smanjiti potrošnju za sedam posto. Uvelike se oslanja na kombinirane termoelektrane koje su u srpnju proizvele trećinu električne energije.

Ribera je naglasila i da mehanizam subvencioniranja troškova goriva termoelektranama koji su Španjolska i Portugal uveli u lipnju donosi željene rezultate i spušta cijene električne energije.

MJERA ĆE VRIJEDITI GODINU DANA Slovenska vlada maksimirala cijenu struje za najugroženije

U protekla dva mjeseca potrošači čiji su računi vezani uz veleprodajnu cijenu i oni koji su nedavno produljili ugovore na slobodnom tržištu uštedjeli su 1,38 milijardi eura, ustvrdila je španjolska ministrica.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare