To je to što me zanima!

Spas za Uljanik: EK je odobrila državno jamstvo za sanaciju

Zahvaljujući mjeri Uljanik će moći pokriti hitne potrebe za likvidnošću za vrijeme izrade plana restrukturiranja, uz ograničeno narušavanje tržišnog natjecanja...
Vidi originalni članak

Europska komisija u ponedjeljak je odobrila potporu za sanaciju hrvatskog brodogradilišta Uljanik.

"Europska komisija zaključila je da je plan Republike Hrvatske da brodogradilištu Uljanik izda državno jamstvo za zajam od 96 milijuna eura u skladu s pravilima EU-a o državnim potporama. Zahvaljujući toj mjeri Uljanik će moći pokriti hitne potrebe za likvidnošću za vrijeme izrade plana restrukturiranja, uz ograničeno narušavanje tržišnog natjecanja", kaže se u priopćenju Komisije.
 
Vlada je 11. siječnja  ovlastila Ministarstvo financija da u ime Republike Hrvatske izda državno jamstvo u iznosu od 96 milijuna eura u korist Hrvatske poštanske banke i/ili drugih poslovnih banaka u zemlji ili inozemstvu za kreditno zaduženje Uljanik Brodogradilišta radi provedbe sanacije i financijske konsolidacije, koje će postati aktivno tek po odobrenju Europske komisije.

KASNE IM PLAĆE Radnici Uljanika sastali su se s Upravom: U utorak štrajkaju?

Dalić: Treba što prije pristupiti restrukturiranju

Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić izjavila je u ponedjeljak da odluka Europske komisije o odobravanju državnog jamstva za Uljanik nije trajno rješenje za to brodogradilište i da što prije treba pristupiti restrukturiranju i izboru strateškog partnera za Uljanik. 

"Odluka Europske komisije koju smo zaprimili danas popodne omogućava provođenje odluke Vlade o davanju sanacijskog jamstva Uljaniku u iznosu od 96 milijuna eura. Kredit koji će Uljanik dobiti na temelju jamstva omogućit će isplatu plaća za idućih nekoliko mjeseci i podmirenje dobavljača", rekla je Dalić u izjavi novinarima u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta. 

Međutim, kako je istaknula, to je samo prvi korak koji će omogućiti Uljaniku da preživi do pronalaska strateškog partnera. 

"Uljaniku predstoji kompleksno restrukturiranje koje će podići efikasnost poslovanja", rekla je potpredsjednica Dalić i pozvala vlasnike, Upravu i Nadzorni odbor Uljanika da što prije pristupe dovršenju programa restrukturiranja te izboru strateškog partnera. 

Strateški partner se mora pronaći u vrlo kratkom roku, poručila je. 

Ponovila je da državno jamstvo "nije trajno i stabilno rješenje Uljanikovih problema".

Pozvala je i banke da zajedno s Uljanikovom upravom osiguraju sve kako bi kredit za koje je odobreno jamstvo bio što prije isplaćen, a kako bi se isplatile plaće radnicima i platili dobavljači. 

Upitana očekuje li odustanak sindikata od štrajka s obzirom na odluku Europske komisije, ponovila je kako bi odluka Komisije trebala značiti uredno isplaćivanje plaća u idućih nekoliko mjeseci. 

Dodala je da je odobravanje državnog sanacijskog jamstva izravno povezano s obvezom donošenja i provedbe programa restrukturiranja u što kraćem roku te ponovila kako očekuje 'što-prije to bolje' odluku Uljanikovih tijela o restrukturiranju i izboru strateškog partnera. 

Miletić: To je izvrsna vijest

Predsjednik IDS-a Boris Miletić izrazio je zadovoljstvo što je Europska komisija odobrila državno jamstvo pulskom brodogradilištu Uljanik, ističući kako je to izvrsna vijest prije svega za sve radnike Uljanika, ali i za čitavu brodogradnju u Hrvatskoj.

"S druge strane, ovo je tek prvi korak u procesu sanacije i spašavanja Uljanika. Zato pozivam sve koji su uključeni u taj proces da odmah danas nastave s razgovorima i planiranjem sljedećih koraka koji će dovesti do pronalaženja dugoročnog i održivog rješenja", navodi Miletić u priopćenju.

Ističe kako vjeruje u Uljanik, njegove radnike i proizvodnju te je siguran da će u narednim mjesecima znati opravdati dano povjerenje. Napominje kako je Uljanik u svojoj 162 godine dugoj uspješnoj povijesti pokazao da može biti jedan od pokretača razvoja, ne samo Pule i Istre, već i cijelog hrvatskog gospodarstva.   

"Želim se zahvaliti svima koji su sudjelovali u ovom procesu - Uljaniku, lokalnoj i regionalnoj samoupravi te Vladi RH koja je promptno reagirala. Ostajemo u Bruxellesu i nastavljamo razgovore s predstavnicima europskih institucija. Vjerujemo u snagu Uljanika", zaključuje Miletić.

Idi na 24sata

Komentari 87

  • Le...Go... 23.01.2018.

    Kredit za isplatu plaća nije spas nego samo produbljavanje agonije.To je isto kao da osoba digne kredit jer nema što jesti . On će se nahraniti 2-3 mjeseca i onda će biti sve po starom.

  • zemuncevic 22.01.2018.

    I sto ćete sada “radnici”,podijeliti kredit izmedju sebe pa za 6 mjeseci ponovno pitati iz proračuna !!!!!

  • Burdus_1 22.01.2018.

    Kutle nije imao srece da smo u Eu kao ovi drogerasko fojbaski ids lopovi....unisti,pokradi i onda trazi od europe...jer drogeraska bratija vise uzeme hrvatskoj nego dade...pa se prebacili na Eu...

Komentiraj...
Vidi sve komentare