To je to što me zanima!

'Spašavaju' građu: Knjige suše na buri te ih drže u hladnjaku

U šibenskoj Gradskoj knjižnici koriste lijepo vrijeme i vjetar da osuše stare knjige potopljene u nezapamćenoj bujici prije 15 dana. Šteta se ne može izraziti u novcu
Vidi originalni članak

Šteta se ne može izraziti u novcu. To je dio “Zbirke rare”. Kad je išao onaj val, bujica je izbila prozor i unijela golemu količinu vode. Nastao je bazen dubok pola metra te je dohvatio donji red polica u spremištu u kojem je zbirka časopisa, hemeroteka starih novina.

Uništena je jedna polica u “Zbirci rare”, ispričala nam je Karmen Krnčević, viša knjižničarka šibenske Gradske knjižnice.

U nezapamćenim poplavama koje su prije 15 dana poharale šibensko područje nastradala je i knjižnica “Jurja Šižgorića”, gdje je poplavljena podrumska etaža i uništen dio vrijedne knjižne građe. Djelatnici su iskoristili sunčano vrijeme da na zrak iznesu i stave sušiti mokre knjige i časopise.

- Mnogo toga ćemo uspjeti spasiti. Za knjige koje i danas možemo negdje nabaviti ili kupiti i nije tolika šteta, ali, evo, trudimo se svim silama, uz pomoć sunca i zraka, spasiti stare knjige, novine i časopise iz naše ‘Zbirke rijetkosti’ - kaže Krnčević dok stavlja suhi papir među stranice Kraljskog Dalmatina iz 1806. godine, prvih novina na hrvatskom jeziku.

- ‘Zbirku raru’ smo sanirali tako da smo građu poslali u hladnjake gdje je držana na temperaturi od -16 stupnjeva Celzijevih da se razbiju mikroorganizmi koji se razvijaju u vlažnom papiru te se onda vadi i suši. A sve druge novine i časopise sušimo cijelo vrijeme. Ima mnogo toga, nadamo se lijepom vremenu - kaže Krnčević.

Idi na 24sata

Komentari 10

  • Ventusxs Ventus 02.11.2015.

    Na snimkama tijekom vodenog vala je vidljivo bilo da su najnize police bile pune knjiga. Pitanje za uposlenike: Sta ste radili i na sto ste mislili da niko nije reagirao da knjige podigne na radne stolove ili na kat ureda ili kat najblize kuće. Samo ste ostavili i gledali kako voda dolazi. Prst u nos i cakulat u čudu ajme gospe ti a ca je ovooooo.

  • uvela ruža 02.11.2015.

    selite to nekamo u potkrovlje...a ne u podrum

  • djuro bljuvoški 02.11.2015.

    ne kužim što se tolika vrijednost drži u podrumu,ako se zna da malo jača kiša radi potop u šibeniku...postoje viši nivoi..tavan

Komentiraj...
Vidi sve komentare