Obavijesti

News

Komentari 10

'Spašavaju' građu: Knjige suše na buri te ih drže u hladnjaku

'Spašavaju' građu: Knjige suše na buri te ih drže u hladnjaku
3

U šibenskoj Gradskoj knjižnici koriste lijepo vrijeme i vjetar da osuše stare knjige potopljene u nezapamćenoj bujici prije 15 dana. Šteta se ne može izraziti u novcu

VIDEO

Šteta se ne može izraziti u novcu. To je dio “Zbirke rare”. Kad je išao onaj val, bujica je izbila prozor i unijela golemu količinu vode. Nastao je bazen dubok pola metra te je dohvatio donji red polica u spremištu u kojem je zbirka časopisa, hemeroteka starih novina.

Uništena je jedna polica u “Zbirci rare”, ispričala nam je Karmen Krnčević, viša knjižničarka šibenske Gradske knjižnice.

U nezapamćenim poplavama koje su prije 15 dana poharale šibensko područje nastradala je i knjižnica “Jurja Šižgorića”, gdje je poplavljena podrumska etaža i uništen dio vrijedne knjižne građe. Djelatnici su iskoristili sunčano vrijeme da na zrak iznesu i stave sušiti mokre knjige i časopise.

- Mnogo toga ćemo uspjeti spasiti. Za knjige koje i danas možemo negdje nabaviti ili kupiti i nije tolika šteta, ali, evo, trudimo se svim silama, uz pomoć sunca i zraka, spasiti stare knjige, novine i časopise iz naše ‘Zbirke rijetkosti’ - kaže Krnčević dok stavlja suhi papir među stranice Kraljskog Dalmatina iz 1806. godine, prvih novina na hrvatskom jeziku.

- ‘Zbirku raru’ smo sanirali tako da smo građu poslali u hladnjake gdje je držana na temperaturi od -16 stupnjeva Celzijevih da se razbiju mikroorganizmi koji se razvijaju u vlažnom papiru te se onda vadi i suši. A sve druge novine i časopise sušimo cijelo vrijeme. Ima mnogo toga, nadamo se lijepom vremenu - kaže Krnčević.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio
FELJTON: ČERNOBIL, 5. DIO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio

Valerij Legasov je tvrdio da je vlast tajila greške u dizajnu reaktora, ali i prethodne nesreće u drugim elektranama. Dvije godine nakon černobilske katastrofe se objesio

VIDEO Skupocjenim BMW-om troje mladih sletjelo s ceste u Zagrebu: 'Odletjela je guma'
KAOS U ZAGREBU

VIDEO Skupocjenim BMW-om troje mladih sletjelo s ceste u Zagrebu: 'Odletjela je guma'

ZAGREB - Više mladih sudjelovalo je u lakšoj prometnoj nesreći sa skupocjenim BMW-om M2 oko 18:30 sati na Zagrebačkoj aveniji. Kako javlja naša čitateljica, vozač je nakon nesreće skinuo registrarske oznake na kojima piše 'ZG WANTED', a dodaje i da mu je odletjela desna stražnja guma. "Ugrozio je ostale sudionike u prometu u skupocjenom autu", kaže nam. Iz policije su nam potvrdili kako imaju informacija o nesreći, te kako nema ozlijeđenih osoba nego je nastala materijalna šteta.
'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...