To je to što me zanima!

Spašeni lisac s Žitnjaka polako se oporavlja: 'Nakon dva dana strepnje daje dobre znakove'

Veći dio današnjeg i jučerašnjeg dana lisac je prespavao - možda od iscrpljenosti, ali dosta dnevnog sna spada i u normalan dnevni ritam lisica. Te su male zvijeri aktivnije noću, istaknuli su iz Azila Dumovec
Vidi originalni članak

Djelatnici Azila Dumovec, uz pomoć zagrebačkih vatrogasaca, spasili su u srijedu lisca iz bazena s otpadnim uljem bivše tvornice DIOKI. Bio je mokar, natopljen uljem te je ležao na dasci nasred bazena. 

- Iza nas su dva dana puna strepnje za njegov život, no trenutačno liščevo stanje ulijeva nam nadu da će se oporaviti. Još je sve neizvjesno, ali lisac je jeo te polako dolazi k sebi što su dobri znakovi - poručili su. 

INTERVENCIJA U ZAGREBU Vatrogasci spasili lisicu koja je pala u bazen s otpadnim uljem: 'Nadamo se da će biti dobro'

- Bio je iznimno onemoćao, pa veterinari oporavilišta za divlje životinje Zoološkog vrta grada Zagreba kamo smo ga dovezli, nisu bili sigurni hoće li preživjeti - rekli su iz Azila Dumovec i dodali da nisu znali koliko je dugo lisac proveo u bazenu, koliko je pothlađen i koliko je otpadnog ulja progutao. Njegov izmet pokazao je u organizmu imao otpadno ulje.

- Kako bi mu se ulje ispralo iz dlake, dvoje je veterinara jučer predano pralo lisca, no ulja je bilo toliko da će biti potrebno još koje pranje kako bi liščeva dlaka u potpunosti bila odmašćena - rekli su nam.

MALA GOŠĆA KOD SLJEMENA Mlada lija mu ušetala u kuću: 'Prvo se bojala, a onda smo se igrali. Kasnije se opet vratila'

Liscu su dali infuziju koja mu je pomogla u oporavku.

- Najviše voli boraviti u transportnom spremniku u kojem je i stigao u oporavilište. Zato je taj spremnik koji ga podsjeća na brlog, smješten u boks u kojem se lisac oporavlja - rekli su.

- Veći dio današnjeg i jučerašnjeg dana lisac je prespavao - možda od iscrpljenosti, ali dosta dnevnog sna spada i u normalan dnevni ritam lisica. Te su male zvijeri aktivnije noću - dodali su.

POTJERA LISICE I PSA VIDEO Lisica u centru Krka: 'U jednom trenutku nas je počela loviti, moj pas joj je bio plijen...'

Veterinarskim pregledom utvrđeno je da je riječ o mladom liscu koji je na svijet došao proljetos. Njegova dob rasvjetljava okolnosti njegove nesreće. Mladi lisac odvojio se od mame i razigrano, znatiželjno, ali bez opreza koje donosi iskustvo, tumarao prostorom bivše tvornice. Nešto ga je privuklo da se popne na rub bazena, a samo jedan neoprezan korak bio je dovoljan da završi u prostoru iz kojeg se sam ne može izvući, naveli su iz Azila Dumovec.

Idi na 24sata

Komentari 8

  • Hiroo_Onoda 19.10.2021.

    Konačno jedna dobra vijest.

  • Jaguar_Paw 15.10.2021.

    Ipak ima nade za ovaj svijet. Treba pomoći svakome u nevolji, bilo da se radi o jadnoj životinji ili čovjeku. Drago mi je da ima još ljudi na ovom svijetu koji imaju te ljudske dobrote u sebi, koji su spremni nesebično pomagati drugima. Jedna od rijetkih pozitivnih priča u zadnje vrijeme.

  • _K-I-N-G_ 15.10.2021.

    @jumar interesantno kako nisi primjetio da je lisica upala u nevolju prouzročenu ljudskom rukom, jer da nije bilo rupe ne bi u nju ni upala...ali vjerojatno ni tvoj mozag nije puno razvijeniji od njenog pored kometara koji ostavljaš...a da će ona neku drugu požderati to spada u prirodni ciklu i dok je tako dobro je...samo pošto u zadnje vrijeme čovjek uzima njihovo prirodno sklonište ništa ne čudi da se svagdje pojavljuju, životinje imaju istikt za preživljavanje, a tebi je od boga dat razum da ga koristiš, što ti tu blagodat ne znaš upotrebljaviti si sam kriv

Komentiraj...
Vidi sve komentare