To je to što me zanima!

Spasio je politički vrh, Ivo Josipović je 'tukao' Haag

Josipović je dobio spor s Haaškim tužiteljstvom. To je rijedak, ako ne i jedini slučaj, u kojem su hrvatski pravnici savladali predstavnike suda
Vidi originalni članak

Ivo Josipović zastupao je Hrvatsku i dobio spor s Haaškim tužiteljstvom kad je sud Hrvatskoj i ministru obrane Gojku Šušku želio izdati sub poenu. Riječ je o nalogu da se pod prijetnjom kazne za državu i ministre sudu dostave traženi dokumenti. To je rijedak, ako ne i jedini slučaj, u kojem su hrvatski pravnici savladali predstavnike suda u Haagu.
- Suprotno željama tužiteljice Arbour, sud je nakon iscrpljujućeg postupka odlučio kako se sub poena ne može primijeniti na državu i ministre. Rezultati ove odluke o neprimjenjivosti sub poene od dalekosežna su značenja za RH jer su njome zaštićeni interesi nacionalne sigurnosti - objasnio je Josipović dodajući da su antihaaške pozicije suprotne državim interesima.
- Iz radikalno desnih krugova prigovaraju svakom tko je prihvaćao realitet tog suda. Ali te su pozicije već prokazane kao štetne za Hrvatsku i njenu europsku budućnost, pa se na njih i ne obazirem. Uostalom, gotovo da i nije bilo osobe s hrvatske strane koja je bila osumnjičenik a da nije tražila moj savjet - rekao je Nacionalu. U Domovinskom ratu spašavao je zatočene branitelje. Početkom 1992. postao je tajnik Odbora za pravnu pomoć braniteljima koji su bili zatočeni u srpskim logorima. Odbor ih je pronalazio u logorima u Srbiji, zabilježili su ih u Međunarodnom crvenom križu i osiguravali im pravnu pomoć, hranu i odjeću.
- Time su mnogi spašeni, njih oko 180, jer kad su ušli u evidenciju Međunarodnog crvenoga križa, nije bilo opasnosti da će biti ubijeni - objasnio je Josipović.

ZBOG NOVCA OD GLAZBENIH PRAVA ESTRADA GA OBOŽAVA, A UGOSTITELJIMA JE OMRAŽEN
Josipovićevo ime često spominju u kontekstu ZAMP-a te zakonske zaštite autorskih i izvođačkih prava glazbenika. ZAMP je servis Hrvatskog društva skladatelja, koji naplaćuje emitiranje glazbe na javnim mjestima. Kao tajnik Hrvatskog društva skladatelja Josipović je uoči raspada Jugoslavije, 1990., odigrao bitnu ulogu u pregovorima s predstavnicima beogradskog SOKOJ-a o prenošenju arhiva hrvatskih skladatelja iz Beograda u Zagreb. Glazbenici cijene njegov pravnički udio u zakonskoj zaštiti njihovih djela, što im danas znatno olakšava opstanak. To su i pokazali nastupom u Josipovićevu predizbornom spotu. U njemu je pjevala i skupina glazbenika koji su znatno bliži Hrvatskoj demokratskoj zajednici, poput Vinka Coce ili Alena Vitasovića. Na prijedlog bivšeg premijera RH, pokojnog Ivice Račana, Ivo Josipović je s Ivanom Šimonovićem popravio i prvotni tekst tužbe RH protiv SRJ (kasnije Srbije) za genocid. Stručnjaci tvrde da su Josipović i Šimonović nekvalitetno sročenu tužbu uspjeli dovesti do razmjerno visoke razine.

KRUG ŽIVOTA: NAKON IVE OPET STIŽE IVO
Činjenica da "I nakon Ive dolazi Ivo" poslužila je kao povod mnogim dosjetkama. Na božićnom prijamu Milorad Pupovac našalio se započinjući pozdrav Josipoviću riječima "Dragi Ivo..." - s jasnom aluzijom na bivšeg premijera -  što je nasmijalo nazočne uzvanike, da bi se nakon stanke okrenuo Josipoviću. U kampanji su članovi Josipovićeva stožera  na više načina varirali identično ime bivšeg premijera i budućeg predsjednika. "Ovaj Ivo ne bježi", bila je dosjetka koju su u nekoliko navrata izgovarali.

KOLEGICE, BEZ STRAHA, TO JE SAMO KAZNENO PRAVO

Idi na 24sata

Komentari 3

  • sanja4 11.01.2010.

    eto sanader ih je spašavao, zato Gotovina i trune u Hagu!

  • merien1990 11.01.2010.

    možda one s druge strane...

  • merien1990 11.01.2010.

    on spašavao branitelje????? hahahahahahahahahaha

Komentiraj...
Vidi sve komentare