To je to što me zanima!

Specijalci su upali na kijevski trg, u sukobima ima ozlijeđenih

Policajci s crnim kacigama uništili su barikade koje su prije deset dana podignuli prosvjednici. Ljudi su na ukrajinskim ulicama već tri tjedna i traže ostavku vlade
Vidi originalni članak

Stotine protuvladinih prosvjednika koji su ušli u gradsku vijećnicu u Kijevu spriječili su pokušaj policajaca da ih istjeraju. Policajci su se povukli iz vijećnice nakon što su ih prosvjednici počeli polijevati hladnom vodom iz vatrogasnih crijeva.

Sukobi su izbili nekoliko sati nakon što je policija počela 'čišćenje' prosvjednika s Trga nezavisnosti. 

Ministar unutarnjih poslova dao je garanciju da se neće koristiti sila, ali prosvjednike je pozvao da ne narušavaju prava drugih građana.  Policija je uklanjanje barikada s trga tijekom noći opravdala kao pokušaj stvaranja prolaza za promet. 

Svećenici pozivaju policajce da ne budu nasilni

U sukobu policije i prosvjednika na kijevskom Trgu neovisnosti ima ozlijeđenih, a specijalna policija nadzire dio trga, te pokušava uhititi dio prosvjednika. Policajci u crnim kacigama uništili su barikade koje su prije deset dana podignuli prosvjednici. Dio prosvjednika uspio je zadržati jedinice specijalne policije u jednoj od ulica prema trgu. 

Policija je okupljene prosvjednike na trgu odgurala ispred pozornice s koje posljednjih dana govore drže predstavnici oporbe, ali još nisu srušili podignute šatore. Policiju na nenasilje pozivaju svećenici koji s pozornice vode molitve, ali i pjevačica Ruslana. 

SAD se gnuša nad odlukom 

Iz SAD-a je došla osuda postupka i poruka kako se gnušaju nad odlukom da se na mirni prosvjed odgovori specijalnom policijom i pendrecima, umjesto da se poštuje ljudsko dostojanstvo. I šefica europske diplomacije Catherine Ashton tužna je zbog upotrebe sile. 

Prosvjednici već tri tjedna traže ostavku vlade

Podsjetimo, prosvjedi u Ukrajini traju već tri tjedna, a potaknula ih je odluka ukrajinskog predsjednika Viktora Janukoviča da odustane od potpisivanja Sporazuma o pridruživanju EU. U nedjelju je na ukrajinskim ulicama organiziran 'Marš milijuna'. 

U svom prvom javnom pojavljivanju nakon sastanka s Vladimirom Putinom u petak, Janukovič je ignorirao zahtjev proeuropskih prosvjednika i poručio kako ne mogu razgovarati o budućnosti bez vraćanja trgovinskih odnosa s Rusijom. Prosvjednici traže ostavku njegove vlade.

Idi na 24sata

Komentari 40

  • The_Man 12.12.2013.

    ugušite tu cionističku zavjeru u startu!

  • sceletroy 11.12.2013.

    ameri se zgražaju a nema niti godinu dana kako su mlatili svoju sirotinju na occupy prosvjedima.

  • HunteRRR 11.12.2013.

    eto oni kaj su gradili danima murija sjebe za 5 min , nema smisla

Komentiraj...
Vidi sve komentare