To je to što me zanima!

Speleolozi iz šest jama i špilja diljem Hrvatske izvukli su čak 25 kubika kućanskog otpada

Čišćenju ove hidrološki važne jame pridružili su se i predstavnici Lidla Hrvatska, pročelnik HGSS-a Josip Granić te poznati blogeri i youtuberi, a sve kako bi zajednički podigli svijest o ovoj važnoj temi
Vidi originalni članak

– Akcijom čišćenja Mikića jame u Karlovačkoj županiji, Lidl Hrvatska nastavlja s uspješnim projektom zaštite hrvatskog krškog podzemlja u suradnji s HGSS-om i inicijativom Čisto podzemlje. Ukupno je od početka projekta očišćeno 6 lokacija, iz kojih je izvađeno više od 25 kubika otpada. Mikića jama se nalazi na području Orijevca u blizini Perjasice i duboka je 28 metara, a u njoj su se nalazile velike količine komunalnog otpada poput plastične ambalaže, kanistera, boca, limenki, odjeće te drugog sitnog i krupnog kućanskog otpada. Tijekom 80-ih godina istraživanja su zbog otpada prekinuta već u ulaznom dijelu, no nove generacije speleologa nastavile su istraživanje i otkrile stotine metara podzemnih kanala.

Čišćenju ove hidrološki važne jame pridružili su se i predstavnici Lidla Hrvatska, pročelnik HGSS-a Josip Granić te poznati blogeri i youtuberi, a sve kako bi zajednički podigli svijest o ovoj važnoj temi. Hrabri i radišni članovi volonterske speleološke inicijative Čisto podzemlje, uz pomoć Lidla Hrvatska i HGSS-a, obavili su još jednu akciju čišćenja podzemlja – ovoga puta u Mikića jami, koja se nalazi na području Karlovačke županije. Iz ove je jame izvađeno oko 5 kubika otpada, a ovoj hvalevrijednoj akciji priključila su se i brojna poznata lica.

Oni su prvo sudjelovali u kratkoj obuci koju je vodio Ruđer Novak, član HGSS-a i pokretač inicijative Čisto podzemlje, a potom i prionuli na čišćenje ove jame bogate podzemnim kanalima. „Jako smo zadovoljni da smo spasili još jednu jamu od onečišćenja. Na ovom području, oko Perjasice, ima puno manjih potoka, izvora i ponora, a u blizini je i rijeka Korana pa se nadamo da smo barem malo doprinijeli očuvanju čistoće podzemnih voda. Čini se da Mikića jama nije aktivan deponij otpada jer u njoj nije bilo puno svježe bačenog materijala…mislim da smo ju trajno očistili! Ova suradnja s Lidlom nama je odlična jer smo u specifičnoj korona 2020. godini već do sada udvostručili količinu očišćenog otpada, a puno toga još planiramo!“ – izjavio je ovom prilikom Ruđer Novak.

U dosadašnjem dijelu projekta pod sloganom „Čuvajmo vode – izvor naše budućnosti“, provedeno je 7 akcija čišćenja na ukupno 6 lokacija: Mikića jama u Karlovačkoj županiji, Pazinska jama u kanjonu Pazinčice, dva izvora na području Zagorske mrežnice, Kukor špilja u okolici Makarske, te jama u Cetinskom kraju. Unutar toga, očišćena su 2 izvora rijeke Zagorske Mrežnice te je provedena akcija čišćenja hidrološki vrlo važnog ponora Pazinčice. HGSS, Čisto podzemlje i Lidl Hrvatska ovom akcijom nastoje podići svijest javnosti o važnosti zaštite okoliša, ponajviše krškog podzemlja koje čuva polovinu zaliha pitke vode u Hrvatskoj i u kojem obitava čak 70 % hrvatskih endemskih životinja. Podsjećamo, Lidl Hrvatska je inicijativi u ožujku 2020. donirao 200.000,00 kuna u sklopu partnerstva Lidlovog brenda Okusi zavičaja i Hrvatske gorske službe spašavanja.

Ova sredstva speleolozima iz Čistog podzemlja predstavljaju vrijedan resurs u njihovim plemenitim naporima da očiste jame i špilje i na taj način svima nama osiguraju čistu pitku vodu. Lidl Hrvatska, HGSS i Čisto podzemlje koriste i ovu priliku da vas pozovu da prijavite onečišćene objekte i uključite se u akciju zaštite hrvatskog krša: https://cistopodzemlje.info/hr/novosti/doniramo-novceza-ciscenje-podzemlja/ I ne zaboravite: čuvajte pitku vodu – ne bacajte otpad u jame i špilje!

Idi na 24sata

Komentari 1

  • Vito1 15.09.2020.

    Osamnaest godina smo ronili pored svjetionika Veli Rat. Mještani Velog Rata su nam uspjeli zabraniti jednu godinu. Kad smo došli roniti godinu nakon zabrane na toj lokaciji je bilo sve iz kuhinja susjednog mjesta Veli Rat. "Nisu oni" kažu. A do tog mjesta moglo se jedino kroz Veli Rat pored njihovih kućnih vratiju i ispod njihovih prozora te ispred klupa pod prozorima. Ako nisu oni točno znaju tko je.

Komentiraj...
Vidi sve komentare