To je to što me zanima!

Splićanin Oli: Čuvao sam i Angelinu Jolie u šopingu

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Oliver Smolčić u Kabulu čuva visokog povjerenika UN-a, a klijenti su mu osim njega bili i Nijemac Michael Schumacher, Peter Galbraith te drugi
Vidi originalni članak

U središtu Kabula u uzavrelom Afganistanu Splićanin Oliver Smolčić (38) već pune dvije godine doslovce pištoljem zarađuje kruh štiteći važne osobe. Štitio je Oli, kako kaže, Angelinu Jolie, Michaela Schumachera, Petera Galbreitha i mnoge druge, a trenutačno je osobni čuvar visokog predstavnika Ujedinjenih naroda u Kabulu. Hrvatski “bodyguard” kaže kako se sa svim svojim slavnim klijentima sprijateljio, a s Angelinom je odlazio i u šoping.
- Iako sam za veću lovu mogao uživati u elitnom hotelu u Dubaiju čuvajući svjetske zvijezde filma i estrade, adrenalin me doveo u Kabul. I evo me tu. Ostat ću još godinu, dvije a onda idem u Irak ili tko zna gdje - priča nam Oliver koji je prošao sva hrvatska ratišta kao pripadnik “Pauka”. U Afganistanu smo ga susreli u utorak prijepodne ispred rezidencije visokog predstavnika UN-a, kojeg je posjetilo hrvatsko izaslanstvo predvođeno ministrom obrane Brankom Vukelićem. Oli ipak ne odaje opasne situacije kroz koje je prolazio, ali priznaje kako se našao u pogođenom helikopteru, pucao prema talibanima, a i ubojica se raznio eksplozivom u njegovoj blizini u središtu Kabula. No Olijev adrenalin i hrabrost imaju dosta visoku cijenu. Zarađuje 13.000 dolara na mjesec.
Prije devet godina u Njemačkoj je prošao specijalnu obuku. U svom poslu je iznimno cijenjen, ali kaže kako nije vidio ništa gore od Afganistana.
- Od svega me najviše 'tresnuo’ prvi susret s Kabulom. Tmurilo, prašina, vrućina, bijeda, kaos na ulici, zemunice..., ali evo i jučer me obuzela tuga.
Na ulici je bila žena kojoj je nedavno muž poginuo. Pored nje je ležalo dvoje potpuno gole djece - priča odvažni Splićanin, koji kaže da i ne misli na sebe, već samo da onaj koga štiti prođe bez ogrebotine.

MINISTAR OBRANE RH POSJETIO HRVATSKU MISIJU
Ministar obrane Branko Vukeć, koji je u višednevnom posjetu hrvatskim vojnicima u Afganistanu, jučer se sastao s prvim potpredsjednikom Islamske Republike Afganistan. Ahmad Zia Massad se zanimao za angažman hrvatskih tvrtki u obnovi uništene zemlje, kao i za mogućnost edukacije afganistanskih studenata u Hrvatskoj. Ministar je posjetio i visokog predstavnika UN-a u Afganistanu.

Idi na 24sata

Komentari 20

  • bole novi sad 12.12.2023.

    Oli je odrastao u Novom Sadu. Čovek je iz poštene i dobre porodice. On i njegov brat Oskar koji je moj školski drug svima nedostaju. Za porodicu Smolčić imamo samo reči hvale.Svako dobro iz Novog Sada.

  • user_37449 17.06.2009.

    prvo pozdrav braticu malesu (od karmen sin).. nije bas splicanin al nema veze.. lako je pred kompjuterom pricati i davati razne glupe komentare.. covjek voli ovaj posao i to je to.. a to kaj zaradjuje i zivi tri puta bolje od nekih ovdje smijesnih to je samo ljubomora i zavist.. frajeru skidam kapu, jer radi uzasno opasan posao, a u privatnom zivotu je covjek koji nebi ni mrava zgazio.. puno pozdrava oliju ak slucajno zapne na ovoj stranici :)

  • user_37410 17.06.2009.

    pogledajte http://el-bahatee.mybrute.com fantastično!!!! jebe ga se,hrabar je i uziva u onom sto radi..

Komentiraj...
Vidi sve komentare