To je to što me zanima!

Spomen soba za sve žrtve: U Tovarniku su mučeni i ubijeni

U Spomen sobi Domovinskog rata u Tovarniku osim zida sjećanja stajale bi fotografije svih mještana Tovarnika i Ilače koji su izgubili živote. Drugi dio Spomen sobe bio bi posvećen ubijenom svećeniku Ivanu Buriku
Vidi originalni članak

Nakon dugog niza godina i kroz razne projekte na promicanju istine o Domovinskom ratu i stradanju mještana Općine Tovarnik, Antun Ivanković, predsjednik udruge Ante Starčević - Tovarnik pokreće projekt izgradnje i uređenja Spomen-sobe svima onima koji su svoje živote ugradili u temelje Domovine.

- Prikupljajući materijale za knjigu o obrani i stradanju Općine Tovarnik u Domovinskom ratu, koja uskoro ide u tisak, i u kojoj će na jednom mjestu biti popis svih žrtava, branitelja, civila i osoba za kojima se još traga na području Općine Tovarnik, rodila se inicijativa za projekt izgradnje Spomen-sobe. Središnji dio Spomen sobe bio bi zid sjećanja, na kojemu će biti postavljene fotografije svih mještana Tovarnika i Ilače koji su izgubili živote u Domovinskom ratu. Uz fotografiju svakog od njih stajat će njegovo ime te godina rođenja i smrti. Drugi dio Spomen sobe bio bi posvećen ubijenom svećeniku Ivanu Buriku - kaže Ivanković.

TUGA I BOL Dan kad je Tovarnik plakao: Za taj pokolj nitko nije odgovarao

U  memorijalnoj zbirci bili bi izloženi predmeti, dokumenti i ostala građa sačuvana poslije smrti vlč. Ivana Burika, a posjetitelji bi svjedočili također i o stradanju tog dijela Srijema i Tovarničana u Domovinskom ratu te imali vjersko, povijesno i kulturno značenje. 

U Spomen sobi bili bi izloženi različiti materijali s tematikom Domovinskog rata na području Općine Tovarnik (knjige, fotografije, video materijali, dokumentacija, isječci iz novina, vrijedna svjedočanstva ratnih događanja, i sl.), s ciljem da budu dostupni građanima i drugim zainteresiranim osobama. 

- Izloženi eksponati i video materijal trebali bi služiti za potrebe edukacije budućih generacija, ali i kao mjesto trajnog sjećanja.
Cijeli kompleks bit će povezan prostornom blizinom s Matoševim memorijalnim zdanjem i crkvom sv. Mateja, te bi time Tovarnik dobio vjersko i kulturno središte, kao i mogućnost turizma istih predznaka - objašnjava Ivanković.

DON IVAN BURIK Jedini svećenik ubijen u ratu: Mučki ga likvidirali u podrumu

Njegov cilj je da se izgradnjom i uređenjem spomen sobe pokaže snaga, volja i odlučnost da se od zaborava sačuvaju sve žrtve, poginuli, ubijeni i nestali branitelje s područja Općine Tovarnik. 

- Držim da će Općina Tovarnik s načelnicom Ružom Veselčić-Šijaković na čelu i Općinskim vijećem razmotriti i podržati ovu hvale vrijednu inicijativu. Isto tako da će i ostale institucije, pa i pojedinci imati razumijevanja i na svoj način, prema mogućnostima, pridonijeti provedbi ove inicijative - zaključuje Ivanković.
 

Idi na 24sata

Komentari 2

  • boskobuha 17.08.2020.

    kada pisemo o žrtvama Tovarnika trebamo osvijeziti pamćenje da su partizani 1945 godine bacili i ubili sa pravoslavne crkkve neko desetaka hrvata i nijemaca.Točan broj nije utvrđen ali najčešće se spominje i govori o 51 žrtvi partizana.Što se tiće egzekutora opet se povjest ponavlja obitelj Stanimirović i Trifunović domaće pravoslavne obitelji . Kad govorimo o zatvoru i mučilistu hrvata 1991 godine u ordinaciji i kuću dr. Đorđe Cvejić zbog istine treba napomenuti da je isti od 1942 do 1945 godine bio "lekar" četničko vođe Draže MIhajlovića. Neznam točna isti taj dr. Cvejić otvara privatnu liječničku oridinaciju u Tovarniku. Od nekih 60 tih godina u Tovarniku rade dvije liječničke oridinacije sve do smrti "lekara" Cvejića

  • bannana5 11.10.2019.

    Pitajte gospodina Stanimirovica kakvu je ulogu njegova supruga doktorka ovdje imala, kako je pisala na smrtne listove da su ljudi umrli prirodnom smrcu.

Komentiraj...
Vidi sve komentare