To je to što me zanima!

Spomenik Tuđmanu postao hit na društvenim mrežama: 'Ma sigurno niste znali da to postoji'

Na stranicama Grada piše kako je autor spomenika Stanko Jančić, a postavljen je kao dio memorijalne cjeline "podignute u spomen na stvaranje samostalne Republike Hrvatske"
Vidi originalni članak

Diljem Hrvatske nalazi se oko 80 spomenika Franji Tuđmanu. Najčešće je prikazan u uspravnom položaju, kako gleda u daljinu. U nekim slučajevima je i pozlaćen. 

No ne i u Novoj Gradiški. Spomenik prvom hrvatskom predsjedniku u ovom gradu nedavno je postao viralni hit, iako tamo stoji još od 2008. na istoimenom trgu. 

ŽIVI U ZAGREBU Viduka: Tuđman je došao po mene, a Hrvati su bili bahati...

Na stranicama Grada piše kako je autor spomenika Stanko Jančić, a postavljen je kao dio memorijalne cjeline "podignute u spomen na stvaranje samostalne Republike Hrvatske". 

- E, kladim se da niste znali da ovo postoji - napisao je na Facebooku Ivan Kraljević koji je i objavio fotografiju spomenika. 

Debata o spomenicima i bistama Franje Tuđmana u Hrvatskoj je bila aktivna i 2018. kada je najnoviji spomenik postavljen u Zagrebu na križanju Ulice Hrvatske bratske zajednice i Vukovarske. 

- Što se tiče svih skulptura i bista diljem Hrvatske, iskreno nisam sretan što je to prepušteno isključivo imaginaciji umjetnika. Moram nagađati što je umjetnik likom moga oca htio reći. Ne volim što se kod mnogih uopće ne prepoznaje Franjo Tuđman - rekao je tada Stjepan Tuđman i otkrio kako mu se najviše sviđa spomenik u Škabrnji. 

ODGOVARILI SA 'ZA' ILI 'PROTIV' Referendum o samostalnosti: Prije 30 godina odlučili smo se na izlazak iz Jugoslavije

- Jedino sam ondje osjetio nešto dok sam ga gledao, za razliku od kipa u Kninu - poručio je tada. 

Idi na 24sata

Komentari 112

  • 06.06.2021.

    Gdje je taj spomenik Tuđmanu u Poreču koji je prvi na fotografiji? Volio bih ga pogledati

  • Dr.Gonzolez 06.06.2021.

    Znaci ova spodoba nije dvolicna, vec trolicna.... Taj je otac uhljebarstva, poveo drzavu u rat te ju napravio za 200 najpodobnijih obitelji....

  • MarijanGrdašić 06.06.2021.

    Spomenik glavnom šefu mafije, koji je uz rat i opljačkao Hrvatsku skupa sa svojim profiterima.

Komentiraj...
Vidi sve komentare